SPAROGIJADA U branju šparoga deset ekipa, na degustaciji 150 Privlačana

Slika korisnika mkvanja
Privlačka udruga "Šijavoga" organizirala tradicionalnu manifestaciju
Šparoge su niskokalorične čistačice organizma, prirodni eliksir zdravlja, njihov spektar hranjivih tvari doista je spektakularan, istaknuo je Šime Begonja, predsjednik Udruge "Šijavoga"
Velimir BRKIĆ
Dijelile su se porcije šparoga s jajima

U Privlaci je već tradicionalno održana jedinstvena manifestacija u berbi i degustaciji jela od šparoga (sparoga), osma po redu "Sparogijada" koju na privlačkoj Loznici organizira Udruga za promicanje privlačkih tradicijskih običaja "Šijavoga".

Carsko povrće 

- "Sparogijadu" su novčano pomogli Općina Privlaka i Turistička zajednica te na razne načine sponzori, kazao je Šime Begonja, predsjednik Udruge "Šijavoga".

Šparoge su dobile naziv carsko povrće zahvaljujući popularnosti koju su stekle još u rimsko doba, a danas su među najzdravijim namirnicama svijeta i prava kulinarska delicija. Osim što su pune vitamina i minerala, šparoge pogoduju probavi, reguliraju šećer u krvi, štite srce i krvne žile.

- Sparoge su niskokalorične čistačice organizma, prirodni eliksir zdravlja, njihov spektar hranjivih tvari doista je spektakularan. Privlačka "Sparogijada" je istinska berba zdravlja, poručio je Begonja.

U berbi šparoga sudjelovalo je čak 10 ekipa znakovitih imena: Oko sokolovo, Zijevalice, Sabunjar, Talični Tom, Alan Ford, Bačvice, Super mega uku lele, Burek, Pro king army i Golub.

Lov na šparoge odvijao se po obližnjim međama, zapuštenim ledinama, starim vinogradima i ogradama koje su u vlasništvu mještana Privlake.

Šampionska ekipa Super mega uku lele

- Šampionska ekipa Super mega uku lele ubrala je čak 1,810 kilograma sparoga. Ukupno je ubrano 7,445 kilograma sparoga. Za svaku pohvalu su Nada Stulić i Marjan Buškulić koji su donirali 4,5 kilograma sparoga za što su nagrađeni večerom u Konobi Planura i pićem u Beach bar Barufa, otkrio je Begonja. 

Znajući stroge zakone o zaštiti divljih vrsta organizatori su berače prije branja šparoga informirali o vrsti koju se može brati.

- Naime, oštrolisna šparoga naraste i do 1,5 metara u visinu, a duga i tanka stabljika zimi postane bodljikav grmić ili sparožina. Pri branju zna biti i prilično bodljikava pa se najmlađe berače upozoravalo, objasnio je voditelj.

Nakon vaganja krenulo se u kuhanje, a ekipe su se podijelile za čišćenje šparoga i jaja.

- Rižoto od sparoga s kozicama spremali su Mate Šango i Ivica Glavan, fritaju Ana i Josip Grbić, a lešo sparoge Šime i Anka Begonja. Podijeljeno je oko 150 porcija, istaknuo je Begonja koji je proglasio pobjednike i dodijelio nagrade svim vrijednim natjecateljima koji su dobili nagrade od sponzora (večere, piće, palačinke, sladoled).

Na "Sparogijadi" je nazočilo oko 150 mještana. A uz beračke priče o šparogama i glazbu, ugodno druženje je potrajalo do dugo u noć.

Sponzori "Sparogijade"

Osim Općine i Turističke zajednice, sponzori manifestacije su: konoba Planura, beach barovi Batela, Barufa, Cohiba, Monika, Jigga, caffe barovi Tonći, Swing, Osmica, Time i Lostura, Fast food Amigo, Restoran Amico, Gostionica Marinko, Agencija Nina dom i Mladen Kosanović.

Ocjena: 
Prosječno: 3 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika monika
njam njam :)