Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Zaustaviti odlazak s Molata

Autor: Anamarija Bilan

16.04.2010. 22:00
Zaustaviti odlazak s Molata

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Iako se u zadnjih nekoliko godina uložilo u uređenje mjesta, većina mještana postavlja pitanje tko će tu za nekoliko godina živjeti. Naime, preko zime u Molatu živi 80-ak stanovnika, svi odreda umirovljenici
Jure Zekanović, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti Grada Zadra, u četvrtak je došao na Molat provjeriti kako su napravljeni i uređeni seoski putevi te kako se mjesto priprema za nadolazeću turističku sezonu.
– Mještani su nedavno uredili seoski put, a pregledali smo i ostale poljske i protupožarne puteve na otoku. Osim toga htjeli smo podsjetiti komunalne radnike da malo više pažnje posvete uređenju mjesta kako bi sve bilo uredno za dolazak turista. Osim Mlata, obišli smo Silbu i Olib te Zapuntel, gdje smo provjerili jesu li svi radovi završeni, kazao je Jure Zekanović.
Ivica Buterin, referent u MO Molat, objasnio je kako su u zadnjih nekoliko godina učinili dosta da se mjesto uredi. Tako je uređena osnovna škola, Seoski prosvjetni dom, šetnica na samoj rivi, te je uređena distribucija vode. Naime, nakon što su uređene dvije vodospreme, po mjestu su nedavno napravljeni hidranti preko kojih svako domaćinstvo može doći do vode.
Ipak, iako se u zadnjih nekoliko godina uložilo u uređenje mjesta, većina mještana postavlja pitanje tko će tu za nekoliko godina živjeti. Naime, preko zime u Molatu živi 80-ak stanovnika, svi odreda umirovljenici. Ostali dođu tijekom vikenda i to samo ako je lijepo vrijeme. Na otoku radi jedna trgovina, pekara i kafić, a preko ljeta dva restorana te pizzeria. Ipak, ovo je premalo da bi privuklo mlade ljude na povratak na otok pa se Buterin boji da bi Molat za nekoliko godina mogao postati vikend naselje. Preko ljeta na Molatu boravi oko 1.000 stanovnika, ali to je premalo da bi se mjesto revitaliziralo pa se mještani boje iseljavanja s otoka.