Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Za duži i aktivniji život u poznatom okruženju

16.04.2012. 22:00
Za duži i aktivniji život u poznatom okruženju


Na konferenciji će sudjelovati 60-ak sudionika kojima će biti predstavljeni modeli skrbi koji smanjuju socijalnu isključenost i pružaju potporu starijima i nemoćnima za što duži samostalniji i aktivniji život u vlastitom kućanstvu ili poznatom okruženju


U sklopu Županijskih dana 2012. godine sutra s početkom u 9 sati, u hotelu Kolovare u Zadru počinje trodnevna međunarodna konferencija na temu „Mogućnosti volontiranja kao potpora starijima i socijalno isključenim građanima EU”.
Riječ je o projektu financiranom iz programa „Europa za građane” ukupne vrijednosti oko 34.000 eura u kojem sudjeluje 10 regija iz 10 zemalja (Hrvatska, Češka, Litva, Finska, Mađarska, Njemačka, Poljska, Latvia, Rumunjska i Francuska) te gosti iz Nizozemske i SAD-a.
Cilj projekta je razvoj aktivnog europskog građanstva koje će kroz mrežu regija ili županija navedenih zemalja sudionika omogućiti različitim korisnicima (javna uprava, ustanove socijalne skrbi, zaklade, udruge…) razmjenu iskustava i planove u području skrbi za starije i socijalno isključene građane. Prva od tri konferencije ovog projekta održana je 2011. godine u Regiji Olomouc u Češkoj, a nakon konferencije u Zadru, ista će se u rujnu ove godine održati u Regiji Kaunas u Litvi.
Na trodnevnoj konferenciji u Zadru sudjelovat će 60-ak sudionika kojima će biti predstavljeni modeli skrbi koji smanjuju socijalnu isključenost i pružaju potporu starijima i nemoćnima za što duži samostalniji i aktivniji život u vlastitom kućanstvu ili poznatom okruženju.
Sudionicima konferencije bit će predstavljen Program pomoći i njege u kući kao model skrbi za starije stanovništvo u vlastitim kućanstvima koje na otocima, priobalju i zaleđu provode ustanove socijalne skrbi: Dom sv. Frane Zadar, Centar sv. Ante u Benkovcu, Dom za starije i nemoćne u Zadru te Dom za odrasle Zemunik Donji.
Odabrani model skrbi za starije stanovništvo nije samo karakterističan po tome što osigurava ostanak starijima u vlastitom kućanstvu i poznatom okruženju, čime se povećava njihova kvaliteta življenja, već i po tome što omogućava zapošljavanje ženama kojima je iz raznih razloga otežan pristup tržištu rada. Trenutačno je u tim programima zaposleno oko 60 žena koje su prošle odgovarajuću izobrazbu. Danas je navedenim programima obuhvaćeno gotovo 5 posto stanovništva starijeg od 65 godina u Zadarskoj županiji, a financirani su iz sredstava Zadarske županije, Ministarstva socijalne politike i mladih (do nedavno Ministarstva branitelja, obitelji i međugeneracijske solidarnosti, gotovo svih gradova i više od polovine općina Zadarske županije.
Drugi model odabran za predstavljanje program Doma za odrasle Zemunik Donji pod nazivom “Život u zajednici”. Cilj programa je pripremiti psihički bolesne odrasle osobe za napuštanje ustanove i što samostalniji život u zajednici.