Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

ABA LIGA Opća mobilizacija pred dolazak Titovih metalaca

17.04.2019. 10:47
ABA LIGA Opća  mobilizacija  pred dolazak  Titovih  metalaca


Na Višnjiku je na snazi opća mobilizacija. Stigao je dan prve  utakmice kvalifikacija za ostanak u ABA ligi protiv skopskog MZT-a i sve  su misli, pokreti i uzdasi okrenuti prema današnjoj utakmici kojom se  otvara kvalifikacijska serija na dvije pobjede. Cijela sezona koja je bila  više nego turbulentna ponovno je na kocki, a podsjećati se brojnih propuštenih prilika za potvrdom o(p)stanka kao što je bila ona protiv Krke  na Višnjiku ili ona protiv Igokee u Laktašima u ovom trenutku bi bilo  kontraproduktivno. Ali je i podsjetnik da Zadar u ovakvim 'biti ili ne biti'  utakmicama dosad nije pokazivao karakter pobjednika. Stoga u  stručnom stožeru domaćina iako su po snazi rostera puno kvalitetniji i  imaju prednost domaćeg parketa itekako pušu na hladno pred podbacivanje lopte danas u 17  sati u Krešinom domu. Cilj je samo jedan, a kako  doći do njega pokušao je objasniti trener Zadra, Ante Nazor.


Motiva ne nedostaje
– Smatram da bi bilo licemjerno reći išta osim da očekujem pobjedu.  Pripremamo se za to već neko vrijeme. Kod nas je svojevrsna opća mobilizacija i motiva nam sigurno ne nedostaje. Imamo svoje adute i svoje  prednosti koje moramo zdušno i zajednički nastojati prenijeti na teren  protiv protivnika kojeg izuzetno respektiram – prve su impresije Nazora  pred otvaranje serije s MZT-om kod kojeg se u rosteru mogu primijetiti  brojna poznata košarkaška imena. Od našeg Ive Ivanova, preko makedonskih reprezentativaca Stojanovskog i Samardžiskog do Amerikanaca  Medforda i Woodarda.
– Teško je staviti fokus na neke određene igrače, makar neki njihovi  pojedinci iskaču. Ono što se može primijetiti nakon odrađenog skautinga da mogu igrati s 10 igrača. Nekako u toj užoj rotaciji se koristi osam  igrača, ali su maksimalno popunjeni na svim pozicijama. Imaju te alternacije koje su često ubojitije nego starteri. Primjerice Magdevski koji je  zamjena prvom playu Medfordu često puno bolje odreagira od Amerikanca. Također šuter kojeg iznimno cijenim Damjan Stojanovski ima alternaciju u liku Marka Simonovskog kojem isto jako malo treba prostora  da bi ušao u šutersku seriju. Da ne spominjem njihovu peticu Predraga  Samardžiskog, kao i da ne govorim o kvalitetama našeg bivšeg kapetana  Ive Ivanova. Moramo imati odgovor na sve i na tom tragu moram spremiti moje momke za sve zamke koje spremaju gosti iz Skopja.


Recept Primorske
Recept za MZT zorno je prikazala Sixt Primorska u tri utakmice finala  ABA 2 lige. Svaki put je što se tiče Slovenaca upalila formula za koju  košarkaši iz Sjeverne Makedonije nisu imali adekvatan odgovor.
– Ključ će biti u našem pristupu i koliko ćemo im mi dopustiti da se razigraju. Prvenstveno su šuterska momčad i sigurno da im moramo agresivnošću u obrani zatvoriti taj opasan vanjski šut. Vodilja nam treba biti  igra Sixt Primorske u finalu ABA 2 lige koja se bazirala na fizičkoj košarci i  čvrstini. Rotacijom svih igrača i tempom koji su nametnuli MZT-u uspjeli bi ih slomiti svaku utakmicu, posebice u trećoj četvrtini kad su i pravili  ključnu razliku. Za razliku od slovenskih momčadi koje se baziraju na fizikalijama MZT je klasični primjer makedonske košarke sa više šmeka,  ali kad ih se pritisne teže odgovaraju na to. To je nekako globalno što se  tiče skautinga protivnika, da ne idemo u detalje, jer bih ostavio nešto i za  svlačionicu – zaključio je Nazor.




MZT-u sve najbolje, ali tek dogodine
Metalski zavod Tito ili MZT u sezoni 2016./17. vodio je s klupe Ante Nazor. Iskustva vezana za Skopje i taj klub ostala su mu lijepom sjećanju. Prisjetio se Splićanin malo tih dana, ali uz želju da se njegovi bivši vrate u ABA ligu sljedeće sezone.
– Radi se o dobrom i vrlo organiziranom klubu. Imao sam priliku u Skopju raditi i nosim samo dobra iskustva iz tog vremena. Jako dobri uvjeti za rad, financijska stabilnost i imali su tu nesreću da su prije par godina ispali iz ABA lige u koju se žele vratiti. S pravom su tu gdje jesu, u prilici da ostvare taj željeni povratak, a ja se nadam da se neće vratiti preko naših leđa – istaknuo je Nazor.


Božić spreman
Dobre vijesti stižu od strane medicinske službe kluba koja zapravo nije imala posla pred bitni dvoboj s MZT-om. To znači da je i Luka Božić spreman te da se vraća  u rotaciju.
– Momčad je kompletna. Božić se vratio. Malo mu doduše nedostaje energije, no  nadam se da će do pred početak utakmice biti sve na svome mjestu i da će moji  igrači biti maksimalno spremni i motivirani za ovu bitnu utakmicu – kazao je Nazor.


Ivanov: Protiv mog Zadra bez popusta
Dvoboj Zadra i MZT-a bit će zanimljiv zbog činjenice da se u gostujućem sastavu nalazi lani ponajbolji igrač Zadra Ive Ivanov koji je ove sezone jedna od najbitnijih karika skopske momčadi. Rastajanje s matičnim klubom prošlo ljeto nije nažalost prošlo s poljupcima i lijepim željama, no bez obzira na to simpatije prema najdražem klubu nisu nestale. Ali, prije svega, Ive je profesionalac i sigurno neće u ovoj seriji imati popusta prema mnogim svojim bivšim suigračima.
– Vraćam se na Višnjik, ali u dresu gostujućeg kluba. Pred nama je najbitniji dio sezone kao i Zadru. Ulog je velik i iskreno bih volio da je neki drugi klub na drugoj strani terena, a ne moj Zadar. Bit će mi čudno, no takav je život sportaša. Sada sam član MZT-a i sigurno kod mene neće biti nikakvih kalkulacija već ću igrati kao i uvijek maksimalno kako bi svom klubu donio što bolji rezultat. Neće biti lagano, Zadar je favorit, no sigurno imamo svoje šanse koje ćemo nadam se iskoristiti već u ovoj prvoj utakmici – kazao je Ivanov.