Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

SPAROGIJADA U branju šparoga deset ekipa, na degustaciji 150 Privlačana

17.04.2019. 11:08
SPAROGIJADA U branju šparoga deset ekipa, na degustaciji 150 Privlačana


U Privlaci je već tradicionalno održana jedinstvena manifestacija u berbi i degustaciji jela od šparoga (sparoga), osma po redu "Sparogijada" koju na privlačkoj Loznici organizira Udruga za promicanje privlačkih tradicijskih običaja "Šijavoga".


Carsko povrće 
– "Sparogijadu" su novčano pomogli Općina Privlaka i Turistička zajednica te na razne načine sponzori, kazao je Šime Begonja, predsjednik Udruge "Šijavoga".
Šparoge su dobile naziv carsko povrće zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, a danas su među najzdravijim namirnicama svijeta i prava kulinarska delicija. Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge pogoduju probavi, reguliraju šećer u krvi, štite srce i krvne žile.
– Sparoge su niskokalorične čistačice organizma, prirodni eliksir zdravlja, njihov spektar hranjivih tvari doista je spektakularan. Privlačka "Sparogijada" je istinska berba zdravlja, poručio je Begonja.
U berbi šparoga sudjelovalo je čak 10 ekipa znakovitih imena: Oko sokolovo, Zijevalice, Sabunjar, Talični Tom, Alan Ford, Bačvice, Super mega uku lele, Burek, Pro king army i Golub.
Lov na šparoge odvijao se po obližnjim međama, zapuštenim ledinama, starim vinogradima i ogradama koje su u vlasništvu mještana Privlake.


Šampionska ekipa Super mega uku lele
– Šampionska ekipa Super mega uku lele ubrala je čak 1,810 kilograma sparoga. Ukupno je ubrano 7,445 kilograma sparoga. Za svaku pohvalu su Nada Stulić i Marjan Buškulić koji su donirali 4,5 kilograma sparoga za što su nagrađeni večerom u Konobi Planura i pićem u Beach bar Barufa, otkrio je Begonja. 
Znajući stroge zakone o zaštiti divljih vrsta organizatori su berače prije branja šparoga informirali o vrsti koju se može brati.
– Naime, oštrolisna šparoga naraste i do 1,5 metara u visinu, a duga i tanka stabljika zimi postane bodljikav grmić ili sparožina. Pri branju zna biti i prilično bodljikava pa se najmlađe berače upozoravalo, objasnio je voditelj.
Nakon vaganja krenulo se u kuhanje, a ekipe su se podijelile za čišćenje šparoga i jaja.
– Rižoto od sparoga s kozicama spremali su Mate Šango i Ivica Glavan, fritaju Ana i Josip Grbić, a lešo sparoge Šime i Anka Begonja. Podijeljeno je oko 150 porcija, istaknuo je Begonja koji je proglasio pobjednike i dodijelio nagrade svim vrijednim natjecateljima koji su dobili nagrade od sponzora (večere, piće, palačinke, sladoled).
Na "Sparogijadi" je nazočilo oko 150 mještana. A uz beračke priče o šparogama i glazbu, ugodno druženje je potrajalo do dugo u noć.




Sponzori "Sparogijade"
Osim Općine i Turističke zajednice, sponzori manifestacije su: konoba Planura, beach barovi Batela, Barufa, Cohiba, Monika, Jigga, caffe barovi Tonći, Swing, Osmica, Time i Lostura, Fast food Amigo, Restoran Amico, Gostionica Marinko, Agencija Nina dom i Mladen Kosanović.