Nakon 11 godina izvršen tehnički pregled biogradskog Pučkog učilišta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
NA DUGE STAZE - U »maratonski« projekt u Biogradu dosad uloženo oko 20 milijuna kuna
Na obnovi i rekonstrukciji Pučkog učilišta završene su 10. i 11. faza radova od ukupno 13. Prvi vidljivi radovi započeli su prije 11 godina, dosad je uloženo oko 20 milijuna kuna. Kako u zgradu seli Gradska knjižnica i Veleučilište Baltazar, u postupku izdavanja uporabne dozvole, 15. travnja 2021., izvršen je tehnički pregled zgrade. Preostale dvije faze odnose se na rekonstrukciju istočnog dijela zgrade te opremanje multimedijalne dvorane za kino i kazalište
Završeno 11 od ukupno 13 faza radova na Pučkom učilištu

Na dugogodišnjoj obnovi i rekonstrukciji Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru završeni su radovi na 10. i 11. od ukupno predviđenih 13. faza radova. Vrijednost navedenih dviju faza iznosi 6 milijuna kuna, dok je dosad ukupno uloženo oko 20 milijuna kuna.
- Tehnički pregled zgrade na temelju građevinske dozvole, odnosno glavnog projekta, u postupku izdavanja uporabne dozvole izvršen je 14. travnja, kazao je dip. ing. arhitekture Ervin Mihelj iz Zagreba koji je još 2005. projektirao zgradu Pučkog učilišta, a od početka radova je glavni nadzorni inženjer.

Dugogodišnja biogradska priča

Na tehnički pregled su pozivani svi sudionici u gradnji i svi predstavnici javnopravnih tijela koja su u postupku lokacijske odnosno građevinske dozvole utvrdila posebne uvjete.
- Ovo je izuzetno važno kako bi se prilikom tehničkog pregleda voditelju tehničkog pregleda i predstavnicima javnopravnih tijela omogućila pojašnjenja potrebna za obavljanje pregleda, kazao je Mihelj, koji se afirmirao kroz povezivanje teorije i prakse u projektiranju i izradi tehničke dokumentacije, nadzornog inženjera te sudskog vještaka za arhitekturu, graditeljstvo i procjenu nekretnina.
Nakon što su još prije 11 godina započeli prvi vidljivi radovi na sveobuhvatnoj obnovi i rekonstrukciji, krovištu kinodvorane i proširenju zgrade ovoj beskonačnoj priči o kultnoj biogradskoj ustanovi osnovanoj prije gotovo šest desetljeća, 1963., napokon se nazire kraj.

Rušenje i građenje

- Gradska knjižnica i Veleučilište Baltazar, koje je u prostoru biogradske srednje škole, sele u novi prostor. Novoosnovani studij gastronomije i turizma Veleučilišta Baltazar čeka skorašnje opremanje velike kuhinje kako bi mogao započeti s prikupljanjem potrebnih dozvola za rad, kazao je biogradski gradonačelnik Ivan Knez.
Za potpuni završetak obnove ove zgrade, vanjskim izgledom uređene u duhu povijesnog nasljeđa, ali i suvremeno, nedostaju još dvije faze radova.
- Radovi na 12. fazi radova u iznosu od oko 3 milijuna kuna započinju na jesen rušenjem prostora sadašnje Gradske knjižnice, istočnog dijela zgrade koji će se iz temelja nanovo izgraditi za potrebe nove knjižnice i ureda Pučkog učilišta i udruga, naglasio je Knez.
Dvorište je postalo parkiralište s 27 parkirnih mjesta, a postojeće parkiralište kod ulaza u Pučko učilište postat će zeleni trg.

Multimedijalna dvorana za kino i kazalište

- Trinaesta faza radova se odnosi na toliko željenu novu kinodvoranu, a radovi će uslijediti čim se zatvori financijska konstrukcija te se ishode sve potrebne dozvole i zatvori. Naime, mijenjali smo projekt te će multimedijalna dvorana biti namijenjena i za kino i za kazalište. Vrijednost radova 13. faze je oko 6 milijuna kuna, istaknuo je Knez, podsjetivši kako su u tijeku radovi na obnovi višenamjenskog Ljetnog kina u vrijednosti od 6 milijuna kuna.
- Veliki investicijski projekt kompleksa Pučkog otvorenog učilišta financira se i nacionalnim i europskom sredstvima. Ministarstvo kulture je dosad uložilo oko 5 milijuna kuna, a Grad je uložio 15 milijuna kuna. Kako se osiguraju sredstva tako i napreduju radovi, dakako, ne onim tempom kako je u početku prije 10-ak godina bilo planirano, zaključio je Knez.


Nova i prostrana Gradska knjižnica

Gradska knjižnica seli u novi, znatno veći i moderni prostor u prizemlju u kojem je čak 800 metara polica, dok će na prvom katu koristiti veliku multimedijalnu dvoranu za sve svoje aktivnosti.
- Gradska knjižnica imat će i prostor stare knjižnice čim se obnovi te će u konačnici umjesto dosadašnjih 125 imati 450 metara četvornih prostora i multimedijalnu dvoranu, rekao je Knez.


»Veliki investicijski projekt kompleksa Pučkog otvorenog učilišta financira se i nacionalnim i europskom sredstvima. Ministarstvo kulture je dosad uložilo oko 5 milijuna kuna, a Grad je uložio 15 milijuna kuna. Kako se osiguraju sredstva tako i napreduju radovi, dakako, ne onim tempom kako je u početku, prije 10-ak godina bilo planirano«
Ivan KNEZ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)