Glazba će ih uvijek pratiti na njihovom životnom putu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Učenici Glazbene škole B. Bersa briljirali na državnom natjecanju
Nastup je prelijep osjećaj i jedinstvena uspomena. Mladim bih kolegama želio kazati kako se trema može prevladati uz puno vježbe i pozitivan stav. Jer, glazbenik, iako na pozornici proživljava emocionalne turbulencije koje publika ne primjećuje, uvijek zapravo svira za sebe, poručio je Hodak i dodao kako pogreška nije kraj svijeta niti kraj dobrog nastupa
Marin GOSPIĆ
Lucijan Bašić, Viktor Hodak, Rebecca Vidajić, Anamarija Banović Lazar i Jeronim Markulin

Učenici Glazbene škole Blagoje Bersa s nedavno održanog 60. hrvatskog natjecanja učenika i studenata glazbe i plesa kući su se vratili s mnoštvom nagrada. Natjecanje za gudače održano je Zagrebu, za puhače u Jastrebarskom, dok su se plesači natjecali u Velikoj Gorici. Ocjenjivački sud sastavljen od eminentnih umjetnika i profesora na Glazbenoj akademiji, učenicima GŠ Blagoje Bersa dodijelio je pet prvih nagrada.

Dobitnici prvih nagrada su Jeronim Markulin i Lucijan Bašić na klarinetu, s mentorom Željkom Andrićem i korepetitorom Ivanom Štorićem, Anamarija Banović Lazar na rogu s mentorom Draženom Habušem i korepetitoricom Anetom Rudić, Rebecca Vidajić na violi u pratnji mentorice Katarine Novak i korepetitorice Blanke Aždajić Medić i Viktor Hodak na violončelu s mentoricom Lidijom Ledinić i korepetitorom Juricom Šošom.

Kratkih rukava nisu ostali niti Vice Ražov na saksofonu, koji je uz potporu nastavnika Željka Andrića osvojio drugu nagradu, kao i učenice violine: Lara Ivoš i Dora Dušević, koje je za natjecanje pripremila profesorica Barbara Mračić, te Barbara Šimunić i Antonija Tudorović s mentoricama Lindom Ivić Bijuklić i Katarinom Novak. Nastavnica Bernarda Klarin nastupila je s dvije grupe učenica suvremenog plesa, od kojih su učenice iz PO Preko osvojile drugu nagradu, a grupa učenica iz matične škole treću nagradu.

Trema i uzbuđenje

Upravo su nam brojene osvojene nagrade bile povod za posjet školi i kratak razgovor s prvonagrađenim učenicima, koji su podijeljeni kad se govori o stresu i tremi pred nastup. Zajedničko im je da se svi u budućnosti nadaju profesionalnoj glazbenoj karijeri.
- Na natjecanju mi je bilo vrlo stresno te sam u jednom trenu pomislio da ću pasti u nesvijest. Ovo mi je prvo državno natjecanje na kojem sam odmah osvojio prvu nagradu, kazao nam je budući profesionalni klarinetist Jeronim Markulin, učenik 4. razreda u OŠ Šime Budinića.
- U budućnosti bih volio biti profesionalni klarinetist, a taj sam instrument izabrao na sugestiju svoje mame, rekao je Markulin.
Anamarija Banović Lazar, s kojom smo razgovarali nakon završetka županijske smotre, na kojoj je osvojila prvu nagradu na rogu, kratko nam je kazala kako je, kao i inače, imala veliku tremu, jer ocjenjivački žiri, kako nam se požalila, ima naviku strogo ih gledati preko ruba naočala, što je vrlo dekoncentrirajuće.

- Ovaj sam se put još bolje pripremila, tako da mi je ipak bilo malo lakše stati na pozornicu. Potporu mi je, kao i uvijek dala moja mama, koja me prati na svim natjecanjima, istaknula je Banović Lazar.

- Ovo mi je treće državno natjecanje i prvi put da sam osvojila prvu nagradu. Četvrti sam razred srednje glazbene škole, tako da mi je osvajanje ove nagrade kao šlag na torti. Osjećam se ispunjeno i mirno, jer sam obrazovanje u glazbenoj školi željela dostojno završiti, istaknula je violistica Rebecca Vidajić i dodala kako je violu izabrala jer se, kada ju svira, osjeća ispunjeno, što je osjećaj koji nikada nije imala dok je svirala druge instrumente, kao violinu, s kojom je započela svoje glazbeno obrazovanje.

