Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Marcelić: “Ne smatram se odgovornim za širenje zaraze”

17.04.2020. 11:35


Zadarska županija u protekla 24 sata imala je samo jednog oboljelog od koronavirusa, obznanio je na današnjoj novinskoj konferenciji načelnik Županijskog stožera civilne zaštite, Šime Vicković:
– To znači da na području naše županije sada imamo 80 pozitivnih, a na COVID odjelu Opće bolnice Zadar nalazi se osam pacijenata,od kojih je jedan na respiratoru, a u biogradskoj se bolnici nalazi devet pacijenata. Jučer smo održali sastanak sa svim ravnateljima i upraviteljima domova za starije i nemoćne na području Zadarske županije te ih uputili na koji način će ubuduće funkcionirati – kazao je Vicković, naglašavajući kako su od Nacionalnog stožera dobili i jedan dio opreme za domove za starije i nemoćne. Uz to, pokrajina Jiangxi im je poslala donaciju od 10.000 kirurških maski za potrebe zdravstvenih ustanova.


Sastanak sa predstavnicima domova


Broj zdravstvenih nadzora u našoj županiji trenutno iznosi 516, iz nadzora je isključeno 1.912 osoba, a novooboljeli pacijent je administrativni djelatnik Ortopedske bolnice Biograd koji je infekciju dobio od svoje supruge – prezentirao je najnovije brojke epidemiolog dr. Alan Medić:
– Imali smo sastanak s predstavnicima 32 doma za stare i nemoćne, te domom Stančić u Sv. Filipu i Jakovu. Zaista su se svi odazvali i pričali smo o mjerama i načinu testiranja. Dogovorili smo da ćemo vršiti testiranja u COVID ambulanti za djelatnike koji dolaze u smjenu nakon 14 dana, a dogovoren je i poseban termin u COVID ambulanti Ravnice, oko 18 sati, kako bi kontinuirano mogli uz pomoć obiteljskih liječnika uzeti uputnice i doći na testiranje prema redosljedu javljanja na svoje poslove. Utvrdili smo i to da ćemo u slučaju nekih brzih protuepidemijskih djelovanja, kao i dosad, postupati prema naputcima – kazao je Medić, dodajući da će se epidemiolozima javljati svaki sumnjiv febrilitet unutar domova.
O stanju u Općoj bolnici Zadar izvijestio je zamjenik ravnatelja dr. Edi Karuc,napominjući kako je ono stabilno te da sada imaju osam pacijenata:
– Jedan je bolesnik još uvijek u Jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, ostali su na odjelima. Jedan će pacijent danas biti prebačen u biogradsku bolnicu, a drugi kući. Što se tiče naših djelatnika, i tu je stanje nešto bolje nego prethodnih dana jer imamo deset ljudi manje u samoizolaciji – pojasnio je dr. Karuc.




U Biogradu otpušteno 6 pacijenata


Novinskoj konferenciji prvi je puta nazočio ravnatelj Ortopedske bolnice Biograd, Andrija Marcelić, iznoseći podatke o situaciji u njihovoj bolnici:
– Dana 3. travnja počeli smo skrbiti o COVID pacijentima kojih je bilo 15, sada ih je devet, a otpušteno šest. Nad njima skrbi tim anesteziologa, internista i medicinskih sestara pod nadzorom infektologa Opće bolnice Zadar. Nakon dezinfekcije bolnice, u ovu se skrb krenulo 3. travnja te možemo biti zadovoljni načinom funkcioniranja i zahvaliti stručnom stožeru na pomoći – istaknuo je Marcelić kojega su novinari pitali smatra li da, kao ravnatelj biogradske bolnice, snosi odgovornost za protekle događaje:
– Ja sam odgovoran za što bolju reakciju na nastalu situaciju, kao i za naše pacijente i djelatnike, ali tvrdim da su provedene sve upute uprave i Ministarstva zdravstva te da su u skladu s njima donijete i sve odluke. Isto tako tvrdim da se naše osoblje iznimno odgovorno ponašalo u ovoj situaciji. Ne znam što smo pogriješili, znam samo da smo primjenjivali sve naputke, odluke i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva. Isto tako znam da su se naši radnici u kontaktu s pacijentima ponašali iznimno odgovorno budući da naš kadar radi vrlo složenu medicinsku djelatnost i da je populacija koju zbrinjavamo starije životne dobi i s puno pratećih oboljenja. Dakle, to je odgovoran kadar koji je navikao na visoku razinu zdravstvene skrbi – napomenuo je Marcelić, dodajući kako je zadnja operacija u njihovoj bolnici izvedena 18. ožujka, nakon čega su zatvoreni i svi odjeli, osim hitnog prijema.
Sve dotad u bolnici nije bilo pozitivnih osoba među pacijentima i zaposlenicima, kazao je Marcelić, odgovarajući i na pitanje o nedavnoj izjavi epidemiologa Medića o tome da su se u biogradskoj bolnici loše provodile mjere zaštite, kao i o isteku njegova mandata na čelu bolnice. Napomenuo je da nije dobio niti jedan prigovor od strane liječnika i sestara te kako i inspekcija uvijek može doći utvrditi jesu li sve napravili po propisima:
– Ugovor mi ističe u srpnju i natječaj je jučer objavljen u Narodnim novinama jer smo po statutu tri mjeseca prije isteka mandata dužni objaviit novi natječaj, što smo i učinili – pojasnio je Marcelić, odgovarajući potvrdno i na pitanje hoće li se još jednom kandidirati.


