Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski umjetnici županiji na dar

Autor: Nikola Markulin

16.04.2009. 22:00
Zadarski umjetnici županiji na dar

Foto: Sebastian GOVORČIN



Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) Zadar povodom Dana županije sinoć je postavilo veliku i uistinu bogatu izložbu radova svojih članova u Gradskoj loži. Na otvaranju izložbe govorili su Hrvoje Perica, ravnatelj Narodnog muzeja Zadar, Ivo Govorčin, predsjednik HDLU Zadar te Stipe Zrilić, župan Zadarske županije.
– Da nije bilo požrtvovnog rada Ive Govorčina teško da bi večeras došlo do ovako bogate i uspješne izložbe. U nju je uistinu uložen veliki trud svih članova HDLU Zadar. Nažalost, moram primjetiti kako je prostor Gradske lože tijesan za ovako veliku i zahtjevnu izložbu. Stoga, neki radovi ne mogu doći do svog punog izražaja. Tim slijedom, nadamo se da ćemo našim likovnim umjetnicima u budućnosti biti u prilici ponuditi bolji i prikladniji prostor, kazao je Perica.
Ivo Govorčin je uobičajeno zahvalio svima koji su svojim zalaganjem pomogli da izložba ugleda svjetlo dana, ali i nasuprot Perici, izrazio zadovoljstvo činjenicom da članovi njegove udruge imaju priliku izlagati u “tako relevantnom prostoru”. Ovdje valja imati na umu različita polazišta iz kojih su nastupili Govorčin i Perica. Naime, kako je poznato, članovi HDLU-a djeluju u uistinu tijesnom i neadekvatnom prostoru Kapetanove kule. Stoga s njihove pozicije svaki nastup u većem i privlačnijem prostoru djeluje kao uspjeh.
Izložba je, kako je kazao Govorčin, udomila 80-ak radova 52 likovna umjetnika na kojima su zastupljene sve slikarske i kiparske tehnike. Još je Govorčin istaknuo kako njegova udruga njeguje pretežito tradicionalan likovni izirčaj te kako Zadru, s obzirom na broj medija, nedostaje kvalitetan i ozbiljan likovni kritičar.
Najzad je Stipe Zrilić pozdravio napore HDLU-a oko ove izložbe te kazao kako planovi za muzejski centar u Zadru postoje te kako će njihova realizacija podići kvalitetu djelovanja umjetnika.
Izložba će biti postavljena do 27. travnja.