Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Potencijali za istraživanja na kulturnoj baštini

Autor: Nikola Markulin

16.04.2010. 22:00
Potencijali za istraživanja na kulturnoj baštini

Foto: Adam VIDAS



Centar za istraživanje metala – METRIS, prvi istraživački centar takvog tipa u Hrvatskoj nastao je u sklopu projekta Research Centre for Metal Industry in Istrian County, sufinanciranog u sklopu Jadranskog prekograničnog programa za susjedstvo financiranog iz fonda Europske unije PHARE 2006.
Međunarodni centar za podvodnu arheologiju u Zadru bio je jučer domaćin prezentacije Centra za istraživanje metala Istarske županije “METRIS” s posebnim osvrtom na mogućnosti korištenja njegovih usluga za istraživanja na kulturnim dobrima. Djelatnost METRIS-a i njegov potencijal za primjenu ponajprije pri restauratorskim zahvatima i arheološkim istraživanjima prezentirali su Davor Mandić, voditelj METRIS-ovog laboratorija za mehanička istraživanja metala te Tea Zubin, restauratorica.
Centar za istraživanje metala – METRIS, prvi istraživački centar takvog tipa u Hrvatskoj nastao je u sklopu projekta Research Centre for Metal Industry in Istrian County, sufinanciranog u sklopu Jadranskog prekograničnog programa za susjedstvo financiranog iz fonda Europske unije PHARE 2006. Inicijator i glavni nositelj projekta bila je Istarska razvojna agencija IDA d.o.o., a METRIS je danas opremljen najsuvremenijom opremom za istraživanja metala i ostalih materijala: spektrometrom, elektronskim mikroskopom, numeričkim laboratorijem i univerzalnom statičkom kidalicom.
– Potencijal naše opreme, znanja i vještina naših djelatnika za istraživanja koja bi koristila kulturi i znanosti, primjerice restauratorima i arheolozima je velika. Nedavno smo uspješno obavljali ispitivanja jednog metalnog klina iz pulske Arene. Upravo u svrhu sličnih istraživanja ove smo godine krenuli u projekt nazvan METRIS-ART, kazao nam je Davor Mandić.
Poznato je da su se naši restauratori i arheolozi u najvećoj mjeri za analizu materijala do sada koristili uslugama inozemnih laboratorija. Ovakva orijentacija METRIS-a omogućit će da se te analize jednako uspješno i kvalitetno obavljaju i u Hrvatskoj.
Tea Zubin govorila je koje sve metode i analitičke postupke već sada može obavljati METRIS. Osim metala, predstavljeni su i drugi materijali na kojima je moguće obavljati ispitivanja i analize poput platna, drva, kamena…