Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ostojiću nije jasno o čemu pričaju vjerske zajednice

16.04.2012. 22:00
Ostojiću nije jasno o čemu pričaju vjerske zajednice


Visoki predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, među kojima i msgr. Vlado Košić, muftija Ševko ef. Omerbašić, rabin Luciano Moše Prelević i rabin Kotel Da Don te protojerej stavrofor Slobodan Lalić, pozvali su Vladu i Hrvatski sabor da za izmjene Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji ne primjenjuju žurnu nego redovitu proceduru jer smatraju da je za “tako značajna zakonodavna rješenja s mnogostruko delikatnim implikacijama javna rasprava nužan i nezaobilazan preduvjet demokratskog procesa donošenja zakona”.
– Povodom takvih i sličnih najava izražavamo svoju bojazan i zabrinutost, budući da su naznačeni termini blizu, a javnosti još uvijek nije obznanjen službeni tekst ni nacrt prijedloga zakona o medicinski pomognutoj oplodnji te ni vjerske zajednice u Hrvatskoj dosad nisu bile u mogućnosti razmatrati njegov sadržaj niti se, budu li držale potrebnim, argumentirano uključiti u javnu raspravu – stoji u zajedničkoj izjavi visokih predstavnika vjerskih zajednica, koju je prenijela Hina.
Podsjećajući da je svaka državna vlast pozvana biti servisom svih svojih građana, vjerski velikodostojnici poručili su Vladi kako je pri donošenju izmjena zakona ove vrste dužna osigurati redovitu proceduru i javnu raspravu, i uzeti u obzir sve građane, osobito ako se zakon tiče prava na život ljudskoga bića i zadire u stožerne ustanove društva – brak i obitelj.
– Držimo da u konkretnom slučaju izmjena Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji nema dostatnih opravdanih razloga za žurni postupak i uskraćivanje prava na javnu raspravu, tim više što je važeći Zakon o medicinskoj oplodnji iz 2009. već usklađen s odgovarajućim direktivama Europskoga parlamenta i Vijeća Europe iz 2004. odnosno 2006. godine – ističe se u priopćenju iz vjerskih zajednica, koje “od zakonodavca i medija očekuju da ih se ne isključuje, nego da im se u hrvatskom javnom prostoru osigura ravnopravno mjesto bez diskriminiranja, etiketiranja i omalovažavanja njihovih stavova”.
– Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji ide u redovnu proceduru, tu nema nikakve dvojbe. Ne znam otkud nekom ideje da neće biti javne rasprave – komentirao je priopćenje vjerskih zajednica ministar zdravlja Rajko Ostojić.
– Zakon ide u redovito saborsko čitanje, jer se radi o kompletnom zakonu koji treba, kako sam cijelo vrijeme naglašavao, razmotriti ne samo s medicinskog, nego i sociološkog i drugih aspekata. Javna rasprava već traje stotinjak dana, i uvelike nam je pomogla u kristaliziranju nemedicinskih stavova – izjavio je Ostojić.