Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

PANDEMIJA I POTREBITI »Zadaća Caritasa u suzbijanju siromaštva u ovim vremenima postaje sve veća«

17.04.2020. 16:21


Uslijed epidemioloških mjera, iako su vrata Pučke kuhinje i Socijalne samoposluge zatvorena, podjela hrane, kao i svi projekti Caritasa Zadarske nadbiskupije se nastavljaju. Samo u drugačijem obliku kako bi se izbjegla mogućnost širenja zaraze. Tri ekipe volontera se izmjenjuju na terenu odvozeći onima najugroženijima, starijima i slabo pokretnima tople obroke iz Pučke kuhinje ili pakete namirnica iz Socijalne samoposluge, u čemu po potrebi sudjeluju i stožeri drugih općina.


Prilika učiniti dobro za drugoga
Kako govori Mirjana Tadić, zamjenica ravnatelja Caritasa Zadarske nadbiskupije, od početka uvođenja epidemioloških mjera, u programe Caritasa uključena su čak 23 nova korisnika. Očekuje se da će takve potrebe biti još i više, ali, što je najvažnije, hrane i namirnica ima dovoljno.
– Predajemo dokumentaciju za nastavak velikog europskog projekta Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći, tako da to ide dalje. Ono što nas također veseli jest da i Grad Zadar i Zadarska županija nastavljaju s jednakom potporom za naše projekte, nije nam ništa smanjeno. Očekujemo da ćemo i nakon popuštanja mjera imati veliki zadatak, ljudi ostaju bez posla i u potrebi su. Važno je da hrane ima dovoljno i uvijek pozivamo da se jave oni koji su u potrebi. Često se čovjek neće sam javiti ili nije upućen, zato uvijek pozivamo ljude da pogledaju oko sebe, da se pobrinu za svoje susjede. Da ih prijave za našu pomoć. Ovo je prilika svakome da učini nešto dobro za drugoga, govori Mirjana Tadić.


Poziv ugroženima da se jave
Podjela toplih obroka i paketa namirnica i dalje ide, ali u drugačijem obliku.
– Što se tiče Pučke kuhinje, kuha se svaki drugi dan za dva dana te onima koji ne mogu doći odvozimo na kućnu adresu. Oni koji mogu i žele doći, preuzimaju obrok kroz prozor kuhinje svaki drugi dan. Obavezno se koriste samo jednokratne posude i strogo se pazi na razmak u redu. Tako i organiziramo po dogovoru preuzimanje paketa za one koji mogu doći, a za koje znamo da su zaista jako u potrebi, dok onima koji ne mogu doći odvozimo. U kontaktu smo i sa stožerima pojedinih općina pa oni znaju doći po pakete za najugroženije ljude s njihovog područja, govori Tadić.
Kako ističe nadalje, klasična podjela paketa u Socijalnoj samoposluzi je bila organizirana sve do trećeg četvrtka u ožujku, ali nemoguće je na taj način bilo održavati propisane mjere opreza pa su se morali reorganizirati.
– Čekamo i pratimo odluke Stožera i čim se ukaže prilika, opet ćemo otvoriti Socijalnu samoposlugu. Čini mi se da se moramo još malo strpiti, a i kad otvorimo, bit će to tek nakon upute Stožera i da se podjela provodi uz mjere opreza. Važno nam je da smo se uspjeli prilagoditi mjerama, da smo u ovim vremenima pokrili najugroženije, dakle, starije, bolesne, nepokretne i one u najvećoj potrebi, a pozivamo i druge koji su ugroženi da nam se jave, bilo za topli obrok, bilo za pakete namirnica – hrane i higijenskih potrepština, istaknula je Tadić.