Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Stipe Zrilić: Svaki djelić ove županije višestruko vraća svaku investiciju

16.04.2012. 22:00
Stipe Zrilić: Svaki djelić ove županije višestruko vraća svaku investiciju


– To su prepoznali naši partneri, ministarstva i druge državne institucije, predstavnici UN-a i EU. Uzornom provedbom niza projekata Zadarska županija je potvrdila i dokazala da, iako prostorom i brojem stanovnika mala regija, može upravljati svojim razvojem na visokoj razini, rekao je župan Zrilić


Vrhunac proslave ovogodišnjih Dana Zadarske županije obilježen je svečanom sjednicom Županijske skupštine održanom jučer u Arsenalu.
Svečana prigoda okupila je brojne uvažene predstavnike političkog, javnog, gospodarskog i crkvenog života Zadarske županije. Sjednici su nazočili i saborski zastupnici Božidar Kalmeta, Ana Lovrin i Branko Kutija, zatim veleposlanik Republike Poljske u RH Wiesław Tarka, češki veleposlanik Karel Kühnl, predsjednik Južnomoravske regije Michal Hašek, zamjenica župana Baranjske županije Marietta Pohl te predstavnik Trnovskog samoupravnog kraja.
Čestitke povodom 19. rođendana Zadarske županije njenim žiteljima i županu poslao je predsjednik RH Ivo Josipović. Dan Zadarske županije čestitao je i njemački veleposlanik u RH Bernd Fischer, a čestitanju su se pridružili i gotovo svi hrvatski župani te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, ali nekadašnji zadarski župan Ivo Grbić.
 Godina turističkih rekorda
Iskrenu čestitku povodom Dana županije svim njenim žiteljima uputio je i župan Stipe Zrilić koji se potom po već ustaljenoj tradiciji osvrnuo na najznačanija postignuća u proteklih godinu dana.
– U vremenu globalne krize i naglaska na racionalnom korištenju financijskih sredstava treba istaknuti da je naše planiranje i u ovoj situaciji bilo realno, a realizirani i pokrenuti projekti rezultat su sinergije svih sudionika u razvoju Zadarske županije, rekao je župan Zrilić koji je značajno mjesto u svojem izvješću dao turizmu koji je prošle godine ostvario rekordne rezultate.
– U 2011. godini naša je županija ostvarila 13 posto sveukupnog turizma u zemlji, što je najbolji dosadašnji rezultat. Tijekom prošle godine ostvareno je 1.2 milijuna dolazaka gostiju s 8.5 milijuna noćenja, što je 7 posto više nego godinu ranije. Značajan segment turističke sezone je povećanje avionskog prometa preko Zračne luke Zadar koja je ostvarila 285.000 prevezenih putnika, što je, uglavnom, utjecaj nazočnosti četiri niskotarifne aviokompanije, rekao je zadarski župan prisjetivši se i da je poboljšana i infrastruktura Zračne luke Zadar dogradnjom putničkog terminala od 1.200 kvadratnih metara.
Govoreći o zdravstvu Stipe Zrilić istaknuo je nastavak izgradnje Poliklinike te osnivanje Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, a među značajna postignuća na planu društvenih djelatnosti i kulture izdvojio je pokretanje novih studija na Sveučilištu u Zadru te konačno otvorenje nove zgrade Kazališta lutaka Zadar.
Na području energetike i zaštite okoliša, nastavio je župan, odvijaju se poslovi poput plinofikacije koji spadaju u vrh kapitalnih projekata Zadarske županije. Ipak, priznao je, aktivnosti na uspostavi i izgradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom ne idu planiranom dinamikom.
– Sa svakim novim provedenim projektom svaki djelić ove županije višestruko vraća investiciju što su prepoznali naši partneri, ministarstva i druge državne institucije, predstavnici UN-a i EU. Uzornom provedbom niza projekata Zadarska županija je potvrdila i dokazala da, iako prostorom i brojem stanovnika mala regija, može upravljati svojim razvojem na visokoj razini, zaključio je župan Zrilić te zahvalio svima koji su protekle godine svojim radom, zalaganjem i znanjem doprinijeli stvaranju novih vrijednosti.
 Pozdrav Markaču i Gotovini
Posebno je zahvalio laureatima – dobitnicima godišnjih nagrada Zadarske županije i nagrada za životno djelo, kojima su u nastavku svečanosti dodijeljena prigodna priznanja.
Svoje domaćine i ostale nazočne pozdravio je predsjednik Južnomoravske regije Michal Hašek koji je kazao da su Dani Zadarske županije za njege i njegove kolege jedan veliki fenomen.
– Svake se godine nešto novo pripremi, nešto novo dogodi, realizira… Ovdje se osjećam ne samo kao partner već i kao prijatelj. Zadarska županija ima prekrasnu prirodu, obrazovane ljude i turizam što je sve skupa velik potencijal za daljnji razvoj u kojemu se i mi nadamo sudjelovati i pomoći, rekao je Hašek podsjetivši nazočne na dosad ostvarenu suradnju Sveučilišta u Zadru i Sveučilišta Mendel Brno te na suradnju dviju regija na području kulture i sporta. Također je najavio da će i ove godine brojni žitelji Južnomoravske regije svoje godišnje odmore provesti na području Zadarske županije te je izrazio nadu da će zadarske i češke tvrtke i dalje nalaziti zajednički jezik i dogovarati što više zajedničkih projekata.
Dan županije svima, a osobito hrvatskim braniteljima čestitao je i saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a Zadarske županije Božidar Kalmeta.
– Zadarska županija ima jednu od najboljih i najrazvijenijih društvenih, socijalnih i komunalnih infrastruktura u Hrvatskoj te kao takva ima golem razvojni potencijal. Ova županija je vodeća i po pripremanju projekata za financiranje iz fondova EU. Nadam se i uvjeren sam da ćemo i dalje biti među najboljima u državi. Neka Bog čuva Zadarsku županiju, zaželio je Kalmeta izrazivši veselje što će kao saborski zastupnik i dalje surađivati u razvoju zadarskog kraja.
Prigodnim slovom nazočnima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Željko Lončar koji je posebno pozdravio zatočene generale Mladena Markača i Antu Gotovinu istaknuvši ih najzaslužnijima “za ovo što mi danas imamo”.
Svečano događanje u Arsenalu svojim su nastupima uveličali ninska klapa “Condura”, mladi zadarski tenor Ivan Dražović, plesačice Plesnog odjela Glazbene škole Blagoje Bersa i mladi talentirani glazbenici iz OŠ Novigrad.


Bitka vitezova vranskih jučer ispred Arsenala




Neposredno pred početak svečane sjednice Županijske skupštine članovi Udruge vitezova vranskih iz Pakoštana upriličili su pravu malu srednjovjekovnu bitku ispred vrata drevnog zadarskog Arsenala. Riječ je bila o demonstraciji borbe dvoručnim mačevima jednog viteza protiv dvojice napadača. Isti performans, kasnije je ponovljen na Narodnom trgu.