Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vuković: “Vodimo brigu da svi naši članovi dobiju potrebnu pomoć”

17.04.2020. 16:45


Zadarska podružnica Hrvatske stranke umirovljenika, kao i ostale hrvatske stranke, svoje je političke aktivnosti zamrznula do okončanja pandemije, no svakodnevno vode brigu o svojemu članstvu s obzirom da je riječ uglavnom o umirovljeničkoj populaciji. Naime, sa čelnicima svojih podružnica u stalnom su kontaktu kako bi provjerili situaciju na terenu i ispitali kome je potrebna pomoć, odnosno ima li među njihovim članovima samih i potrebitih kojima treba pružiti pomoć.
Predsjednik Gradskog odbora HSU-a, Duško Vuković, kaže kako od početka pojave ove zarazne bolesti na sve moguće načine apeliraju na svoje članstvo i općenito umirovljenike neka ostaju u svojim kućama te se obrate službama nadležnim za pomoć starijima, prije svega za nabavku lijekova i namirnica:


20 umirovljeničkih udruga
– I kao tajnik Matice umirovljenika koja u našoj županiji ima gotovo 20 umirovljeničkih udruga, i kao predsjednik zadarske organizacije HSU-a, vodim računa o našem članstvu poštujući, prije svega, naputke Stožera civilne zaštite o neizlaženju iz kuće. Umirovljenici privaćaju naše sugestije, kao i sve naputke Nacionalnog stožera s obzirom da se radi o najkritičnijoj skupini i najpodložnijoj napadu COVID-a 19. Naravno, ne sastajemo se i nemamo konferencija, ali izdajemo priopćenja, a pomoći će nam i ovaj apel putem medija neka naše članstvo ostane kod kuće – poručuje Vuković, napominjui kako ovdje nije važna stranačka pripadnost jer pomažu svim umirovljenicima te stoga i svima njima poručuju neka pripaze na sebe, čekajući da pandemija prođe:
– Neka poštuju mjere jer ima načina kako doći do namirnica, lijekova i ostalog jer je to u gradu vrlo dobro organizirano, pa telefonskim putem mogu komunicirati sa ljekarama, domovima zdravlja i ostalim službama. U ovakvoj će se situaciji uvijek naći komunikacija kojom će se izbjeći izravan odlazak iz doma i kontakti sa većim skupinama, odnosno izlaganje opasnosti od pandemije – ističe čelnik zadarskog HSU-a.


Program zaštite starih
Na pitanje pak jesu li upoznati sa podacima o tome ima li među njihovim članstvom onih koji trebaju posebnu pomoć jer su sami i bolesni, Vuković oddgovaara kako na razini grada imaju više programa zaštite umirovljenika, a jedan od njih je »Halo, halo«, »Pomoć u kući« i slični programi kojima su obuhvaćeni umirovljenici:
– Svi koji su bolesni ii slabo pokretljivi evidentirani su i o njima se brinu nadležne ustanove, prije svega Crveni križ koji je za svaku pohvalu, kao i volonterske grupe. Stalno komuniciramo sa našim članstvom i vodimo brigu da nikome ništa ne fali te da svi dobiju potrebu pomoć. Pritom se bavimo i temama koje bi dodatno pomogle u ovakvoj situaciji, a to je moratorij na kredite i sve financijske obveze, ne samo umirovljenika, već i ostalih građana kojima su prihodi ugroženi. I ranije smo na to upozoravali, pa i danas ističemo svoj stav o toe da banke na određen način mute vodu i ne poštuju preporuke Vlade koja je sa njima razgovarala u dobroj vjeri kako bi ta prolongacija bila što bezbolnija i primjenjiva na sve oblike kredita i leasinga – kaže Vuković, dodajući kako bi banke financijska zaduženja građana trebale prolongirati barem na tri mjeseca:




Na nama zarade pola miijarde
– Međutim, banke su u međuvremenu radile u svom stilu, a to je lihvarski odnos prema građanima, osobito umirovljenicima, iako upravo banke putem tzv. paketa dozvoljenog minusa enorminim kamatama, koje su možda najveće u Europi, godišnje umirovljenicima uzmu preko 400 miijuna kuna. Na tome dobro zarađuju, kao i na umirovljeničkim primanjima i naknadama za vođenje kartica iz računa, iz čega proizlazi da na umirovljenicima zarade blizu pola milijarde – poručuje na kraju čelnik gradske organizacije HSU-a.
 


Banke su bešćutne prema umirovljenicima


– Mnogi su umirovljenici u Zadru uredili svoje apartmane kako bi njihovim iznajmljivanjem dopunili kućni budžet, a za to su se morali zadužiti kreditima. Banke, međutim, kažu da im mirovina nije smanjena te da ne mogu biti u programu prolongacije, što je doista bešćutno. I stoga i danas, kao i uvijek dosad upozoravamo na to, osobito što je i predsjednik RH, Zoran Milanović, upozorio da bi ta zaduženja trebalo prolongirati na način kako je to učinila Mađarska koja je uvela moratorij do kraja godine i to bez ikakvih uvjeta i obračuna kamata na mjesečnu prolongaciju koje naše banke već najavljuju. To je jedna ogromna neprilika u već postojećoj neprilici u kojoj se našlo stanovništvo i gospodarstvo zboig profiterskog duha banaka. Svaka bi vlada to trebala prepoznati i staviti se na stranu ljudi koju pune proračun – ističe Vuković.