FOTOGALERIJA: Socijalni stanovi u raspadu, Grad nema novca, a stanari žive u nehumanim uvjetima

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U PETRČANSKOJ 2
Iz Zadar stana su rekli da je ova zgrada u užasnom stanju, iz Splita da nije uopće moguće izdati certifikat za ovakvu zgradu. Dvije predstavnice iz Grada Zadra su bile u mom stanu i rekle su mi da Grad nema novca za financiranje obnove oštećenja u mom stanu, da mogu pomoći u sufinanciranju ili da sama platim, priča Suzana Matulović
Ante VIDOVIĆ
Suzana Matulović pokazuje kako je stan u kojem živi pun vlage

Stanari zgrade socijalnih stanova u Petrčanskoj ulici neće skoro dočekati obnovu zgrade koja je u vlasništvu Grada Zadra. Uvjeti u kojima žive ljudi koji su socijalni slučajevi i kojima je potrebna pomoć cijelog društva, krajnje su nehumani. Zbog loše izvršenih radova na fasadi zgrada, njihovi stanovi su puni vlage, zidovi su popucali, puni su plijesni pa spavanje u takvim sobama predstavlja i rizik za zdravlje. Početkom ove godine počelo se razmišljati o uređenju zgrade, ali sve je stalo jer nema novca.

- Prvo su kod nas bili iz Zadar stana koji imaju ugovor s Gradom o održavanju zgrade, pa predstavnici jedne tvrtke iz Splita za izradu energetskog certifikata i predstavnici Grada Zadra. Iz Zadar stana su rekli da je ova zgrada u užasnom stanju, iz Splita da nije uopće moguće izdati certifikat za ovakvu zgradu. Dvije predstavnice iz Grada Zadra su bile u mom stanu i rekle su mi da Grad nema novca za financiranje obnove oštećenja u mom stanu, da mogu pomoći u sufinanciranju ili da sama platim. Rekla sam i da ja imam novca, da onda je ne bi živjela u socijalnom stanu, kaže Suzana Matulović.

Uvjeti u kojima ona živi su katastrofalni. Zid u spavaćoj sobi u potpunosti je nagrizla plijesan, vlaga je došla do električnih instalacija pa je iz straha za svoju djecu onemogućila dodir pojedinih prekidača za svjetlo. Slične priče dolaze i od drugih stanara: zidovi puni vlage, nastradali električni uređaji, plijesan.

Direktor Zadar stana Ante Rušev kaže kako su oni bili na terenu, dali svoju ponudu Gradu Zadru i tu sve staje. Zgradu, kako kaže Rušev, treba sanirati.

- Mi smo davali ponudu za obnovu oštećenja u stanu Suzane Matulović. Taj stan se nalazi u katastrofalnom stanju i u njemu se ne može živjeti. Fasada je isto u katastrofalnom stanju i trebalo bi je obnoviti, kaže Rušev.

Ipak do obnove neće doći jer novca nema, kako kažu u Gradu Zadru. Održavanje zajedničkih dijelova zgrade regulirano je Zakonom i vlasništvu i drugom stvarnim pravima te Uredbom o održavanju zgrada. Za sve stanove u vlasništvu Grada Zadra, Grad Zadar plaća pričuvu, pa tako i za zgradu u Petrčanskoj ulici br. 2. Trenutačno stanje pričuve nije dovoljno da se pokriju troškovi za sanaciju svih potrebnih zahvata. U više navrata su djelatnici Grada zajedno s upraviteljem izvršili uviđaj te utvrdili stanje zgrade pa će se po procjeni hitnosti pojedinih radova izvršiti popravci, a sve u okviru novčanih sredstava koja su na raspolaganju.

Stanari zgrade kao razlog za stanje u kojem se nalazi zgrada navode loše izvedene radove. Suzana Matulović nam kaže kako problema imaju od prvog dana, ali nitko ne reagira. Dodaje kako je zgradu radila tvrtka Veličić koja je poslije otišla u stečaj.

- Posao na fasadi je loše obavljen, iako je bilo novca. Mi stanari smo tek poslije saznali da nije postavljen posljednjih zaštitni sloj na fasadu, kaže je Suzana Matulović.

Danas je bitno da nema novca da se uredi zgrada, a što se dogodilo kod same gradnje, to nikoga ne zanima.

- Što se tiče mogućih propusta u izgradnji zgrade smatramo da nakon proteka vremena od 16 godina od izgrađenog objekta nije moguće utvrditi da li se radi o propustima u samoj izgradnji predmetne zgrade od strane izvođača radova ili o potrebnom redovnom ulaganju u zajedničke dijelove i uređaje u zgradi, odgovorili su na novinarski upit iz Grada Zadra.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)