Broj neriješenih predmeta smanjen za 1.304!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Marin GOSPIĆ
Predsjednik suda Željko Rogić i glasnogovornica Katarina Zdunić

U prvom tromjesečju ove godine na Općinskom sudu u Zadru smanjen je broj neriješenih predmeta za 1.304. S tim rezultatom Općinski je sud srušio svoj dosadašnji rekord, a usporedbe radi na jučerašnjoj konferenciji za medije predsjednik suda Željko Rogić i glasnogovornica Katarina Zdunić iznijeli su podatak kako su zapravo u prvom tromjesečju ove godine smanjili broj predmeta za gotovo jednak broj kao tijekom cijele protekle, 2012. godine.

Predsjedniku suda, Željku Rogiću, bio je to povod za pohvalu svojih suradnika, a otkrio je i tajnu uspjeha.

- To nisu moji rezultati već cijelog tima s kojim radim od srpnja prošle godine kad sam preuzeo ovu dužnost. Na početku godine evidentirali smo 17.927 predmeta u postupku, a imamo i četiri suca manje. Dakle, ovo je jako dobar rezultat, a mi ćemo javnosti prezentirati i lošije rezultate ako ih bude - rekao je Rogić dodavši kako je odmah nakon preuzimanja "kormila" zadarskog općinskog suda sa suradnicima održao sastanak gdje su se dogovorili da će dati sve od sebe, prionuti poslu i postići pozitivne rezultate pod cijenu nekorištenja godišnjih odmora.

- Ovi rezultati ne znače to da suci do sada nisu radili svoj posao, već samo da smo svi jače prionuli poslu i odradili više nego nam je normama propisano - pojasnila je Zdunić, dok je Rogić dodao da je za postignute rezultate doprinos dao veći angažman sudskih savjetnika na predmetima, a posebice onim parničnim.

- Svom zamjeniku Anti Bačiću i voditeljima odjela rekao sam odmah da ih nova funkcija ne oslobađa obveze da 100-postotno odrađuju dosadašnji posao, da se drže ustaljenog ritma rada i nove organizacije posla, jer se samo na taj način može promijeniti percepcija suda u očima građana - rekao je Rogić te pojasnio kako je najviše problema u Zemljišno-knjižnom odjelu, ali da je to uglavnom zato što je na tom odjelu i najveći priljev zahtjeva koji pristižu svakodnevno. Spomenuo je i postupak legalizacije koja im je uvelike povećala obujam posla te istaknuo da je na tom odjelu trenutačno neriješenih 1.452 građanskih zahtjeva.

 NAJSTARIJI PREDMETI STARI TRI DESETLJEĆA

Zbog izmjene Kaznenog zakona, koji je stupio na snagu 1. siječnja, ove godine suci Općinskog suda u Zadru dobili su i dio predmeta nad kojima je nadležnost izgubio Županijski sud. No kada će im te predmete "spustiti" Županijski sud, predsjednik Općinskog suda Željko Rogić još uvijek ne zna.

Po statistikama ovog suda, trenutačno je više od 17 tisuća neriješenih predmeta od kojih je 5.075 starije od tri godine. Najstariji predmeti vuku se iz ostavinskih sudskih rasprava, a ima ih starih i gotovo tri desetljeća.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno