Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prvomajski prosvjed na Markovom trgu

16.04.2012. 22:00
Prvomajski prosvjed na Markovom trgu


Ako se do kraja travnja ne promijeni Zakon o javnom okupljanju, sindikati će se prosvjedno okupiti na Trgu bana Jelačića


Pet sindikalnih cetrala ovogodišnji Praznik rada planiraju obilježiti zajedno organizirajući prosvjed. Tijekom ovog tjedna dogovorit će detalje prosvjednih aktivnosti. No, kako se neslužbeno može čuti, rasmišlja se o prosvjedu na Markovom trgu. Naravno, ako do tada u Saboru prođu izmjene Zakona o javnom okupljanju kojima Vlada planira, uz ograničenja, otvoriti prostor prosvjedima na Gornjem gradu. Ukoliko do tada ne bude izmjena zakona, sindikati će se prosvjedno najvjerojatnije okupiti na Trgu bana Jelačića.
Prema sadašnjim planovima, nemaju namjeru organizirano pohoditi Maksimir gdje će i ove godine proslavu radničkog dana financirati Grad Zagreb. Postoji jedino mogućnost da se sindikalni čelnici prošeću podružiti s građanima u Maksimiru. Hrvatska udruga sindikata, pak, ni ove godine neće odustati od radničkog druženja na jarunskom jezeru.
Prosvjed za Praznik rada za sada organiziraju sve sindikalne centrale – Savez samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisni hrvatski sindikati, Matica hrvatskih sindikata, Udruga radničkih sindikata i Hrvatska udruga sindikata. No, 1. svibnja HUS i Matica, kako su u siječnju najavljivali, trebali bi krenuti u potpisivanje peticije za “referendum o referendumu”. Čak je postojala i mogućnost da im se u toj akciji pridruži SSSH koji s HUS-om kreće u dugotrajan proces “približavanja”.
Međutim, čini se da od te peticije neće biti ništa. Naime, Vijeće HUS-a prije nekoliko dana odbacilo je tu mogućnost, zaključivši da nije vrijeme za takvu akciju budući da je riječ o ogromnom poslu, i financijski, i organizacijski. A kapaciteta za njegovu provedbu nema. Predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, nakon što su vijećnici odbacili mogućnost da ta centrala ide u prikupljanje potpisa za novi referendum, ponudio je svoj mandat na raspolaganje, ali je njegova ostavka odbijena.
Sindikatima tako preostaje iskazati zajedništvo organizirajući prosvjedno obilježavanje radničkog dana. S obzirom na ekonomsku i socijalnu sliku zemlje, razloga za bunt im ne nedostaje. O tome koliko bi prosvjednika doveli kako bi na radnički dan ukazali na tešku ekonomsku i socijalnu situaciju, tek se treba dogovoriti. Sindikalne centrale su, međutim, svjesne da teško mogu računati na veliki odaziv građana, jer iz dosadašnjih iskustava znaju da se ne mogu pouzdati na “putnike namjernike”, ukoliko ne organiziraju članstvo.