Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Zadarski “vatreni” potvrđeni za počasne građane Zadarske županije

17.04.2019. 00:04
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA Zadarski “vatreni” potvrđeni za počasne građane Zadarske županije


Nakon što je Odbor za dodjelu javnih priznanja donio odluku da se četvorica “vatrenih” proglase počasnim građanima Zadarske županije, a riječ je o Danijelu Subašiću, Šimi Vrsaljku, Luki Modriću i Dominiku Livakoviću, na Županijskoj skupštini, koja je održana jučer, ova je odluka i potvrđena. Ipak, potvrda nagrađenih, kao ni Aktualni sat, nisu mogli proći bez primjedbi oporbe. Tako je Milan Stojanov iz redova HNS-a rekao kako je odluka već donesena, ali da on misli kako je jedini Subašić zaslužio tu nagradu jer osim što je vrhunski sportaš, on je i veliki humanitarac.
Oporba želi transparentan odabir kandidata za županijske nagrade
Međutim, taj prijedlog o nagradama zadarskoj “vatrenoj” četvorki je prošao većinom glasova, kao i ostali prijedlozi za dodjelom deset godišnjih županijskih nagrada i onih za životno djelo koju će ove godine dobiti prof. dr. sc. Vladimir Skračić te postumno mons. dr. sc. Pavao Kero.
No, prije ove najavljene točke dnevnog reda, održao se Aktualni sat, koji nije bio najvaljen i tijekom kojega je vijećnica Živog zida Jasminka Adžić Sikirić predložila da se prijedlog odluke o odabiru kandidata za godišnju županijsku nagradu za životno djelo kao i nagrade za ostala postignuća ubuduće dodjeljuju putem internetskog glasovanja preko službenih stranica Zadarske županije.
– Predlažemo da ovaj odabir bude javan i transparentan kako bi svi građani mogli vidjeti tko je predlagatelj, kojeg kandidata predlaže i zbog čega, a onda bi svi žitelji Zadarske županije imali pravo glasovati elektroničkim putem za kandidata za kojeg smatraju zaslužnim za nagradu, zaključila je Jasminka Adžić Sikirić, dodajući kako je i novačana nagrada od 20 tisuća kuna previsoka te da bi za pojedinca sama nagrada trebala biti dovoljna, pa bi je stoga trebalo ukinuti ili barem smanjiti na simboličnu razinu. Ali, njezin prijedlog nije prošao.
Uz nju primjedbu je imao i Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih koji je rekao kako bi “nečasno i sramotno bilo da Danijelu Subašiću uručuje nagradu čovjek koji je podržao Rena Sinovčića dok je Suba s pištoljem na glavi morao potpisivati Ugovor s Nogometnim klubom Zadar”.
– Vi ste Sinovčiću cijelo vrijeme držali stranu, a sad se hoćete kititi Subinim perjem! Vi biste ste se tom čovjeku trebali ispričati, a ne mu dodjeljivati nagradu – zagrmio je jučer na sjednici Županijske skupštine Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.
Renata Peroš, Zdenko Zrilić, Gaženica
Nezaobilazna tema i jučerašnje Županijske skupštine bila je ravnateljica zadarskog Narodnog muzeja Renata Peroš, benzinska crpka koju na brzoj cesti od Supernove prema Crnom gradi tvrtka Zdenka Zrilića, preseljenje policije i carine u novoizgrađenu zgradu u Gaženici i pod kojim uvjetima, a to su pitanja koje je opet postavio Marko Pupić Bakrač iz Akcije mladih.
– Zbog protuzakonitih, nepotističko-klijenatelističkih zapošljavanja šteta napravljena u Narodnom muzeju popet će se na preko 500 tisuća kuna. Što vi napokon mislite poduzeti po pitanju Renate Peroš i kad ću ja konačno dobiti odgovore na moja pitanja vezana uz nju, protuzakonito zapošljavanje Davida Ricova i Mihaele Skledar?, upitao je Pupić Bakrač.
Nastavio je s pitanjem oko “pumpe Zdenka Zrilića koju je projektirao Zdravko Livaković”.
Dobio je odgovor jedino na pitanje vezano uz preseljenje policije i carine u Gaženicu. Župan mu je odgovorio kako je to u nadležnosti Grada te da su ugovori javno objavljeni, na internetu.
Ante Rubeša o županu i sinu
Nakon što je cijeli HDZ nazvao lupežima, Ante Rubeša iz Akcije mladih optužio je župana Božidara Longina da je “s našim novcima sebi nekoliko puta priuštio ekskurziju u Kinu”.
– Sad je pitanje što je zapravo župan tamo radio kad nije uspio privući niti jednog investitora ili nas je lagao da je bio u Kini dok je zapravo partijao po Tajlandu ili je tako nesposoban, pa nije u najmnogoljudnijoj zemlji na svijetu mogao pronaći jednog investitora koji bi uložio u Hrvatsku i u naš grad?! Osim toga pojavila se i poražavajuća informacija da je na summit s Kinezima koji je bio organiziran u Dubrovniku poveo samo svog sina. Mene bi osobno bilo sram i stid, kao vjerujem i sve one koji vjeruju u moralna načela demokratkog poretka da u javnost izađe informacija da sam kao čelnik zadarske regije i svih njezinih poduzetnika malih i velikih na jedan od bitnijih događaja za razvoj poduzetničke klime poveo samo svog sina. I sad dolazimo do najbitnije činjenice – za vas je naša domovina privatna prćija, za vas su gradski, općinski, županijski i državni proračuni kućni budžeti i privatni bankomati – rekao je među ostalim Ante Rubeša, dok je njegova stranačka kolegica Marijana Botić želeći biti sarkastična, zatražila od HDZ -a podršku za Europarlament primjećujući kako na listama nema nikoga iz Zadra te je aludirajući na izjavu HDZ-ove Dubravke Šuice zaključila kako je ona jedna od rijetkih pravih Hrvatica, katolkinja i da bi bilo u redu da postane europarlamentarka.
Dar za Uskrs
Prije početka sjednice skupštine Zadarske županije, župan Božidar Longin zatražio je da se kao još jedna točka dnevnog reda uvrsti prijedlog odluke o stjecanju prava nad nekretninom koja je bila u vlasništvu države. Riječ je dijelu bivše vojarne Stjepana Radića. Radi se o zgradi koja ima preko tri tisuće kvadrata i 34 ureda u Ulici Ivana Mažuranića. Država će je darovati Županiji bez naknade, a Županija mora u roku od 30 dana s inspekcijama potpisati ugovor kojim će one u prostoru Državnog inspektorata nastaviti djelovati bez plaćanja naknade. Prema procjeni ovlaštenog sudskog vještaka Dražena Džepine, vrijednost darovane nekretnine u Ulici Ivana Mažuranića 30 iznosi 6.640.000 kuna.