Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Jedan novooboljeli od koronavirusa u Zadarskoj županiji djelatnik je Ortopedske bolnice u Biogradu

17.04.2020. 08:45


Na današnji dan imamo jednog novooboljelog pacijenta od koronavirusa, odnosno sada ukupno 80 oboljelih u Zadarskoj županiji. Na Covid odjelu OB Zadar je osam pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru. U biogradskoj bolnici nalazi se devet pacijenata. Jučer smo održali sastanak sa svim ravnateljima i upraviteljima domova za starije i nemoćne na području Zadarske županije te smo ih uputili na koji način će funkcionirati u nadolazećem vremenu. Osim toga u Zadarsku županiju stigao je jedan dio medicinske opreme od Nacionalnog stožera za domove za starije i nemoćne te donacija 10.000 kirurških maski za potrebe zdravstvenih ustanova iz provincije Jiangxi iz NR Kine, kazao je na jutrošnjoj konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Zadarske županije, načelnik Šime Vicković.
Šef epidemiološke službe, dr. Alan Medić najavio je testiranja za djelatnike domova za starije i nemoćne.
– Pod zdravstvenim mjerama samoizolacije je 516 osoba, dok je do sada 1912 ljudi isključeno iz istih. Novooboljeli pacijent je administrativni djelatnik Ortopedske bolnice u Biogradu, bio je u kontaktu sa svojom ženom koja je također pozitivna, tako da je infekcija, odnosno pozitivan nalaz nastupio nešto kasnije. Jučer smo imali sastanak s predstavnicima ukupno 32 doma za starije i nemoćne u našoj županiji. Pričali smo o mjerama i načinu testiranja kako bi bilo najzgodnije to riješiti,  tako da smo dogovorili da ćemo testiranje vršiti u našoj Covid ambulanti na Ravnicama za one djelatnike koji dolaze u smjenu, znači  nakon 14 dana. Za to je dogovoren poseban termin u ambulanti tako da oni imaju pristup i kontinuirano uz pomoć svojih liječnika obiteljske medicine uzmu uputnice i dolaze na testiranje prema redoslijedu kako se javljaju na svoje poslove. Utvrdili smo još ukoliko imaju nekakvih problema, u slučaju nekakvih brzih protuepidemijskih djelovanja, kao i do sada ćemo postupati prema naputcima, znači svaki sumnjiv febrilitet koji oni prijave ili nekakve sumnje na Covid oboljenje unutar tih domova, javlja se epidemiologu i onda mi idemo u brzu intervenciju detektiranja da li se zaista radi o Covid sumnji, istaknuo je Medić.
Zamjenik ravnatelja OB Zadar, dr. Edi Karuc naglasio je kako je stanje u bolnici stabilno.
– Stanje u našoj bolnici je stabilno. Sada imamo osam oboljelih od koronavirusa na Covid odjelu, jedan od njih je na JIL-u na respiratoru. Trenutno je 10 zdravstvenih djelatnika jmanje u samoizolaciji, naglasio je Karuc.
 


Uskoro opširnije …