Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Podjela hrane i osnovne materijalne pomoći u Zadarskoj županiji

17.04.2021. 08:06


Suzbijanje siromaštva u Zadarskoj županiji podjelom hrane i osnovne materijalne pomoći – faza III naziv je projekta koji provodi Caritas Zadarske nadbiskupije.
Naime, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u travnju 2020. godine objavilo je otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga pod nazivom »Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III«. Caritasov projekt je uspješno prošao sve faze ocjenjivanja te je provedba počela 14. listopada 2020. godine potpisivanjem Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije 2014. – 2020. s Ministarstvom rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike (s obzirom na to da je Ministarstvo promijenilo ime u periodu od objave Poziva do sklapanja Ugovora). Planirano trajanje projekta je godinu dana te će njegova provedba završiti 13. listopada 2021. godine.


Paketi hrane
Važno je naglasiti kako financijska sredstva Ministarstvo povlači iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije država članica EU – skraćeno FEAD kroz Operativni program za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020.
Vrijednost projekta Caritasa Zadarske nadbiskupije je 4.156.610,99 kn. Od tog iznosa 3.549.040,99 kn se odnosi na Materijalnu deprivaciju tipa 1 (MD1) – ili nedostatak hrane, 449.570,00 kn na Materijalnu deprivaciju tipa 2 (MD2) – ili osnovnu materijalnu pomoć te 158.000,00 kn na Tehničku pomoć.
Projekt se financira u 100 %-tnom iznosu, točnije 85 % svih ranije navedenih iznosa dolazi iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije, dok preostali dio od 15 % osigurava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.
Sredstvima odobrenim kroz MD1 osigurat će se paketi hrane koji će se korisnicima dijeliti u Socijalnoj samoposluzi sv. Frane te gotovi obroci koji će biti pripremani u Pučkoj kuhinji sv. Vinko Paulski u Zadru te Pučkoj kuhinji sv. Ante u Benkovcu. Također, za one osobe koje neće biti u mogućnosti osobno preuzeti pakete s hranom ili gotova jela, osigurana su sredstva za dostavu u njihove domove.


Ciljana skupina
Gotove obroke primat će 300 osoba svakodnevno, dok će još 270 obitelji ili oko 1.700 osoba jednom mjesečno primati pakete s hranom. Ciljanu skupinu čine samci i obitelji koji žive u siromaštvu ili su u riziku od siromaštva. Radi se, dakle, o višečlanim obiteljima, samohranim roditeljima, umirovljenicima bez podrške obitelji, samcima čiji mjesečni prihodi nisu dostatni za podmirenje svih potreba i obveza. Jedan dio njih je nezaposlen, a pomoć koju primaju nije dostatna za sve mjesečne potrebe. Dio ciljane skupine čine i zaposlene osobe koje za svoj rad ne primaju plaću, plaću primaju neredovito ili je ona nedostatna za uzdržavanje obitelji. Mirovine umirovljenika često su toliko niske da jedva pokrivaju režije pa se umirovljenici, ukoliko nemaju podršku ostatka obitelji, moraju snalaziti za pokrivanje troškova hrane, kao i ostale troškove. Pri odabiru ciljane skupine prioritet se daje onim osobama koje nisu obuhvaćene sustavom socijalne pomoći, a žive u teškim uvjetima.
Sredstvima odobrenim kroz MD2 osigurat će se paketi pelenai i vlažnih maramica, školske torbe, školski pribor, sportska oprema (koja uključuje odjeću i obuću za nastavu tjelesne kulture) te higijenski proizvodi kao što su četkice i pasta za zube, gelovi za tuširanje, šampon za kosu, sapuni, pribor za brijanje, deterdženti i sl.
Sve ovo dijelit će se putem Socijalne samoposluge te je, također, moguća dostava za one korisnike koji ne mogu osobno doći po pakete.




Uključivanje dodatnog broja korisnika
50 obitelji s malom djecom jednom mjesečno će primati pakete s pelenama i vlažnim maramicama. 100 djece školske dobi dobit će anatomske školske torbe ili ruksake, školski pribor te sportsku opremu. 60 obitelji koje broje oko 320 osoba dva puta će primiti pakete s higijenskim proizvodima. Ovdje su navedene brojke koje su planirane u projektnoj prijavi. Po provedenoj nabavi za svu navedenu pomoć došlo je do određenih ušteda te je otvorena mogućnost za uključivanje dodatnog broja korisnika.
Za isto su zatražili suglasnost resornog Ministarstva te, ukoliko njihov odgovor bude pozitivan, u podjelu pomoći će biti uključeno još korisnika koji ispunjavaju nadene uvjete.
Sredstvima osiguranim kroz Tehničku pomoć nabavit će se vozilo koje će se koristiti za dostavu pomoći korisnicima koji nisu u mogućnosti po istu doći u prostorije Caritasa.


Edukativni izlet
Planiranje popratnih mjera bio je jedan od uvjeta da projekt bude odobren za financiranje. Kako bi se utjecalo na suzbijanje siromaštva, osim podjele same pomoći čime se utječe na suzbijanje posljedica siromaštva, potrebno je potražiti uzroke samog siromaštva te na njih pokušati djelovati. Angažirane su, stoga, socijalna radnica i financijska savjetnica koje će individualnim pristupom sa svakim korisnikom pokušati djelovati na rješavanju problema. Za naše korisnike one će organizirati grupne ili individualne susrete te tom prilikom pokušati doći do uzroka problema te vidjeti koja su moguća rješenja.
Kod provedbe popratne mjere u okviru MD2 naglasak je i ovoj drugoj fazi stavljen na obrazovanje. Stoga će se za učenike organizirati edukativni izlet. Na tom izletu djeca će se upoznati s određenom kulturnom ili znanstvenom baštinom na području Republike Hrvatske.