Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Da bismo razumjeli svijet sadašnjosti i budućnosti, moramo poznavati svijet prošlosti”

17.04.2019. 11:24
“Da bismo  razumjeli svijet  sadašnjosti i  budućnosti,  moramo  poznavati svijet  prošlosti”


U hotelu Donat u ponedjeljak navečer u Zadru je svečano  otvoreno jubilarno, 20. Državno natjecanje iz povijesti za učenike osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske kojem je ove godine domaćin zadarska Gimnazija Vladimira Nazora. Organizatori državnog natjecanja u  znanju iz povijesti, koje se održava od 15. do 17. travnja su Ministarstvo  znanosti i obrazovanja, te Agencija za odgoj i obrazovanje, a otvorenje  natjecanja okupilo je mnoge učenike, sudionike natjecanja i njihove  mentore, ali i brojne djelatnike škole domaćina na čelu s ravnateljem Radom Šimičevićem.


Petero natjecatelja iz Zadarske županije
S područja Zadarske županije natječe se petero učenika – Lara Batur i  Marta Lara Lenđer iz 3b razreda Gimnazije Vladimira Nazora Zadar,  Mauro Perkov iz Gimnazije Jurja Barakovića Zadar, Ana Ušljebrka iz Srednje škole kneza Branimira Benkovac i Cvita Baraba iz Osnovne škole  Novigrad.
Kako je na početku otvaranja istaknula Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Zadar je nakon dva desetljeća ponovno domaćin Državnog natjecanja iz povijesti koje je  održano u Zadru i 1999. godine, kada je domaćin bila Birotehnička i trgovačka škola.
– U tome periodu poučavanje povijesti je doživjelo određene sadržajne i strukturalne promjene, kao i potrebne iskorake. No, učenje povijesti  uvijek je imalo značajnu ulogu u obrazovanju jer da bismo razumjeli svijet sadašnjosti, a onda i budućnosti, moramo poznavati svijet prošlosti,  kazala je Loranda Miletić i zaželjela svim sudionicima uspješan rad i  ugodan boravak u Zadru, te zahvalila Gimnaziji Vladimira Nazora na domaćinstvu.


Povijest je odrednica jednog naroda
U ime škole domaćina skupu se obratio ravnatelj Gimnazije Vladimira  Nazora Rade Šimičević koji je najprije kazao da škola sve sudionike  dočekuje raširenih ruku i otvorena srca.
– Nadam se da ćete boravak u Zadru, osim za pokazivanje svoga bogatog znanja, iskoristiti i za međusobno druženje i upoznavanje jer dolazite iz svih krajeva lijepe nam domovine. Želim zahvaliti posebno vašim  mentorima koji vas poučavaju povijesti jer je ona, pored jezika, najveća  odrednica jednog naroda, istaknuo je Šimičević i citirao misao Majke Tereze koja je kazala kako nije važno činiti velika djela već mala djela s puno ljubavi.
– Iako ste potplaćeni upravo vi ste pozvani činiti ta mala djela s puno  ljubavi i usmjeriti učenike ka pozitivnim društvenim tijekovima, da  nauče biti dobri ljudi i da u Hrvatskoj ostvare sve ono što žele, obratio se  ravnatelj Šimičević profesorima i mentorima povijesti, a učenicima poručio da ne budu tužni ako na natjecanju ne budu najbolji jer su već sada svi oni pravi mali genijalci.
Svečano otvorenje 20. Državnog natjecanja iz povijesti uveličao je i  zbor Gimnazije Vladimira Nazora pod vodstvom Ive Mustać-Klarić.