Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

GRADSKO VIJEĆE Bruno Milin najizgledniji kandidat za potpredsjednika GV-a

17.04.2019. 11:29
GRADSKO VIJEĆE Bruno Milin  najizgledniji  kandidat za  potpredsjednika  GV-a


Već pola godine zadarsko Gradsko vijeće djeluje bez potpredsjednika jer se HDZ nije uspio dogovoriti tko će zamijeniti Dražena  Grgurovića. Naime, poznato je kako je HDZ-ov potpredsjednik još u listopadu prošle godine svoj mandat stavio u mirovanje. Bilo je to vrijeme  izbora novog direktora Turističke zajednice kada je na čelo ove gradske  ustanove izabran Mario Paleka, kandidat gradonačelnika Branka Dukića.
Nakon Palekinog izbora, Grgurović se potpuno povukao iz Turističkog  i Gradskog vijeća te je SDP-ova vijećnica Irena Dragić ostala jedina zamjena predsjedniku Gradskog vijeća, Zvonimiru Vrančiću.


Druga zamjenica Irena Dragić
Iz stranke neslužbeno saznajemo kako je razlog tome činjenica da  imaju više kandidata među kojima treba odabrati najboljega te im se izbor oduljio na punih pola godine. Vrančića je u međuvremenu mijenjala  SDP-ova potpredsjednica, što HDZ-u, naravno, nije odgovaralo jer nije  mogao situaciju imati pod kontrolom. Primjerice, na zadnjoj sjednici  Gradskog vijeća Dragić je Dukića izravno pitala: "Vi mjesečno primite  22.000 kuna, zar vas nije sram imati najveću plaću u državi?".
Vladajućoj stranci nakon ovakvih kritika sigurno ne bi odgovaralo toj  istoj vijećnici povjeriti vođenje sjednice, no bili su primorani na to zbog  nedostatka prvog zamjenika predsjednika Gradskog vijeća.
Prema informacijama iz HDZ-a, najizgledniji kandidat za ovo mjesto   njihov je gradski vijećnik Bruno Milin, a neko se vrijeme spominjao i Rade Šimičević. Stoga smo predsjednika Gradskog odbora HDZ-a, Josu Nekića, pitali kada će birati novog potpredsjednika te tko su aktualni kandidati. On je pak samo odgovorio:
– Izabrat ćemo zamjenu za Grgurovića vrlo brzo, već na sljedećoj sjednici. O imenima ne mogu govoriti – kaže Nekić.


Naknada od 2.000 kuna
No, mi smo razgovarali sa obojicom kandidata čije se ime zasad spominje u HDZ-u. Bruno Milin potvrdio nam je da mu je svojedobno bilo  ponuđeno mjesto predsjednika GV-a, te otvoreno kaže kako bi se rado  prihvatio ove dužnosti s obzirom da je u mirovini te mu je, kako u šali  dodaje, trenutna preokupacije jedino njegov maslinik:
– To je bio predmet rasprave u stranci nakon što je Dražen Grgurović  otišao, svatko se mogao javiti za tu dužnost, pa sam se i ja javio jer smatram da imam dovoljno utakmica i godina da to mogu obnašati. S obzirom da ima više kandidata, stranka je ipak ta koja će donijeti odluku –  kaže Milin. 
Za razliku od njega, Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira  Nazora, kaže kako nema pojma o ničemu:
– Ja sam gradski vijećnik i na sve ostalo nemam odgovor. Ako mi oni  kažu, ja to mogu biti, razmislit ću o tome, ali mi još nitko ništa nije rekao.  Moja je primarna uloga ravnatelj škole, a mogu raditi i to bez problema.  Ali, ne znam jer nisam u predsjedništvu ni Gradskog ni Županijskog odbora – pojašnjava Šimičević.
Na idućoj sjednici Gradskog vijeća saznat ćemo kome je stranka  odlučila povjeriti ovu dužnost. Dio članstva prednost daje Milinu zbog  činjenice da je u mirovini te može mijenjati predsjednika Gradskog vijeća ne samo na sjednicama, već i na događajima svečanih obilježavanja  kada je Vrančić spriječen.
Inače, naknada potpredsjednika GV-a iznosi 2.000 kuna, pa će novi  HDZ-ov odabranik uskoro dobiti i naknadu uvećanu od one vijećničke  za tisuću kuna.




Lukić: NHR nije zainteresiran za tu  poziciju
Iako je HDZ u političkom partnerstvu sa Neovisnima za Hrvatsku, u zadarskoj organizaciji stranke saznajemo kako oni neće tražiti ovo mjesto:
– Ta nas pozicija trenutno ne zanima – kazao nam je čelnik Gradskog odbora, Mate  Lukić.