Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Ni drugo “Lice” nije prekinulo ljubav među supružnicima

17.04.2019. 14:27
Ni drugo “Lice” nije prekinulo ljubav među supružnicima


Nova se predstava Hrvatskog narodnog kazališta Zadar "Lice", čija je premijera bila u utorak, sudeći po komentarima koji su se  mogli čuti nakon izvedbe, pokazala izvrsnom. Publika nije štedjela  pohvale, kako na račun glavnih protagonista, glumica Jasne Ančić i  Žane Bumber, njihovih muških kolega Davora Jureška i Alena Liverića  te redatelja Zorana Mužića, scenografa Johna Čolaka i kostimografkinje  Marije Šarić Ban.
"Lice" je nastalo prema literarnom predlošku ruskog  pisca Aleksandra Galina, a u fokusu priče je čovjek (Liverić kao Dragin/Arnold) koji bježi pred mafijom. Kako bi sačuvao živu glavu plastičnom operacijom mijenja crte lica, a operira ga poznata kirurginja  Elena (Ančić). U bijegu ostavlja iza sebe suprugu Olgu (Bumber), a zaplet starta kada joj se odluči vratiti. Pratimo njegovu komunikaciju s  Elenom i njenim suprugom Drankovim (Jureško), sa ženom koju je ostavio, a sama radnja očekivano nadilazi "tek" ljubavne peripetije i ulazi  dublje u, ne samo živote glavnih aktera predstave već preispituje i neke  nove odnose u postkomunističkoj Rusiji, zapravo u svim tranzicijskim  zemljama.    
– Odlična predstava. Ništa pretenciozno, rekla bih jedna duhovita  pričica iz života, veselih sat i nešto vremena koji su protekli u gotovo  jednom trenutku. Ni u jednom momentu nije bilo dosadno, svaki je lik  po mom sudu bio na sceni upravo onoliko koliko je i trebao, Mužić je  to jako dobro odradio, a naravno i svi ostali. No, ako baš nekoga treba  izdvojiti to je Ančićka jer ima jak "personality" i uživam ju gledati. To  su te glumice poput Joan Collins koje imaju tako jaku karizmu da jednostavno dominiraju pozornicom, rezimirala je Olga Trautner.    
Nadi Oliverić se najviše svidio Davor Jureško.
– Psihijatar – pijanac mi je bio najzanimljiviji lik i baš me nasmijao.  Jureško ga je tako dobro "skinuo" da je to bilo užitak gledati. Općenito  ne mogu reći da je sve bilo odlično jer sam više očekivala no sve u svemu jako sam zadovoljna, volim doći u zadarski teatar i vidjeti ih sve kako napreduju, mišljenja je gospođa Oliverić.
Marijani Giorgi je posebice dobro "legla" kemija između Žane i Alena.
– Mogu vam reći da me ponjela energija između Žane i Alena, posebno u onih prvih par minuta dok Žana još uvijek ne zna da ispred sebe  ima supruga koju ju je ostavio. Kako sam sjedila jako blizu pozornice  mogla sam jasno vidjeti tu čežnju u Žaninim očima, tu želju za  nježnošću, za ljubavlju, tu krhkost napuštene i napaćene žene. A s druge strane, kao u ljubićima – Alen. Onako zgodan, dominantan, "alfa  mužjak", a opet nježan i nesiguran, i dalje zaljubljen. Fino su to oni  odradili i isplatilo se doći i vidjeti ih. Naravno ne samo njih već i sve ostale. Mi u brakovima jako dobro znamo kako je tanka linija između ljubavi i mržnje, a pogotovo nakon dugogodišnjih veza što nam je pokazao i drugi par: Jasna i Davor, zaključila je Marijana Giorgi.   
– Oduševljena sam. Upijala sam svaku riječ i ovo je prva predstava  nakon "Sarah Bernhardt“ u produkciji HNK Zadar koja me se jako dojmila. I u "Sarah" je igrala Jasna Ančić i kao i ovdje ostvarila odličnu ulogu za koju stvarno nemam drugih riječi do pohvale, rezime je Vesne  Pavin.
Za Grandov Eugeniju "Lice" je prekrasna priča, ljudska i topla.
– Uživala sam, priča je baš pogođena, glumci su odlični, scenografija  i kostimografija također kao i ona dva Roma koji se pojavljuju u par navrata i sviraju nam. Moj je sud – predstava nema mana, rezolutna je bila gospođa Grandov.
Ante Grzunov izdvaja, pak, Jureška i ističe kako je bio tako dobar da  je "pojeo" ili "popio" sve ostale.
– Jureško je car. Tako je dobro odglumio pijanca da me u par navrata  skoro do suza nasmijao. Tip je profesionalac od formata i skidam mu  kapu, naglasio je Grzunov.
Anita Gržan Martinović izdvaja poruku predstave koja, kako naglašava, izvrsno korespondira s nekim novim odnosima u društvu, kako  u Rusiji, tako i mnogo šire.
– Jako mi se svidjela i svakako ima svoju poruku kao i atmosferu.  Glumci su odlični, Liverić fantastičan, a izdvojila bih i plastične operacije koje su također tematizirane u komadu kao nešto što je itekako aktualno u ovo vrijeme, drži Gržan Martinović. 
Slaže se i kćer Gabrijela Martinović koja nam je također dala svoj sud  o komadu.
– "Lice" je nešto drugačija predstava od dosadašnjih i jako mi se svidjela. Nasmijala sam se i uživala, pogotovo kada je scenom dominirao  Drankov koji je bio najsmješniji lik komada, zaključila je Gabrijela Martinović. 
I Vesni Andrović se predstava svidjela. Ističe kako su joj svi glumci jako dragi i kako ih voli gledati.
– Volim gledati ovu našu ekipu glumaca. Odlično su oni to napravili,  bilo je zanimljivo, a ako bih trebala nekoga izdvojiti bio bi to naš dragi   pijanac, izdvojila je Andrović.
Robert Arnaut naglašava da je očekivao više što se tiče prikaza nove  Rusije, kako je to čitao na najavama.
– Mislio sam da će radnja biti "dublja", da je riječ o drami no dočekala me komedija. Ne žalim se, bilo je zabavno i nasmijao sam se par puta tako da je opći zaključak solidan. Drago mi je da nije bilo predugačko, kako to znaju biti ruske priče, da su to, kako sam čuo, Mužić i  ekipa dosta skratili i ponudili nam ono najbolje od Galina. "Lice" je bez  zadrške jedno od najboljih ostvarenja zadarskog teatra, zaključio je gospodin Arnaut.