Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Gradit će se 100 novih POS-ovih stanova, pristupne prometnice za Gospodarsku zonu Crno i novo Gradsko groblje Zadar

17.04.2019. 13:56
Gradit će se 100 novih POS-ovih stanova, pristupne prometnice za Gospodarsku zonu Crno i novo Gradsko groblje Zadar


Na području Crvenih kuća niknut će 100 novih POS-ovih  stanova. Tim povodom danas je u Gradskoj vijećnici potpisano nekoliko  ugovora o darivanju državnog zemljišta ne samo za potrebe poticajne  stanogradnje nekretnina već i u svrhu građenja pristupnih prometnica  za Gospodarsku zonu Crno i novo Gradsko groblje Zadar. Također je  potpisan predugovor o međusobnim pravima i obvezama vezanim uz  izgradnju POS – ovih stanova. Uz gradonačelnika Zadra ugovore su potpisali potpredsjednik Vlade MH i ministar graditeljstva i prostornog  uređenja Predrag Štromar, ministar državne imovine Goran Marić, te  direktor APN Slavko Čukelj. Potpisana je i tabularna isprava kojom se  regulira zemljište OŠ Smiljevac.
Gradonačelnik Zadra Branko Dukić  zahvalio je ministrima Mariću i Štromaru te direktoru Čukelju što su uvijek dostupni kada ih se iz Grada Zadra svaki tjedan zzove i kada se zajedno pokreću dugoročno planirani projekti.
– Zahvaljujući otvorenoj komunikaciji uspjeli smo otvoriti put gradnji  stotinjak novih domova na Crvenim kućama. Oba ministra su naši česti  gosti, ali i domaćini jer sustavno prate naše projekte i itekako prepoznaju potrebe naših sugrađana. Ministar Štromar je tu bio prošlog ljeta kad  smo zajedno definirali način kako odblokirati ovu lokaciju, ali pogledali  smo i nova zemljišta koja dolaze u obzir. Temeljem javnog poziva u siječnju 2016.  objavljena je lista s 203 potencijalna kupca (obitelji) budućih stanova, a nakon zadnje provjere ta lista broji 167 zainteresiranih.  Interes je vladao tada i interes za POS stanovima prisutan je i danas. Dok  god bude zainteresiranih i dok je dobre volje od strane Ministarstva  tražit ćemo rješenja za mlade obitelji u Zadru. U prosincu 2017. smo  zbog interesa koji su iskazali građani usvajanjem izmjena i dopuna Detaljnog plana uređenja povećali mogućnost izgradnje s dosadašnjih 60  na oko 100 stanova. Potvrda naše dobre suradnje je i ugovor o darovanju  nekretnina na području Crnog, a za potrebe izgradnje pristupnih cesta  za gospodarsku zonu i novo gradsko groblje, rekao je gradonačelnik Dukić naglasivši da će s ministrom Marićem uskoro objaviti još jednu dobru vijest za koju je trebalo riješiti još neka otvorena pitanja. No, Dukić je  dodao kako će tome više drugi put.
Ministar Goran Marić naglasio je kako se 15 godina nije održao niti jedan sastanak kako bi se reaktivirala državna imovina, dok je njegovo ministarstvo u dvije godine donijelo 1.300 odluka vezanih za 1,5 milijuna  kuna vrijednih nekretnina na kojima je osigurano 6 mil. kn investicija.
– Gradu Zadru se ustupa 25.000 m2 i tabularna isprava OŠ Smiljevac  kojom će se moći uknjižiti na sve nekretnine. Nema prirodnije stvari nego da ono što je u dvorištu lokalne samouprave ne bude u istoj i integrirano. Samo tako će mladi ostati kao i revitalizacijom zapuštene imovine,  dodao je ministar državne imovine Goran Marić.
Ministar Štromar je pak naglasio kako su u Zadarskoj županiji do sad  izgrađena 492 POS stana te realizirano 120 subvencioniranih kredita.
– Čak 59 posto odgovora mladih u anketama naglašava kao glavno  životno pitanje rješavanje stambenog pitanja. Očekujemo da ćemo ovaj  POS izgraditi za dvije godine. No, u Zadru turizam povećava cijene i mladi na tržištu ne mogu naći stanove. Zato je tu država i ovo je dokaz da  ćemo raditi puno. Već danas na Vladi će biti dvije izmjene zakona. Jedna  je izmjena Zakona o POS-u kojim se kamata s 3 smanjuje na 2 posto. Do  sada je u Hrvatskoj izgrađeno 8.276 POS stanova u koje je uloženo više  od četiri milijarde kuna, a do kraja 2020. godine plan je izgraditi tisuću  novih POS stanova.
POS-ov stan se neće moći prodati na tržištu ili pretvoriti u apartman za iznajmljivanje. Onaj tko dobije subvencionirani  kredit i ima već dijete, dobit će još godinu dana subvencije. S na 6 godina, a tko ima više djece i više godina. Ako se dobije dijete za vrijeme subvencioniranog kredita, subvencija se povećava za dvije dodatne godine.  Činjenica da je 5.300 mladih obitelji u dvije godine iskoristilo ovu mjeru i  tako osiguralo svoj dom u Hrvatskoj te da se u tim obiteljima do sada rodilo više od 500 djece najbolje govori o uspješnosti ovog projekta. Ako tome pribrojimo i POS, to je više od 13 tisuća domova za preko 36.000 mladih ljudi, rekao je Štromar.
No, Štromar nije odgovorio zašto je cijena POS-ovog kvadrata stana  više nego udvostručena i kolika se cijena kvadrata predviđa u Crvenim  kućama, budući da se nominalno besplatno ustupaju zemljište i komunalije. Štromar je samo odgovorio da je maksimalna cijena POS kvadrata  oko 1.250 eura, što je dvostruko niža cijena od tržišne, napose u turističkim mjestima. Međutim, ministar nije komentirao da su izlicitirane  cijene posljednjih POS-ovih stanova na Crvenim kućama bili tek koji  cent manje od zakonskog maksimuma. Zato je gradonačelnik Dukić  najavio gradnju još 100 POS-ovih stanova u Zadru, ali kada se za to stvore  uvjeti.


Afera Josipa Bienenfelda
Ministar Štromar nije mogao izbjeći pitanje oko afere uhićenog Josipa Bienenfelda, inače načelnika Samostalnog sektora za pravne poslove u Štromarovom Ministarstvu graditeljstva.
– Razumijem veliki interes javnosti, ali dajemo potpunu podršku tijelima koje istražuju taj slučaj. Mi ćemo dati sve informacije kad dođe vrijeme tj. kad dobijemo  sve informacije. Sektor za pravne poslove je dio našeg ministarstva u kojem imamo  odlične stručnjake. Radi ćemo kao i do sad, kvalitetno i dobro, rekao je Štromar naglasivši da nije imao nikakvih saznanja o događanjima te da ne bi bilo dobro za ovu  državu da je imao informacije od DORH-a. Njegov kolega Goran Marić samo je dodao da ne prati rad drugih institucija i državnih tijela te da je skoncentriran samo na  rad u svom ministarstvu.


Prometne teškoće uzrokovane beskonačnim radovima
Gradonačelnika Zadra Branka Dukića upitali smo za komentar kako to da se pojedine prometnice, duge niti kilometar, rade nekoliko mjeseci te uzrokuju prometne  poteškoće. Dukić je odgovorio da svi izvođači radova imaju rokove završetka istih te  da se radovi trenutačno odrađuju u tim rokovima.