Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zbog panoramskog autobusa ne spavaju danima

Autor: Anamarija Bilan

16.04.2010. 22:00
Zbog panoramskog autobusa ne spavaju danima

Foto: Adam VIDAS



Naš je autobus jedini trenutačno u Hrvatskoj koji ima sve licencije, istaknuli su Matulić i Mršić, dodajući da sumnjaju da je Liburnija na osnovi njihovih ideja odlučila organizirati panoramski autobus od treće strane. Zbog toga, najavljuju, ako se situacija ne promijeni, spremni su tužiti Grad Zadar i Liburniju
Moramo priznati da smo šokirani, ogorčeni i razočarani kad smo vidjeli da je tvrtka Liburnija preuzela našu ideju o panoramskom autobusu i dala je nekoj trećoj strani! – rekli su jučer Tonči Matulić i Marinko Mršić, suvlasnici prijevozničkog obrta Gaz-bil, koji je do lani prevozio putnike u vlakiću po Poluotoku.
Uložili oko 400.000 kuna
Oni se već više godina pripremaju na posao prijevoza putnika panoramskim autobusom, u što su uložili veći dio svoje imovine te su podigli brojne kredite. Naime, osim kupnje autobusa na njemu je trebalo napraviti brojne preinake kako bi ga se pripremilo za turistički prijevoz putnika, za što su potrošili oko 400.000 kuna. Kako bi za rad mogli dobiti dozvole, Matulić i Mršić kažu da je autobus prošao sve preglede pa čak i rendgensko snimanje. Velike novce su dali za brojne ateste, a imaju i potvrdu o ispitivanju vozila za panoramski autobus koju je napravio Centar za vozila Hrvatske.
– Mi smo prvi podnijeli zahtjev za panoramski autobus, ali nitko nam nije odgovorio na njega. Javili smo se u gradsku upravu i tamo su nas uputili na Liburniju. Ipak, nije nam jasno zašto su nas uputili tamo. Kad smo se javili Liburniji, rekli su nam da im takav autobus ne odgovara, iako imamo sve dozvole i iako je napravljen prema specifikacijama. Naš je autobus jedini trenutačno u Hrvatskoj koji ima sve licencije, istaknuli su Matulić i Mršić, dodajući da sumnjaju da je Liburnija na osnovi njihovih ideja odlučila organizirati panoramski autobus od treće strane. Zbog toga, najavljuju, ako se situacija ne promijeni, spremni su tužiti Grad Zadar i Liburniju. Pitaju se zašto Grad ili Liburnija nisu raspisali javni natječaj pa na taj način odlučili o obrtu koji će prevoziti turiste gradom. Sva četiri partnera u obrtu su hrvatski branitelji s malom djecom koji žive od svoga rada i od životne im je važnosti da ovaj projekt panoramskog autobusa uspije. Od kad su čuli da bi dozvolu za prijevoz putnika panoramskim autobusom mogla dobiti treća strana, ne mogu spavati. Naime, u autobus su uložili oko 400.000 kuna, a budući da je dio novca dobiven kreditom Razvojne agencije, projekt moraju realizirati na području naše županije. Ako im ne bude dopušteno da prevoze turiste svojim autobusom, neće moći vraćati kredit niti će moći zaraditi za život.
Električni vlakić
– Do prošle smo godine imali vlakić koji je turiste i djecu prevozio po Poluotoku. Nakon ljeta odlučili smo prilagoditi se zahtjevima i uvjetima koje je Gradsko poglavarstvo predložilo – nabavili smo električni vlakić koji bi trebao doći za desetak dana. Električni vlakić, koji neće brujati niti zagađivati okoliš, bio bi namijenjen prijevozu djece i turista po Poluotoku. Zbog toga smo ga mislili prebojiti u boje Zadra – plavo i bijelo, ispričali su nam svoje planove za predstojeću sezonu. Ipak, sad ih je strah da im se oni neće ostvariti te da će izgubiti novac koji su uložili u ova dva projekta za koje su se nadali da će uspjeti.
– Mi zaista ne znamo što ćemo sad niti koji nam je sljedeći korak. Nećemo odustati, ali zaista ne znamo što napraviti. Ovu ideju stvaramo godinama, sve smo napravili, dobili smo sve dozvole, sve je prema zakonu i sad je ne možemo realizirati jer se pojavio netko treći koji će preuzeti našu ideju i naš posao, zaključili su ogorčeno Matulić i Mršić.
Edvin Šimunov, direktor Liburnije, rekao je da ne može dati nikakav odgovor jer to nije u njegovoj nadležnosti. Naime, Liburnija je, kako kaže, zadužena za izvršavanje programa mjera poboljšanja turističke ponude u koje spada i panoramski autobus.
U gradskoj upravi su rekli da su dobili pismo namjere Tončija Matulića kojem su usmeno dogovorili da se Grad Zadar ne bavi tom djelatnošću te su ga uputili na Liburniju. U Liburniji su ga odbili rekavši da njegov panoramski autobus ne ispunjava sve standarde koje su postavili.
– Koliko nam je poznato, Liburnija još uvijek ni s kim nije potpisala ugovor o prijevozu putnika panoramskim autobusom, ali sigurno je da ga planiraju uvesti, zaključili su u Gradu.