Gaženica nije zaustavljena!

Slika korisnika admin

Projekt Gaženica nije bačen u zapećak, kao što mnogi u Zadru strahuju. Po informacijama, do kojih smo došli, na njegovoj se realizaciji vrlo intenzivno radi, ne samo u Lučkoj upravi Zadar, nego i u Ministarstvu pomorstva. Poziv objavljenom u Lloydsu za iskazivanjem interesa za koncesiju koja podrazumijeva financiranje, izgradnju, vođenje i upravljanje zgradom terminala na novom trajektnom i kruzerskom terminalu u Gaženici otvoren je do 23. svibnja, a u biti potvrđuje da aktivnosti nisu prekinute.

- Iz bankarskih krugova, ali i iz Ministarstva pomorstva, doznao sam da su riješene neke dileme oko financiranja projekta. Banke, dakle EIB i KfW, kreditori ovog projekta, usuglasili su s državom promijenjeni model financiranja. Dosad se radilo o vrlo povoljnom kreditu, a o detaljima novog aranžmana ne bih, jer nisam osobno sudjelovao u pregovorima, saznajemo od Ive Bilića, člana uprave Hypo banke. - Nisam osobno bio uključen u ove razgovore, ali sam vrlo zainteresiran za realizaciju projekta Gaženica i dobio sam informaciju da banke ne dovode u pitanje nastavak ove investicije. Po tome projekt ide dalje, zato je i raspisan natječaj. A bit će u fokusu mog interesa i ako budem izabran za gradonačelnika. Lučka uprava već razrađuje rješenje koje će udovoljiti potrebama korištenja trajektne luke koje se planiraju - dakle već u sljedećoj turističkoj sezoni, a to je čak za dvije godine prije no što se prvotno planiralo, kaže Bilić.

Da se ozbiljno radi na dovršenju projekta Gaženica potvrdio nam je i predsjednik Upravnog vijeća dr. Ivica Tomić. - Nedavno smo vodili ozbiljne razgovore s operaterima lučkog terminala u Veneciji koji su zainteresirani da jednog dana budu operatori i u Gaženici. Putnički terminal će biti dovršen i zadarska će luka biti, svakako, najkvalitetnija na Jadranu. A vlasnici kruzera su vrlo zainteresirani za nove lučke kapacitete, ima ih koji žele suradnju i kontakti su stalni. Osim ovih iz Italije ima i drugih zainteresiranih operatera, a u Ministarstvu pomorstva poduzimaju se napori da se ovaj projekt što prije dovrši i stavi u funkciju, kaže dr. Tomić, inače jedan od najpoznatijih hrvatskih stručnjaka za projekte razvoja luka, brodarstva i trajektnog prometa. Lučka uprava Zadar u srijedu će, inače, analizirati prošlogodišnje poslovanje i dati smjernice za djelovanje u pravcu što skorijeg stavljanja u funkciju pristaništa.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika prtljug
Opa, sad je i Biliću Gaženica postala važan projekt. A što su do sada čekali, da njemačke banke odustanu, pa da onda opet optuže HDZ da je "promašio" projekt. Moj Biliću, ne znaš ti u Zadru puno drugih stvari,pa tako ni o Gaženici. Kako bi i znao kad si pobjegao '93. kad je Zadar bio "trusno područje", kako si rekao.
Slika korisnika zadrone
E moj @prtljuga, ne služi se neistinama za promidžbu svoje sljedbe. Ivo Bilić je u Zadru bio do 1998. godine, a ne do '93. Te 1998. je promijenio posao (otišao u Zagreb raditi, što ne znači da mu prebivalište nije i dalje bilo u Zadru) jer su pritisci hd_zajednice na vlasti postali neizdrživi.