Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadar ovoga ljeta bez invazije komaraca?

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.04.2010. 22:00
Zadar ovoga ljeta bez invazije komaraca?


Građani svojim ponašanjem mogu utjecati na suzbijanje komaraca. Vodu u posudama i bačvama, koja se čuva za zalijevanje vrtova, a idealan je spremnik za razvoj insekata, nužno je ukloniti iz vrtova i dvorišta, upozorava dr. Šarunić Gulan


Još u veljači ove  godine riječka tvrtka “Dezinsekcija” krenula je s provođenjem obveznih i preventivnih mjera dezinsekcije i deratizacije na zadarskom području, koje će potrajati do  kraja rujna. Podsjetimo, riječ  je o tvrtki s kojom je Grad  Zadar još prošle godine obnovio četverogodišnji ugovor  temeljem kojeg riječka “Dezinsekcija” provodi mjere obvezne preventivne dezinsekcije i deratizacije na području  grada Zadra.
Kako rad riječke “Dezinsekcije” nadzire zadarski Zavod za javno zdravstvo epidemiologinja dr. Jagoda Šarunić Gulan, voditeljica Odjela  dezinsekcije, dezinfekcije i  deratizacije, pojasnila nam je  kako Program mjera obvezne  preventivne dezinsekcije i deratizacije predviđa larvicidnu  i adulticidnu dezinsekciju te  proljetnu i jesensku sustavnu  deratizaciju. Što se tiče suzbijanja komaraca, koji u pojedinim gradskim područjima  uvijek, a osobito sada s dolaskom toplih dana, predstavljaju veliki problem, dr.  Šarunić Gulan navodi da se  ono provodi na dvije razine,  dakle, predviđa larvicidnu i  adulticidnu dezinsekciju.
Vodeni mediji
– Suzbijanje komaraca provodi se na dvije razine što  podrazumijeva larvicidnu i  adulticidnu dezinsekciju. Larvicidnom dezinsekcijom smatra se sprječavanje razvoja i  uništavanje razvojnih oblika  komaraca, dakle, jajašca,  ličinki i kukuljica. Što se tiče  adulticidne dezinsekcije, ona  podrazumijeva suzbijanje, dakle, uništavanje letećih,  odraslih oblika komaraca na  otvorenom prostoru, govori  dr. Šarunić Gulan te dodaje  da se u proljeće paralelno s  dezinsekcijom provodi i deratizacija koja podrazumijeva  sustavno i planirano suzbijanje štakora i miševa koji  prenose uzročnike zaraznih  bolesti ili su rezervoari njihovih uzročnika.
Septičke jame, potoci i kanali oborinskih voda, zapušteni zdenci i cisterne, građevinski iskopi najčešći su vodeni  mediji u koje ženke komaraca  polažu svoja jaja iz kojih se za  pet do 10 dana ovisno o vanjskoj temperaturi, odnosno  temperaturi vode razvijaju  ličinke. Hraneći se, one prolaze kroz različite stadije, do  stadija kukuljice iz kojih se  legu odrasli, dakle, krilati komarci. Shodno tome, larvicidna dezinsekcija najčešće se  vrši na spomenutim lokacijama, odnosno vodenim medijima.
Što se tiče adulticidne dezinsekcije, riječ je o uništavanju odraslih komaraca na  otvorenom prostoru i to prskanjem.
– Treba naglasiti da se larvicidnom dezinsekcijom  uništava i do 60 posto komaraca, a adulticidnom niti  10 posto. Naime, adulticidna  dezinsekcija “ruši” samo trenutačno odrasle leteće jedinke, a već sutra se legu nove.  Osim toga, primjerice, u Italiji  je već davno napuštena metoda adulticidne dezinsekcije  zbog opasnosti od zagađenja  okoliša, a posredno i ljudi  pesticidima koji imaju kumulativni učinak, kaže dr. Šarunić Gulan.
Kako se paralelno s dezinsekcijom vrši i deratizacija,  spomenimo da ona podrazumijeva postavljanje zatrovanih meka u kanalizacijski  sustav, potoke i kanale oborinskih voda, ruševine i napuštene objekte, stambene  objekte i okućnice te na obalu  mora, odlagališta otpada i zelene površine.
Pritužbe na komarce
– Sve predviđene mjere dezinsekcije i deratizacije, koje  provodi riječka tvrtka ‘Dezinsekcija’, a nadziru djelatnici Zavoda za javno zdravstvo, odvijaju se prema unaprijed određenom planu, odnosno programu. Inače, pritužbe na komarce učestalije  su tijekom ljetnih mjeseci,  kaže dr. Šarunić Gulan.
Kako nastavlja dr. Šarunić  Gulan, toplina nema presudnu ulogu u razvoju insekata  već vlažno vrijeme. Naime,  ženke komaraca svoja jajašca  polažu u vodenim staništima,  tzv. vodenim medijima, kojima pogoduje vlažno vrijeme.  Suprotno od vlage, dakle, velika suša, nije pogodna za  razvoj insekata, jer presuše  vodena staništa, zbog čega se i  smanji broj insekata.
– Uz preventivne mjere dezinsekcije i deratizacije, djelatnici ‘Dezinsekcije’ iz Rijeke na teren izlaze i na  poziv, odnosno pritužbe  građana. No građani moraju  znati da i svojim ponašanjem  u velikoj mjeri mogu utjecati  na suzbijanje komaraca. Naime, uvriježeno je mišljenje  da je odstajala voda bolja za  polijevanje vrtova od obične,  zbog čega ljudi danima čuvaju vodu u posudama ili bačvama, ne znajući da su takvi  spremnici idealni za razvoj  insekata, govori dr. Šarunić  Gulan te zaključuje da su  posude s vodom velika legla  komaraca zbog čega ih je  nužno ukloniti iz vrtova i  dvorišta.


 PRITUŽBE GRAĐANA




Stručni nadzor nad provedbom preventivnih mjera dezinsekcije i deratizacije na području grada Zadra obavlja zadarski Zavod za javno  zdravstvo, gdje se građani mogu obratiti ako imaju problema s insektima te  štakorima i miševima. Osim Zavodu za javno zdravstvo, na telefonski broj 301 351, građani se mogu obratiti i riječkoj “Dezinsekciji” na broj 051/506  920, čiji djelatnici na poziv izlaze na teren te rješavaju eventualne probleme  s insektima i glodavcima.


 TIGRASTI KOMARAC


Grad Zadar i zadarski Zavod za javno zdravstvo sklopili su ugovor o  stručnom nadzoru nad provedbom mjera preventivne dezinfekcije,  dezinsekcije i deratizacije te monitoringu Aedeas albopicuts, odnosno  tropskog komarca za tekuću godinu. Kao i do sada sve predviđene mjere  provodi riječka tvrtka “Dezinsekcija”, a nadzire Zavod za javno zdravstvo.
Aedeas albopictus izrazito je opasna i agresivna vrsta komarca, koja  potiskuje “domaćeg” komarca. Tigrasti komarci su potencijalni prijenosnici zaraznih bolesti, njihov ubod je neugodan i nerijetko uzrokuje  alergijske reakcije. Ova vrsta komarca na zadarskom području otkrivena je  2005. godine. Od tada zadarski Zavod za javno zdravstvo prati tigrastog  komarca, s tim da je lani u Zadru otkriveno nešto više njegovih nalazišta  nego godinu dana ranije. Kao najvažniju preventivnu mjeru epidemiolozi  ističu da se nigdje ne smije ostavljati voda duže od deset dana jer je to  idealno za razmnožavanje komaraca. Inače, tigrasti komarac u Zadar je  najvjerojatnije stigao iz Ancone 2005. godine i to tijekom transporta  guma.