Djelatnici bolnice u samoizolaciji


Zašto je pak došlo do povećanja broja djelatnika u samoizolaciji, odnosno na koji su način djelatnici došli u doticaj sa virusom, obrazložio je dr. Edi Karuc:
– Osim što se brinemo o COVID pacijentima, zbrinjavamo i sve ostale bolesnike. U našem Hitnom prijemu prije par dana imali smo bolesnika koji je došao iz druge županije i nije pokazivao nikakve znakove virusa. Na žalost, nakon dva dana pokazalo se da je ipak pozitivan te smo sve koji su bili u kontaktu s njim iz predostrožnosti poslali u samoizolaciju, to je razlog zašto smo imali nešto veći broj djelatnika u samoizolaciji. Riječ je o pet sestara koje su bile u direktnom kontaktu s njim, a iako je riječ o kratkotrajnom kontaktu, iz predostrožnosti smo ih povukli – pojasnio je Karuc.
O popuštanju mjera govorio je načelnik Stožera Šime Vicković, pojašnjavajući kako očekuju uputu po kojoj će postupati i o njoj obavijestiti građane. Što se tiče propusnica, Grad Zadar u ovom trenutku neće stvarati svoj sektor, a općine i gradovi koji se dogovore potpisat će sporazum. Ovo su ustrojstvo donijeli na prijedlog Policijske uprave, ali oni i sami mogu dostaviti svoje prijedloge – poručio je na kraju načelnik Županijskog stožera.


 


Spajanje gradskih i općinskih stožera


– Privaćena je inicijativa Zadarske županije u dogovoru s Policijskom upravom zadarskom o međusobnom povezivanju za slobodno kretanje građana na području naše županije. Grad Nin, općine Vrsi, Vir i Privlaka postigli su jedan sporazum, a Pag, Kolan, Povljana i grad Novalja iz Ličko-senjske županije drugi. Ostale općine i gradovi neka se dogovore ako uspiju, imaju uputu na koji se način potpisuje sporazum, odnosno koji su njegovi preduvjeti – kazao je načelnk Šime Vicković.


 


Samo dva kršenja mjera samoizolacije


Sudeći prema policijskom izvješću reklo bi se kako Zadrani sve više poštuju mjere koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite. Naime, Policijska uprava zadarska u posljednja 24 sata provela je 295 provjera o kršenju mjera samoizolacije, no utvrđena su samo dva kršenja mjere, izvijestila je na novinskoj konferenciji glasnogovornica Policijske uprave zadarske, Ivana Grbin
. Što se tiče lokalnih prometnih punktova, 60 osoba vraćeno je jer nisu imali valjanu propusnicu, izvijestila je Grbin, odgovarajući i na novinsko pitanje o prodaji na parkiralištu zadarske tržnice:
– Na terenu smo s djelatnicima Civilne zaštite i redovito obilazimo ribarnice, otvorene prostore i dječja igrališta te ako utvrdimo da su pomaknute zaštitne folije, ljude upzorimo na to – kazala je Grbin.