Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Damir Knežević: “U očekivanju smo daljnjih mjera i uputa za nastavak treniranja i za odigravanje utakmica “

17.04.2020. 11:17


Kao što je poznato Nogometni klub Zadar je kao i svi ostali sportski kolektivi i klubovi u Hrvatskoj do daljnjega po naputcima Nacionalnog stožera civiljne zaštite zaustavio sva djelovanja. Razlog je svima dobro poznat, pandemija koronavirusa zaustavila je sport, kako u Hrvatskoj, tako i diljem svijeta i Europe. S obzirom da se NK Zadar i prije ove pandemije imao velikih problema, prije svega financijskih, direktoru kluba Damiru Kneževiću uputili smo dopis s nekoliko pitanja koji bi mogli zanimati javnost. Pitanja, kao i odgovore direktora prenosimo u cijelosti.
Kako se Nogometni klub Zadar nosi s pandemijom koronavirusa, tj. koje su sve mjere poduzete od strane Uprave kluba? Poznato nam je da ste po naputcima Stožera civilne zaštite zaustavili prije otprilike mjesec dana zaustavili sva djelovanja, treninge, kako prve momčadi tako i Škole nogometa. Jesu li poduzete još neke mjere i ako jesu možete li nam ih objasniti?Mislite li da će uopće biti završena ova sezona u Trećoj HNL jug s obzirom na naputke UEFA-e prema nacionalnim savezima da se amaterske nogometne lige ponište za ovu sezonu?
– NK Zadar je poduzeo sve mjere prema naputcima Stožera civilne zaštite, naime, Odlukom Stožera za civilnu zaštitu od 19. ožujka 2020. godine između ostaloga zabranjena su i sva sportska događanja i aktivnosti. Trenutačno smo u očekivanju daljnjih mjera i uputa za nastavak treniranja i za odigravanje zaostalih prvenstvenih utakmica.


Zatražena pomoć države
S obzirom na financijske posljedice koje će neminovno donijeti ova pandemija jeste li po uzoru na ostale hrvatske, europske i svjetske klubove donijeli odluku o smanjenju plaća, kako igračima i stručnom stožeru, tako i upravi, tj. jeste li ih pozvali na pregovore o toj temi? Što ćete učiniti s obzirom da je financijsko stanje u NK Zadru i prije bilo neodrživo, a s ovom pandemijom vjerojatno će biti i gore?
– Kako bi se dala maksimalna podrška očuvanju radnih mjesta u sektoru sporta koji je iznimno značajan za Republiku Hrvatsku, od strane Vlade RH usvojene su mjere financijske pomoći športskim organizacijama. Kako bi se krenulo u što hitniju realizaciju donesenih mjera Vlada RH je u hitnu proceduru u Hrvatski sabor uputila Zakon o dopunama Zakona o sportu kojim će se regulirati usvojene mjere. Predviđenim mjerama navedeni dionici će za svoje radnike koji će biti definirani samim pozivom, a koji imaju ugovor o radu, moći zatražiti naknadu za plaće za mjesec ožujak, travanj i svibanj. Predstavljenim mjerama i objavom poziva koordinirati će Središnji državni ured za šport. Sukladno navedenom, NK Zadar š.d.d. je postupio i trenutačno smo u očekivanju daljnjih uputa i postupaka.
Jeste li s obzirom na mjere pomoći koje u ovim kriznim vremenima poduzima Vlada Republike Hrvatske možda zatražili od države isplatu minimalaca za svoje zaposlenike i je li to uopće moguće s obzirom na blokadu računa i dug prema Poreznoj upravi? Također nam kažite jeste li zatražili pomoć od HOO-a koji raspolaže određenim financijskim sredstvima za pomoć sportskim kolektivima?
– S obzirom na navedeno pitanje, vezano za isplate osobnih dohodaka, NK Zadar s.d.d. je zatražio pomoć kod isplate navedenih sredstava kroz mjere potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenih COVID-om 19 i za potpore koje se odnose na mjere za pomoć sektoru sporta, koje je objavila Vlada Republike Hrvatske. U očekivanju smo daljnjih mjera i uputa, shodno kojima ćemo i postupati.


Aktivna udruga HNK Zadar?
Možete li nam kazati na današnji dan koliko dugo traje blokada računa NK Zadra s.d.d. i jesu li s obzirom na trajanje istog stečeni uvjeti za pokretanje stečajnog postupka? Imate li saznanja da će stečajni postupak u ovakvim uvjetima pandemije ipak biti na neki način odgođen i tko uopće pokreće stečajni postupk, klub ili za to nadležne institucije?
– Račun kluba je u neprestanoj blokadi od 20. siječnja 2020., a samo eventualno pokretanje stečaja je obustavljeno do daljnjega odlukom Vlade Republike Hrvatske o suspenziji svih postupaka takve vrste.
Nedavno su roditelji djece koja treniraju Školi nogometa NK Zadra obaviješteni da uplate pola članarine za ožujak u kojem su realizirani treninzi. Uplate su se trebale izvršiti na račun NK Zadra s.d.d. koji je u blokadi, a u prvenstvu naplate su zaposlenici kluba, tj. treneri i igrači, tj. vi kao Uprava. Je li istina da je većina trenera Škole nogometa NK Zadra prešla pod Udrugu HNK Zadar i da im je već na taj novi račun isplaćena prva plaća ili akontacija? Tko je izvršio uplatu kako bi im bile isplaćene te plaće, Grad Zadar ili neki sponzori? Znači li to da je udruga HNK Zadar sada aktivna?
– HNK Zadar je dobio sponzorska sredstva iz kojih je prema ugovoru s trenerima isplaćena plaća za mjesec ožujak. Sukladno okolnostima koje su pred nama utvrditi će status HNK Zadar – kazao je za kraj Damir Knežević.
 




Online trening Škole nogometa NK Zadra


NK Zadar je od srijede uveo online treniranje za polaznike svoje Škole nogometa. O tome svjedoče popratne fotografije i dva kratka videa koja su nam dostavili u prilogu. Prvi trener koji provodi treninge je mladi i perspektivni Frane Potočnjak, inače po struci magistar kineziologije. Njegov primjer će uskoro slijediti i ostali treneri Škole nogometa NK Zadar. Trening se provodi na način da trener snimi vježbe i zatim putem video veze prati kako ih polaznici izvode ili im sam izravno pokazuje vježbe što polaznici prate putem svojih laptopa ili pametnih uređaja, a nakon toga kreću u samostalno izvođenje viđenih vježbi. U NK Zadru tvrde da se na ovaj način nastoji prebroditi vrijeme do ponovnog početka treniranja te pomoći polaznicima Škole nogometa da ostanu u formi.