Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Čeka se zeleno svjetlo za “Udrugu u kvartu”

16.04.2011. 22:00
Čeka se zeleno svjetlo za  “Udrugu u kvartu”


Zahvaljujući različitim projektima u zadarskom Društvu oboljelih od multiple skleroze danas je 14 zaposlenih, što je dvostruko više nego prošle godine


Društvo oboljelih  od multiple skleroze Zadarske  županije danas će na Narodnom trgu održati humanitarnu  akciju prodaje uskrsnih pisanica. Pisanice su izradili članovi  likovne radionice koja djeluje u  sklopu Društva oboljelih od  multiple skleroze. Prihod od  simbolične prodaje pisanica iskoristit će se za unaprjeđivanje  rada zadarskog Društva oboljelih od multiple skleroze, koje  je osnovano prije sedam godina  i danas okuplja 75 članova.
Branka Špralja, predsjednica  Društva oboljelih od multiple  skleroze Zadarske županije i  Đurđica Nižić, tajnica zadarskog Društva, navode da se likovna radionica održava jedanput tjedno, točnije ponedjeljkom. Radionica okuplja desetak članica Društva koje su uskrsne pisanice oslikale različitim likovnim tehnikama.
Uz likovnu radionicu u sklopu zadarskog Društva oboljelih  od multiple skleroze posljednjih osam mjeseci djeluje i  psihološka radionica. S oboljelima rade iskusni stručnjaci, a  projekt financijski prati Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi.
– Zahvaljujući financijskog  podršci Ministarstva zdravstva i  socijalne skrbi, prije osam mjeseci počeli smo s provođenjem  projekta psihosocijalne pomoći  oboljelima od multiple skleroze. Svaki tjedan s oboljelim,  članovima Društva radi tim iskusnih stručnjaka, i to preko  individualnog i grupnog savjetovanja, kaže Branka Špralja,  dodajući da oboljeli imaju višestruku korist od psihosocijalnog  savjetovanja.
Zahvaljujući različitim projektima u zadarskom Društvu  oboljelih od multiple skleroze  danas je 14 zaposlenih, što je  dvostruko više nego prošle godine.
– Uključeni smo u projekt  Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, koji omogućava privremeno zapošljavanje nezaposlenih osoba za pomoć u kući.  Riječ je o projektu javnih radova, preko kojega nam trenutačno pomaže šest osobe.  Tim projektom ‘pokrili’ smo i  područje Gračaca, gdje pomoć  u kući pružaju dvije osobe. Nama to puno znači, osobito našim  članovima koji su u invalidskim  kolicima, a nezaposlenima  omogućava mjesečna primanja.  Preko toga projekta Društvo je  dobilo i stručnu suradnicu, navodi Branka Špralja te dodaje  da uz to paralelno ide i projekt  Ministarstva obitelji koji  društvima oboljelih od multiple  skleroze osigurava osobne asistente koji s oboljelima provode  četiri sata dnevno.
Taj projekt vodi Đurđica  Nižić, koja pojašnjava da asistenti pomažu osobama s najtežim stupnjem invaliditeta, odnosno onima koji su u invalidskim kolicima. Zadarsko  Društvo oboljelih od multiple  skleroze danas ima šest takvih  asistenata. Uz postojeće projekte, dakle, psihosocijalnu pomoć, javne radove i osobne asistente, zadarsko Društvo ide  dalje, planirajući daljnje aktivnosti. Jedna od njih je projekt  “Udruga u kvartu” koji je usmjeren uključivanju zdravih ljudi iz kvarta u zadarsko  Društvo.
– Projekt ‘Udruga u kvartu’  poslali smo Ministarstvu obitelji, očekujući od njih financijsku pomoć za njegovo provođenje. Sada čekamo njihov  odgovor. Tim projektom želimo  ljude u kvartu uključiti u naše  Društvo, pružiti im priliku da  upoznaju nas, našu bolest i  način na koji s njom živimo. U  sklopu tog projekta organizirali  bismo tečaj talijanskog jezika te  okrugli stol u školama, kako bi  djecu i mlade upoznali s različitostima koje su sastavni dio  života, kaže Đurđica Nižić, dodajući da bi se projekt “Udruga  u kvartu” završio pred Božić,  blagdanskom izložbom.
U međuvremenu dok očekuju zeleno svjetlo za projekt  “Udruga u kvartu”, zadarsko  Društvo planira izlet na Pag u  svibnju, gdje će posjetiti tamošnji muzej i samostan te  otići na misu.