"Da bismo razumjeli svijet sadašnjosti i budućnosti, moramo poznavati svijet prošlosti"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
U Zadru svečano otvoreno Državno natjecanje iz povijesti
Poučavanje povijesti je doživjelo određene sadržajne i strukturalne promjene, kao i potrebne iskorake. No, učenje povijesti uvijek je imalo značajnu ulogu u obrazovanju jer da bismo razumjeli svijet sadašnjosti, a onda i budućnosti, moramo poznavati svijet prošlosti, kazala je Loranda Miletić i zaželjela svim sudionicima uspješan rad i ugodan boravak u Zadru
Marin GOSPIĆ
Otvorenje natjecanja okupilo je mnoge učenike, sudionike natjecanja i njihove mentore, ali i brojne djelatnike škole domaćina

U hotelu Donat u ponedjeljak navečer u Zadru je svečano  otvoreno jubilarno, 20. Državno natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske kojem je ove godine domaćin zadarska Gimnazija Vladimira Nazora. Organizatori državnog natjecanja u  znanju iz povijesti, koje se održava od 15. do 17. travnja su Ministarstvo  znanosti i obrazovanja, te Agencija za odgoj i obrazovanje, a otvorenje  natjecanja okupilo je mnoge učenike, sudionike natjecanja i njihove  mentore, ali i brojne djelatnike škole domaćina na čelu s ravnateljem Radom Šimičevićem.

Petero natjecatelja iz Zadarske županije

S područja Zadarske županije natječe se petero učenika - Lara Batur i  Marta Lara Lenđer iz 3b razreda Gimnazije Vladimira Nazora Zadar,  Mauro Perkov iz Gimnazije Jurja Barakovića Zadar, Ana Ušljebrka iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac i Cvita Baraba iz Osnovne škole  Novigrad.

Kako je na početku otvaranja istaknula Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Zadar je nakon dva desetljeća ponovno domaćin Državnog natjecanja iz povijesti koje je  održano u Zadru i 1999. godine, kada je domaćin bila Birotehnička i trgovačka škola.

- U tome periodu poučavanje povijesti je doživjelo određene sadržajne i strukturalne promjene, kao i potrebne iskorake. No, učenje povijesti  uvijek je imalo značajnu ulogu u obrazovanju jer da bismo razumjeli svijet sadašnjosti, a onda i budućnosti, moramo poznavati svijet prošlosti,  kazala je Loranda Miletić i zaželjela svim sudionicima uspješan rad i  ugodan boravak u Zadru, te zahvalila Gimnaziji Vladimira Nazora na domaćinstvu.

Povijest je odrednica jednog naroda

U ime škole domaćina skupu se obratio ravnatelj Gimnazije Vladimira  Nazora Rade Šimičević koji je najprije kazao da škola sve sudionike  dočekuje raširenih ruku i otvorena srca.

- Nadam se da ćete boravak u Zadru, osim za pokazivanje svoga bogatog znanja, iskoristiti i za međusobno druženje i upoznavanje jer dolazite iz svih krajeva lijepe nam domovine. Želim zahvaliti posebno vašim  mentorima koji vas poučavaju povijesti jer je ona, pored jezika, najveća  odrednica jednog naroda, istaknuo je Šimičević i citirao misao Majke Tereze koja je kazala kako nije važno činiti velika djela već mala djela s puno ljubavi.

- Iako ste potplaćeni upravo vi ste pozvani činiti ta mala djela s puno  ljubavi i usmjeriti učenike ka pozitivnim društvenim tijekovima, da  nauče biti dobri ljudi i da u Hrvatskoj ostvare sve ono što žele, obratio se  ravnatelj Šimičević profesorima i mentorima povijesti, a učenicima poručio da ne budu tužni ako na natjecanju ne budu najbolji jer su već sada svi oni pravi mali genijalci.

Svečano otvorenje 20. Državnog natjecanja iz povijesti uveličao je i  zbor Gimnazije Vladimira Nazora pod vodstvom Ive Mustać-Klarić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno