Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pothvat barguljskih ribara

Autor: Ante Kolega

16.04.2013. 22:00


Morska neman, dugasta oko šest metara, zapela za Tinovu i Rokovu palandaru.
Diva oceanskih prostranstava, vezanog uz muradu gajete, dvojica ribara peljali su prema bargumulskom škveriću.
Viest o neobičnom ulovu brzo se širila po otoku.
Pretpotopno stvorenje dovučeno u plićak, izazvavši divljenje i strah, zapleteno u mriži postavljenoj za palamide, jedva se pomicalo.
Čudeći se i nevirujući, pristigli su uzbuđeno šapjali i vikali, eno je, črni se, ča je vela, tielo pasa glava kita, ki brudet će učiniti, pazi da te ne ošine riepom.
Golijat zavrti tielom, zavesla perajom i svojim prednjim krajem sune se na škverić.
Janko i Ante Bura neustrašivo navuku konop oko donjeg diela psine, koji je ostao u dubini. Drhtavo tielo snažne životinje zatrese velom glavom i pruži se po plićini.
Koštanto, posli nazvan Kit donese lampragu.
Ča si to donesa, to ne bi diglo ni gavuna, a kamoli kita, cerio se seoski mudrijaš Jadre.
Desetak otočnih momaka pokraj malog škvera, opijeni ribarskom strašću, uz navijački kor žena i dice, orijašku ribu vuklo je na suho.
Uzbuđena neman otvori vela usta, udahne stolitar mora i pištećim mlazom pošprica ribare, čineći vodoskok kroz razvaljene usi.
Dobrohotni kit pseće ćudi, najednom se propne i otrgne od preplašenih, uzbuđenih i pokislih seoskih momaka i naumi krenuti prema dubini.
Ushićeni uzbuđeni Janko i Bura još jednom preduhitre oceansko čudovište, vežu konop oko riepa neobičnog gosta i konačno, uz pomoć gotovo svih seljana, izvuku ga na suho.
Bio je to junački pothvat, dosad najveći u prošlosti barguljskih ribara.
Kitopsina završi u zadarskoj prirodoslovnoj staretinarnici, a još živi sudionici uzbuđeno se sićaju događaja i s ponosom ga pripovidaju mlađim naraštajima.
Vaš Bage