Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jusup: Ovo nam je jako važna utakmica

Autor: Roman Morović

16.04.2010. 22:00
Jusup: Ovo nam je  jako važna utakmica

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kad se dobiva to podiže adrenalin, samopouzdanje i igrači sa većom željom dolaze na trening. To je logično i ja vidim da je njima stalo, a to je preduvjet da pristup bude dobar, kazao je Jusup
Košarkaši Zaboka i Zadra večeras u Bedekovčini otvaraju drugi dio lige za prvaka. Zadrani su svoj pobjednički niz u prvenstvu Hrvatske započeli upravo protiv Zaboka u prvom kolu, kada su u Krešinom domu lako slavili sa 98:58. Nakon toga ubilježili su još tri gostujuće pobjede protiv A-1 ligaša i tri domaće protiv NLB ligaša i bilo bi veliko iznenađenje ako večeras u Zagorju ne bi došli do osme pobjede. Zabočani su, nakon uvjerljivog poraza u Zadru, izgubili i od ostala tri NLB ligaša, ali su zato uvjeljivo pobijedili A-1 ligaše, sve sa dvocifrenom razlikom. Iako su kvalitativno mnogo slabiji, ni protiv Cibone, Zagreba i Cedevite nisu ostavili loš dojam i zato susret sa Zadrom dočekuju u dobroj atmosferi i s nadom da bi možda mogli čak i iznenaditi favoriziranog protivnika. S druge strane, Zadrani su, nakon neugodnog iskustva u Slavonskom Brodu, kada su u završnici jedva došli do pobjede, u najavi svake utakmice, naročito gostujuće, iznimno oprezni, a ni Zabok nije iznimka.
– Nakon Trogira očekuje nas još jedno neugodno gostovanje kod momčadi koja je do sada pokazala da je iz skupine ovih A-1 ligaša možda i najkvalitetnija, što pokazuju i rezultati. Mi smo jučer (četvrtak, op.a.) nakon utakmice s Trogirom uspjeli napraviti jedan dio pripreme, a u Zaboku ćemo odraditi ostatak kako bi tu utakmicu dočekali što spremniji – kazao je uoči puta na sjever Hrvatske Danijel Jusup, trener Zadra.
Oprez i koncentracija
Zabok je kod kuće uvjerljivo pobijedio Svjetlost i Dardu, a poražen je od aktualnog prvaka Cibone s 18 razlike, premda je nakon deset minuta vodio sa čak +14. Ipak, do kraja utakmice nije mogao parirati višestruko kvalitetnijim Zagrepčanima, čija pobjeda nije dolazila u pitanje. Zadar je također mnogo kvalitetnija momčad od Zaboka, ali će u svakom slučaju nastojati ući u utakmicu maksimalno koncentrirano od prve minute, kako se ne bi našao u situaciji poput Cibone, jer tko zna kako bi se u tom slučaju mogla razvijati utakmica. Zadrani znaju da su oni ti od kojih se očekuje da kontroliraju igru i rezultat i tako se moraju postaviti od samoga početka, bez obzira što će domaći sigurno krenuti vrlo agresivno i motivirano. A-1 ligaši su protiv jačih momčadi do sada u pravilu bolje igrali prvo poluvrijeme pa je za očekivati da će se i Zabok dvadesetak minuta nekako držati u igri, ali u drugom dijelu bi kvaliteta realno ipak trebala prevagnuti na zadarsku stranu.
– Nisam gledao njihovu utakmicu protiv Cibone, ali sam gledao onu na gostovanju Cedevite, gdje su pred kraj treće četvrtine bili u egalu i protiv Zagreba, gdje su prijetili do kraja. Mislim da oni i u gostima igraju kvalitetno, a doma sigurno još bolje. Imaju podršku navijača, stvarno su neugodna momčad i sigurno nas očekuje teško gostovanje. Stoga utakmici moramo pristupiti s dozom opreza i koncentracije jer je za nas ona zaista važna.
Jaki kolektiv
Može li se na gostovanju izgubiti od momčadi koju ste kod kuće tako uvjerljivo pobijedili? Naravno da može, Zadar je to više puta dokazao. Ovoga puta je priča ipak nešto drugačija nego što je bila na nekim utakmicama NLB lige (primjer Bosna), ali Zadrani su, unatoč činjenici da su prvu utakmicu dobili sa čak 40 razlike, vrlo oprezni.
– Mi smo tu utakmicu odigrali na vrlo visokoj razini. Tko u Zadru uđe u naš ritam taj na određeni način ne prođe dobro. Rekao bih da to nije bila posljedica njihove slabe igre, nego smo mi jednostavno otvorili utakmicu vrlo šuterski raspoloženi, a kada je tako u Višnjiku je teško parirati Zadru. Odmah sam vidio da se radi o sasvim ozbiljnoj momčadi – kaže Jusup.
Na toj utakmici Zadru su najviše poena zabili Robert Lež (18) i Ante Krapić (17). Ostali (Tomeljak, Peklarić, Kuljanin, Budimir i Kolovrat) su zajedno ubacili samo 23 poena. Zadrani su tada dobro zaustavili jednog od ključnih igrača Zaboka, razigravača Ivana Tomeljaka (šut 2-8, 3as), a to bi i večeras mogao biti put do pobjede.
– Oni možda nemaju jednog istaknutog pojedinca kao što Trogir primjerice ima Bizacu, ali zato dobro igraju kao momčad, na čelu s Tomeljakom koji je mozak i Krapićem, koji je najkorisniji igrač po statističkim parametrima. Ostali domaći igrači su vrlo agresivni, živi i dosta karakterni. Nisu mekani, žele dobiti i jaki su kao kolektiv.
Sve ovisi o Zadru
Uz dužno poštovanje prema protivničkoj momčadi, ipak je Zadar taj koji bi kvalitetnom igrom trebao riješiti utakmicu u svoju korist prije same završnice, kao što je to napravio u Dardi i Trogiru. Nisu to bile neke predstave za pamćenje Jusupove momčadi, ali dovoljno dobre da Zadar uknjiži dva boda na svoj konto bez nekih posebnih šokova. Ako pristup bude pravi, bez podcjenjivanja, nema razloga da tako ne bude i protiv Zaboka.
– Dobro smo odradili posljednja dva gostovanja, iako su to teške utakmice, što se vidjelo i u Trogiru. Sigurno da i ovoga puta puno toga ovisi o nama, o tome koliko ćemo imati svježine i koliko ćemo biti mentalno spremni. Teško se to puni, ali igrači mi se u ovom trenutku ne čine loše, jer te uvijek nekako rezultat zainteresira. Kad se dobiva to podiže adrenalin, samopouzdanje i igrači sa većom željom dolaze na trening. To je logično i ja vidim da je njima stalo, a to je preduvjet da pristup bude dobar.
Ako večeras odradi posao kako treba Zadar će i nakon osmog kola ostati jedina neporažena momčad lige. Gotovo sigurno to bi nakon desetodnevne stanke, zbog završnog turnira NLB lige, pretvorio i u 9-0 (na Višnjik stiže Svjetlost), te bi u odličnoj atmosferi otputovao na iznimno važno i teško gostovanje u Sutinska Vrela 30. travnja.
– Ovo je tako važna utakmica. Nisam to igračima niti rekao da ih previše ne opteretim. Pritisak mora postojati, ali ne smije biti prevelik. Sada već idemo na put pa oni ovo neće ni čitati, ali ovo nam je baš važna utakmica – istaknuo je na kraju trener Zadra.


