Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U županiji 8 tisuća dijabetičara

Autor:

16.04.2009. 22:00
U županiji 8 tisuća dijabetičara

Foto: Sebastian GOVORČIN



Rješenje je da dijabetičari dobro poznaju svoju bolest, slušaju savjete liječnika jer jedan liječnik je liječnik, a drugi je sam pacijent. Treba promijeniti životne navike, rekao je dr. Markov
U Multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Zadar u četvrtak je održano predavanje na temu “Dijabetes melitus typ 2. sa osvrtom na dobru regulaciju šećera u krvi”. Pokrovitelj predavanja bila je tvrtka Abbott, a održao ga je specijalist endokrinolog Boris Markov. Prije samoga predavanja volonteri Zadarske dijabetičke udruge su zainteresiranim građanima u prostorijama gradske knjižnice mjerili krvni tlak i šećer u krvi.
Dr. Boris Markov rekao je kako je dijabetes veliki problem te je u Zadru registrirano 5,8 posto dijabetičara dok je dosta i onih koji nisu registrirani.
– Predavanje od diabetesu typ 2 održano je zbog toga što 90 posto dijabetičara boluje od tog tipa dijabetesa. Ciljevi liječenja su što manji, to bolji. Dijabetes je veliki problem, on je epidemija, svjetska pandemija i globalizacija šećerne bolesti. Sve županije imaju taj problem, ne samo Zadarska županija, rekao je Markov.
Osim što može biti nasljedna bolest, dijabetes može biti i autoimuni proces.
– Kod tipa jedan nastaju antitjela protiv beta stanica koje luče inzulin i tada nastaje dijabetes, rekao je Markov ističući koja su rješenja za bolji život s dijabetesom.
– Rješenje je da dijabetičari dobro poznaju svoju bolest, slušaju savjete liječnika jer jedan liječnik je liječnik, a drugi je sam pacijent. Treba promijeniti životne navike i imati motivaciju da se to napravi, rekao je Markov dodajući da su simptomi dijabetesa neobjašnjivo gubljenje na težini, često mokrenje i glad, a postoje i drugi simptomi, kao malaksolost, iako su oni manje važni.
– Broj oboljelih je 5,8 posto, tako da je u županiji 7 do 8 tisuća registriranih dijabetičara. Rizične skupine su pretili ljudi, oni s genetskim predispozicijama, a veliki utjecaj ima način prehrane i naši sjedeći životi, nezdrav način života koji treba promijeniti, rekao je Markov.


 PREKO 100 ZADRANA MJERILO ŠEĆER


Prije samoga predavanja u prostoru Gradske knjižnice Zadar volonteri Zadarske dijabetičke udruge su zainteresiranim građanima mjerili šećer u krvi i tlak. Predsjednik udruge Serđo Mičić rekao je da ovo bila velika akcija za građanstvo, a povezana je s predavanjem.
– Odazvalo se 118 građana, a mi smo bili spremni i na veći broj. Nešto povećana razina šećera u krvi bila je kod 8 građana, između 9,8 i 12,2. Povišen šećer je bio mahom kod starije populacije, osim kod dvije žene jedna je imala 49 druga 52 godine dok su ostale imale preko 60 i 70 godina. Interesantno je da kod dvoje koji imaju povišen šećer imaju i povišen krvni tlak preko 190/110. Ukazali smo im da vode računa o regulaciji šećera i krvnog tlaka te da se jave svojim liječnicima na daljnji postupak i tretman zbog poboljšanja svog zdravstvenog stanja.