Dogovoreno testiranje pomoraca u Zadru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Za lakše i sigurnije organiziranje smjena na brodovima
Dogovor je postignut i čim bismo mogli organizirati odlazak pomoraca na brod, nadležne službe bi organizirale testiranje. Zahvalan sam na brzoj reakciji službi, a naš dogovor je podržao i pohvalio i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, kazao je Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe
Zadarski list/Arhiva
Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe

Kako je prošli tjedan najavio Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe, postignut je dogovor sa Zavodom za javno zdravstvo Zadar, Općom bolnicom Zadar i Gradom Zadrom da se pomorci koji idu na smjenu na brodove po svijetu uoči odlaska testiraju na koronavirus kako bi se spriječilo dodatno širenje zaraze.
- Dogovor je postignut i čim bismo mogli organizirati odlazak pomoraca na brod, nadležne službe bi organizirale testiranje. Zahvalan sam na brzoj reakciji službi, a naš dogovor je podržao i pohvalio i Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Upravo je danas održan konferncijski poziv s brodarima u organizaciji nadležnog Ministarstva gdje je gospodin Bilaver naš primjer istaknuo kao ogledni po kojem bi se trebali organizirati i drugi po Hrvatskoj, govori Pavić.
Kako kaže, još uvijek ostaju određeni problemi oko organiziranja smjene pomoraca.
- Problem je i dalje nemogućnost putovanja, obustavljen zrakoplovni promet i zabrane smjena po nekim lukama, ali moglo bi se pokušati organizirati prijevoz kopnenim putem kad brodovi budu bliže Hrvatskoj. Također, trebamo imati u vidu i mogućnosti sigurnog povratka naših pomoraca. Jadranski pomorski servis je danas na konferencijskom pozivu prenio svoje iskustvo kako su njihovi pomorci otišli na smjenu, ali posada koja se trebala vratiti kući ostala je još mjesec dana u Maroku. Treba sve do detalja iskordinirati kako se ne bi dogodilo da ljudi ostanu negdje u luci, prepušteni sami sebi, bez mogućnosti povratka doma, često puta i bez veleposlanstva u nekim zemljama, govori Pavić.
Što se tiče pomoraca koji bi se vraćali u Hrvatsku, testiranje se ne bi nužno provodilo, već bi išla redovna mjera o obveznoj samoizolaciji, sve ovisno o tome gdje je taj pomorac bio.
- Koliko okolnosti dozvoljavaju, pokušavamo brodove uposliti na što duljim putovanjima kako bismo minimizirali ticanja luka. Nekim brodovima promijenili smo i uobičajeno područje plovidbe kako bi išli što dalje od žarišta virusa, tako da su brodovi trenutno razasuti po svijetu kao rakova djeca. Prema prikupljenim informacijama od onih pomoraca koji su se ipak uspjeli vratiti u Hrvatsku, nije bilo zaraženih, to jest, nije bilo razvijenih simptoma pa ni potrebe za testiranjem. Za naše pomorce i njihova prava se redovno borimo i pokušavamo im olakšati koliko je to moguće. Između ostalog na flotu uvodimo brži internet znatno većeg prometa, kazao je Pavić.
Potvrdu i detaljnije informacije o testiranju pomoraca smo tražili jučer i iz Opće bolnice Zadar, ali do zaključenja broja nismo dobili odgovor.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)