Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

DIirektor društva si isplatio 1,2 milijuna kuna te lažirao podatke o rezultatima poslovanja

17.04.2019. 11:40
DIirektor društva si isplatio 1,2 milijuna kuna te lažirao podatke o rezultatima poslovanja


Policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta dovršili su kriminalističko istraživanje nad 62-godišnjakom, kojeg se sumnjiči za počinjenje više kaznenih djela protiv gospodarstva.
Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 62-godišnjak kao direktor društva, u nakani pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, u razdoblju od početka 2015. do listopada 2017. godine bez ikakve valjane pravne osnove s računa društva sebi isplatio novčana sredstva u iznosu od 1.250.000,00 kuna, koja novčana sredstva je koristio za privatne potrebe i druge svrhe koje nisu u svezi s obavljanjem djelatnosti društva te nisu korištena u poslovanju društva niti su vraćena društvu, te je na taj način sebi pribavio nepripadnu znatnu imovinsku korist u navedenom iznosu i za isti iznos oštetio društvo.
Nadalje je utvrđeno da u razdoblju od početka 2014. do listopada 2017. godine nije vodio poslovne knjige niti podnosio propisana financijska izvješća nadležnom poreznom tijelu, da bi tek naknadno tijekom 2017. godine nadležnom poreznom tijelu dostavio dio financijskih izvješća za navedeno razdoblje u koja je unio neistinite podatke o rezultatima poslovanja društva sve u cilju izbjegavanja plaćanja dužnih poreza. Isto tako izostavio je dostaviti financijska izvješća u kojima je bio dužan iskazati izlazne fakture društva i na iste obračunati i uplatiti porez na dodadnu vrijednost.
Navedenim radnjama ukupno je oštetio Proračun RH po osnovi manje obračunatog i naplaćenog poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit u iznosu od 794.334,48 kuna.
Protiv 62-godišnjaka je Županijskom državnom odvjetništvu u Zadru podnesena kaznena prijava radi počinjenja kaznenih djela Zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, Utaje poreza ili carine, Krivotvorenja službene ili poslovne isprave te Povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.