Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Jurica: “Građani su dali prijedloge za ublažavanje krize, ali Grad ne reagira”

17.04.2020. 15:59


Aktivna Građanska inicijativa Forum Obrovac preko svoje facebook stranice je krajem ožujka uputila poziv svim građanima, ali i svim zainteresiranima, da predlože mjere pomoći obrovačkom lokalnom gospodarstvu i građanima. Međutim, kako doznajemo od obrovačkih Forumaša, od lokalne samouprave Grada Obrovca do danas nisu dobili nikakav odgovor, iako su, kako tvrde Albert Jurica i Igor Jurjević, prijedloge građana Gradu Obrovcu uputili preporučenom pošiljkom prije petnaestak dana.
– Ovo je bio jedini legitimni put da građani sa svojim prijedlozima stupe u kontakt sa vlasti u Obrovcu, objasnio je Jurica, član i jedan od pokretača Foruma Obrovac te je dodao kako je odaziv građana koji su dali svoje prijedloge u inbox stranice Foruma bio velik.
– To nas posebno raduje jer se vidi pomak kod sugrađana koji pokazuju aktivnost, što je vrlo pozitivno, iako je bilo i dosta anonimnih prijedloga i poruka, kazao je Jurica.


Razočarani inertnošću vlasti
Razočarani Forumaši zbog inertnosti lokalne vlasti, koja prema njihovim riječima i inače izbjegava suradnju pa se nadaju da će pozornost medija biti zamašnjak za što skorije pronalaženje rješenja stanovništvu, posebno su kivni što u ovoj akutnoj društveno-ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusom, lokalna vlast ne poduzima nikakve mjere s kojima bi se pomoglo građanima Obrovca i obrovačkom gospodarstvu.
– Treba istaknuti da su u provedenoj anketi po kojoj smo kasnije sastavili prijedloge i regularno ih proslijedili Gradu Obrovac, dotaknuti i obrtnici i gospodarstvenici koji su pogođeni krizom te se brinu za egzistenciju, kao i
iznajmljivači čiji se prihodi isključivo temelje na turizmu i koji strahuju što im sutra donosi, objasnio je Jurica te je naglasio da se upravo predloženim mjerama želi spriječiti egzistencijalna propast, koja bi mogla, ukoliko lokalne vlasti ništa ne poduzmu, uslijediti nakon što koronakriza prođe.
Jurica i Jurjević ističu kako Građanska nestranačka inicijativa Forum Obrovac predloženim mjerama želi pronaći najbolja rješenja kako bi se smanjio negativan utjecaj krize na građane.


Dobronamjeran prijedlog
– Budući da vjerujemo da je i Grad Obrovac usmjeren na iznalaženje rješenja za svoje stanovnike, obratili smo im se sa prijedlogom mjera koji je nastao kroz komunikaciju sa našim građanima, poduzetnicima i poljoprivrednicima, poručio je Jurica, koji je ipak pokazao zabrinutost jer se do danas Grad Obrovac nije referirao na njihove prijedloge za koje smatra da su nužni za zaštitu interesa građana i njihove »gole« egzistencije.
Kao direktnu pomoć građanima, Građanska inicijativa »Forum Obrovac« je predložila set mjera, kaže Jurica.
– Uz ukidanje obveze plaćanja komunalne naknade i naknade uređenje voda na rok od jedne godine, a što podrazumijeva sva privatna kućanstva, obrtnike te male i mikro poduzetnike s padom prihoda većim od 20%, predlažemo da se sredstva nadoknade rezanjem rashodovne strane proračuna, ističe Jurica.
 




Prijedlozi Forumaša


1. Smanjiti cijene odvoza smeća za 50 % na rok od jedne godine. Mjera se odnosi na sva privatna kućanstva, obrtnike te male i mikro poduzetnike s padom prihoda većim od 20%. Sredstva nadoknaditi rezanjem rashodovne strane proračuna.
2. Ukinuti naplatu boravišne pristojbe svim iznajmljivačima na rok od minimalno dvije godine. Turistička sezona nepovratno je izgubljena, a iznajmljivači su već u gubitku. Sredstva nadoknaditi rezanjem rashodovne strane proračuna
3. Ukinuti plaćanja svih naknada političkim strankama, gradskim vijećnicima, nadzornim i upravnim odborima. Sredstva preusmjeriti u pomoć lokalnom gospodarstvu.
4. Smanjiti plaće isplaćene iz gradskog proračuna. Plaće koje su manje od državnog prosjeka za sada ne smanjivati, plaće od državnog prosjeka do 8.000 kuna neto smanjiti za 10%, plaće od 8.000 do10.000 kuna neto smanjiti za 20%, a sve veće od 10.000 kuna neto smanjiti za 30%. Izraditi projekcije mogućih budućih djelovanja kroz sumu plaća i broj zaposlenih, a otpuštanja izbjeći reorganizacijom radnih mjesta. Sredstva preusmjeriti u pomoć lokalnom gospodarstvu.
5. Urediti i organizirati rad tržnice minimalno u Obrovcu i Karinu kako bi se stvorila kvalitetna infrastruktura i osigurao jednostavniji plasman lokalnih proizvoda u korist svih lokalnih proizvođača, ali i potrošača. Ova kriza pokazala je važnost lokalne proizvodnje hrane i potrebu za samodostatnošću, te će zasigurno povećati interes za lokalnu proizvodnju, ali na lokalnoj vlasti je da stvori potrebnu infrastrukturu za što bržu i kvalitetniju distribuciju.
 
 


Za poduzetnike


Poduzetnici s padom prihoda većim od 20% u svrhu dokazivanja morali bi dostaviti dokaze o otkazanim ugovorima, ugovorenim poslovima, problema u transportu i isporuci robe ili nabavci repromaterijala i sirovina i drugo. Uz to, trebali bi dostaviti i obrazloženje pada prihoda – tabličnu usporedbu prihoda do kraja mjeseca u kojem je odluka donesena s istim mjesecom prethodne godine, uz projekcije prihoda u narednom razdoblju za tri mjeseca s usporedbom istog razdoblja prethodne godine. Ukoliko iz dostavljene dokumentacije nije vidljiva opravdanost Grad može zatražiti i drugu dokumentaciju poput kvartalne prijave PDV-a za usporedno razdoblje 2020./2019. i slično.