Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

ABA LIGA Novi debakl Nazorovih trupa doveo ih do ruba provalije

17.04.2019. 20:02
ABA LIGA Novi debakl Nazorovih trupa doveo ih do ruba provalije


Zadar je razočarao još jednom ove sezone svoje navijače prikazavši novu lošu partiju u prvoj kvalifikacijskoj utakmici za ostanak u ABA ligi. MZT je pokazao više i na kraju zasluženo pobijedio, a Zadru je ostala još jedna prilika za popravak štete u uzvratu u sljedeći utorak u Skopju.
Utakmica sezone je epitet koji očito djeluje demotivirajuće za košarkaše Zadra koji su i u ovu prvu kvalifikacijsku protiv MZT-a ušli potpuno obrnuto od onog što se najavljivalo iz njihovih redova prije početka.
Ante Nazor je pričao o agresivnosti, igri u kost protivnika i onemogućavanju vanjskog šuta Makedonaca, a utakmica nije praktički ni počela Zadar je već gubio s 5:17 i publika je krenula s povicima: Uprava odlazi!
Nokaut u prvom dijelu
Prošlo je tek dvije minute i 22 sekunde, a MZT-ovi bekovi su kao na treningu, neometani, tricama razbili zadarsku obranu, a prednjačili su u tome Amerikanci Medford i Woodard. Ovaj potonji je zabio za velikih 12 viška MZT-a na otvaranju i tako potvrdio da se sprema svim simpatizerima Zadra još jedna jako teška večer na Višnjiku. Nije izgledalo nimalo dobro, ponajviše po ambicije ostanka u ABA ligi, jer su gosti dobili na pladnju priliku razgoropaditi se, a psihoza je počela ulaziti sve više u glave Nazorovih igrača.
Jedina svijetla točka u tim trenucima bio je Luka Božić koji je jedini od igrača Zadra došao na utakmicu kao i treća osobna MZT-ove petice Samardžiskog. No, ni to nisu uspjeli naplatiti u stožeru domaćina, iako je do kraja prve dionice ironije radi dobra vijest bila što prednost Makedonaca nije i narasla. Ostalo je 12 poena na njihovoj strani (18:30), i očekivao se pomak prema naprijed u igri Zadra.
Lažni nagovještaj donijeli su Marić i Little s dva brza ubačaja (22:30) što se ispostavilo samo kao zatišje pred novu buru iz Skopja. U režiji Woodarda i Medforda gosti bježe na 20 razlike (24:44), a igra Zadra ako se tako uopće može nazvati potpuno se raspala, s tribina je krenula verbalna paljba po igračima i Upravi kluba, dok je trener Nazor nemoćno stajao pored klupe promatrajući kako mu igrači bez kompasa lutaju po terenu.
Pesimizam zadarskim navijačima je osim razigranog gostujućeg američkog para nudio i učinak Ive Ivanova koji je u svom prepoznatljivom stilu vješto pronalazio pukotine pod zadarskim obručem. Bivši kapetan Zadra donio je polovicom druge četvrtine plus 21 MZT-u košem i dodatnim bacanjem (26:47), a alternacija Samardžiskog, Bojić, je s dva koša u nizu postavio najviših 24 razlike za goste (29:53). Malo se pred kraj poluvremena domaća momčad pokrenula i preko Krajine spustila ispod 20 minusa (36:55), ali sve je to bilo premalo da bi se nada u preokret pretvorila u realnost pred nastavak.
Povratak bez cilja
A otvaranje drugog dijela donijelo je klasični primjer jednog od poznatijih Murphyjevog zakona koji konstatira: „Ako nešto može poći na gore, krenut će još gore”. U skladu s tim ponašali su se i Zadrani koji su umjesto dišpeta ponudili defetizam, pa nije čudilo sve prisutne odlazak Makedonaca na najvećih plus 28 (38:66).
Ostalo je 15 minuta do završetka, a svi su u dvorani osim jedino valjda momčadi MZT-a poželjeli da je kraj, jer nikakvih naznaka nije bilo od strane domaćih igrača da će se rezultat drastično popraviti. Istina serijom 7:0 Zadar se spustio na 21 zaostatka (45:66), ali je i uslijedio brz odgovor na drugoj strani preko Bojića i Woodarda za 47:72. Da će ipak biti neizvjesnosti najavila je mala kriza gostiju u smiraju treće dionice dopustivši Zadru približavanje na 18 razlike (61:79). Bili su to zadnji trzaji potonule domaće momčadi koji su u završnih 10 minuta krenuli na sve ili ništa, a i Makedonci su se malo umorili.
S 18 minusa stiglo se na pet minuta do kraja poenima Dašića na 10 razlike (71:81). Ivanov je održao MZT bitnim ubačajem za 71:83, a Little potom s pet vezanih poena odvodi Zadar na sedam zaostatka (76:83). Ostalo je nešto vise od tri minute u kojima je Zadar imao priliku napraviti potpuni preokret. Unatoč zakucavanju Woodarda za 76:87 domaći košarkaši su preko Dašića i Vukovića izborili ulazak u zadnju minutu s tek pet minusa (82:87). Ali voda nije otišla preko ušiju Makedonaca koji su uspjeli slavodobitno završiti prvu epizodu kvalifikacija, a Zadrani su unatoč boljoj reakciji u završnih 10 minuta dokazali da cijela sezona u kojoj ništa nije štimalo nije nimalo slučajnost. A nisu ni zaslužili čudo nakon onoga što su demonstrirali u utakmici koja ih je vjerojatno poslala u Drugu ABA ligu.
ZADAR 83
MZT 89
(18:30, 18:27, 25:18, 22:10)
ZADAR – Dvorana „Krešimir Ćosić“. Gledatelja: 1500. Suci: Milija Vojinović, Radoš Arsenijević i Aleksandar Milojević.
ZADAR: Bašić, Marić 4, Žorić 9, Krajina 9, Dašić 7, Vuković 12, Brzoja 2, Špralja 3, Little 18, Božić 19, Planinić. Trener: Ante Nazor.
MZT: Woodard 22, Sokolov, Mamuzić, Magdevski, Simonovski 3, Bojić 24, Mladenovski, Stojanovski 6, Medford 13, Maslinko, Ivanov 19, Samardžiski 2. Trener: Gjorgji Kočov.
Šut za dva: Zadar 24-41 (59%); MZT 21-44 (48%).
Šut za tri: Zadar 6-27 (22%); MZT 9-23 (39%).
Slobodna bacanja: Zadar 17-19 (90%); MZT 20-21 (95%)
Skokovi: Zadar 39 (25+14); MZT 34 (24+10)