Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Pacijent umjesto na rehabilitaciju u Lovran morao ponovno u Biograd

17.04.2020. 20:35


Tri patronažne sestre koje su njegovale pacijenta otpuštenog iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru još 24. ožujka, te dva člana njegove obitelji, od srijede su u samoizolaciji jer se pokazalo da je pozitivan na koronavirus.
Muškarcu je u biogradskoj bolnici ranije uklonjen kuk te je na daljnje liječenje trebao ići u Lovran. No nakon što su 23. ožujka otkriveni prvi zaraženi u bolnici, a među njima i liječnik koji ga je vodio, on je otpušten na kućnu njegu iako nepokretan i s otvorenom ranom. Posredstvom Stožera civilne zaštite patronažnu njegu je dobio tek pet dana po izlasku, a do tada se o njemu skrbila obitelj.


Prošao dvotjednu izolaciju
Obitelj i prijatelji tjednima su tražili da mu se uzme bris jer bez toga nije mogao u lovransku bolnicu, što je 14. travnja osobno učinio dr. Alan Medić. Test se pokazao pozitivnim pa smo jučer upitali dr. Medića zbog čega se na testiranje toliko čekalo, zna li se broj pacijenata i drugih osoba s kojima su kontaktirale patronažne sestre koje su mu dolazile u kućnu njegu, a ponekad čak i bez one najosnovnije zaštite.
– Radi se o pacijentu koji je prošao 14-dnevnu samoizolaciju, a kako je teško pokretan, osobno sam otišao kod njega kući i testirao ga na SARS-COV-2. Testiranje je provedeno jer je takva procedura prilikom zaprimanja u kliniku Lovran. Nije imao simptome, ali je nažalost pozitivan. Još ne znamo je li to dugotrajno asimptomatsko oboljenje ili je virus došao drugim putem, odgovorio je Medić te je dodao kako će, ukoliko se pokaže da je neka od patronažnih sestara pozitivna, test napraviti i svim drugim pacijentima o kojima su skrbile. Kazao je i kako bi rezultati pretraga trebali biti poznati za nekoliko sati.
Pacijent je u srijedu prevezen u biogradsku bolnicu, na COVID odjel, gdje će sada dobiti svu potrebnu pomoć i njegu, a među ostalim i fizioterapeutsku, koju u svom domu nije imao, pa čak i usprkos naporima Sindikata branitelja čiji je član.


Nisu utvrđene nepravilnosti
Riječ je o dragovoljcu iz Domovinskog rata i 50-postotnom HRVI, koji i inače ima narušeno zdravlje.
I dok su neke njemu prijeko potrebne usluge izostale, policijska kontrola nije, premda, kako kažu njegovi članovi obitelji, nikada nije dobio nikakvo rješenje za samoizolaciju, a niti je ono potrebno obzirom na njegovo stanje. Na to pitanje odgovorila je glasnogovornica PU zadarske Ivana Grbin
– Postupamo prema dojavi, nismo utvrdili nikakve nepravilnosti u tome, odgovorila je.




 


OD SRIJEDE U SAMOIZOLACIJI
Tri patronažne sestre koje su njegovale pacijenta otpuštenog iz Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru još 24. ožujka, te dva člana njegove obitelji, od srijede su u samoizolaciji jer se pokazalo da je pozitivan na koronavirus