A-1 liga za prvaka


Raspored 8. kola: Zabok – Zadar (19). Nedjelja: Zagreb – Cedevita (17,30), Trogir – Cibona (18), Svjetlost – Darda (19).




Svi su zdravi i spremni


U situaciji kada petorica igrača na terenu u pravilu provode preko 35 minuta, a tek Plaisted na poziciji centra i Morović na poziciji playmakera uskoče kao zamjene desetak-petnaest minuta, dok petorica mladih imaju minimalnu minutažu, svaka eventualna ozljeda za Zadar bi bila izuzetno težak udarac. Za sada je srećom sve u najboljem redu.
– Moramo kalkulirati s intenzitetom treninga da igrači zadrže svježinu jer je jako teško držati taj ritam, s obzirom da petorica igrača nose najveći dio tereta. Ovi ostali uzimaju minutažu, ali po meni je to premala minutaža. Ne smijemo napraviti preintenzivne treninge da ih previše ne iscrpimo i da ne izgube tu svježinu, koja će nam sigurno trebati. A s druge strane moramo i zadržati jednu razinu treniranja – kazao je Jusup i dodao da su svi igrači zdravi i spremni za utakmicu u Zaboku.


 


Lež: Bit ćemo bolji nego u Zadru


U Zaboku, odnosno u Bedekovčini gdje Zabočani igraju domaće utakmice, sve je spremno za novi košarkaški spektakl. Gostovanje Zadra u Zagorju se iščekuje s nestrpljenjem, a košarkaši Dragutina Črnjevića nadaju se da će popraviti loš dojam iz prve utakmice u Zadru.
– S obzirom da smo prvu utakmicu u ligi za prvaka igrali u Zadru, bili smo previše impresionirani protivnikom, dvoranom i samim tim natjecanjem. No, nakon tog susreta smo se digli i počeli igrati kvalitetnije. Protiv ostalih NLB ligaša smo reagirali bolje, dok smo sve utakmice s klubovima iz A-1 lige odigrali sjajno i dobili ih. Mislim da u subotu u Bedekovčini, uz punu dvoranu, možemo pružiti odličnu partiju – kazao je u najavi utakmice za portal kosarka.hr Robert Lež, kapetan Zaboka.
– Mnogo su nam značile te utakmice s NLB ligašima iz prvog dijela Lige za prvaka. Nakon ta četiri susreta smo iskusniji i bolji i nadam se da ćemo u uzvratnim utakmicama protiv tih momčadi odigrati još bolje i jače im se suprotstaviti.
Cilj Zaboka je peto mjesto, što bi bio najbolji plasman u povijesti kluba.
– Protiv A-1 ligaša nemamo još nijedan kiks. U gostima smo dobili Trogir, a Svjetlost i Dardu smo kod kuće pobijedili uvjerljivo. Vjerujem da bi s pobjedom protiv Trogira kod kuće imali realne šanse da budemo peti. Međutim, to nas vjerojatno neće zadovoljiti. Mi ćemo ići na pobjedu i u Slavonskom Brodu i u Dardi kako bi dokazali da smo ove godine bili najbolja momčad iz A-1 lige – zaključio je Lež.


 


Banić u lovu na Eurokup


Danas i sutra u Vitoriji se igra završni turnir Eurokupa. U prvom polufinalu (18 sati) sastaju se španjolska Valencia, koju vodi hrvatski trener Neven Spahija i grčki Panellinios, a u drugom (20,45) još jedan španjolski predstavnik Bilbao i njemačka Alba Berlin. Prošle sezone, na Final Eightu u Torinu, Bilbao je prvo u četvrtfinalu pobijedio Zadra pa u polufinalu ispao od ruskog Khimkija, a ovoga puta baski će, prevođeni MVP-om Eurokupa Markom Banićem, pokušati otići do kraja i osvojiti prvi europski naslov u povijesti kluba. Premda, s obzirom na kvalitetu momčadi i rezultate u Eurokupu ove sezone, svi predviđaju španjolsko finale, nipošto se ne smije podcijeniti Panelliniosa i Albu, a dobro je poznato da je na ovakvim turnirima u četrdeset minuta zaista sve moguće. Finale se igra u nedjelju u 21 sat, a utakmica za treće mjesto je u 18,15.