- U budućnosti bi htjela nastupati u inozemstvu i graditi reprezentativnu karijeru kao profesionalna glazbenica, rekla je Vidajić.

Vježba i pozitivan stav

Učenica Gimnazije Vladimira Nazora mlađim bi kolegama željela poručiti da uvijek treba ustrajati u vježbanju, jer upravo u onom trenu kada pomisliš da si dovoljno vježbao treba nastaviti dalje.
- Pradjed mi je često puštao klasičnu glazbu te sam tada prvi put osjetila interes prema klasičnoj glazbi. Obitelj me bodri i podupire, jer znaju da je glazba moj put u životu, iako je glazbena karijera nestalna i ponekad teško ostvariva, zaključila je Vidajić.
Njezin kolega, violončelist Viktor Hodak prvi je put nastupio na državnom natjecanju.
- Svaki nastup za mene nosi posebnu vrstu treme no iza mene je velik broj nastupa te sam već naučio kako se nositi sa nervozom i strahom pred nastup. Iako me prati trema, sam nastup je prelijep osjećaj i jedinstvena uspomena. Mladim bih kolegama želio kazati kako se trema može prevladati uz puno vježbe i pozitivan stav. Jer, glazbenik, iako na pozornici proživljava emocionalne turbulencije koje publika ne primjećuje, uvijek zapravo svira za sebe, poručio je Hodak i dodao kako pogreška nije kraj svijeta niti kraj dobrog nastupa.
- Čelo sam odabrao jer me privukao njegov zvuk, iako, kada sam se počeo zanimati za glazbu, nisam znao niti njegovo ime. Crna sam ovca u svojoj obitelji, jer nitko od mojih nije glazbeno obrazovan, a kao i kolege, u budućnosti sebe vidim kao profesionalnog glazbenika, dodao je Hodak.

Klarinetist Lucijan Bašić ne pamti koje mu je ovo natjecanje i osvojena nagrada po redu. Na početku svog glazbenog puta se interesirao za violinu, no na kraju je ipak presudila ljubav prema klarinetu.
- Ovo mi natjecanje nije bilo stresno, jer je iza mene već velik broj nastupa, a ne mogu se niti sjetiti koja mi je ovo nagrada po redu. Priča našeg života je da se nikada ne treba stati pripremati za nastupe, jer samo koji dan pauze u vježbanju može biti presudan prilikom kvalitetne izvedbe na pozornici. Poanta je da glazbenik uvijek može biti bolji nego dan prije i da treba svirati za sebe. Važno je samom sebi dokazati da se komad može savršeno pripremiti, zaključio je Bašić.

Višić-Karavida: Rijetko se osvoji toliki broj nagrada

Skoro svi učenici koji su osvojili pravo nastupa na državnom natjecanju, kući su se vratili s nagradom.
- Kolege nastavnici i ja prolazimo kroz trenutke kada je najljepše baviti se ovim poslom, jer nakon dvije godine pandemije, kada su izostajali javni nastupi, ponovno stati pred publiku, nositi se sa stresom i dugim satima provedenim vježbajući, velika je promjena u životima učenika. Javni nastup je sastavni dio glazbenog obrazovanja i karijere. On nosi određenu dozu stresa i treme te je kontinuirano vježbanje i mentalna priprema sastavni dio glazbene karijere, kazala je Višić-Karavida i dodala kako su svi nastavnici ugodno iznenađeni postignutim uspjehom, jer se rijetko događa ta toliki broj učenika osvaja nagrade.
- Djeca su jednako ponos naše škole i cijelog grada. U školi nema zavisti i loše konkurencije, jer su svi naši učenici ne samo briljantni glazbenici, već i nadareni mladi ljudi pred kojima su, uz mnogo truda i rada i na glazbenom i općeškolskom polju, veliki uspjesi. Za nas nastavnike to je veliki ponos i odgovornost, komentirala je Višić-Karavida i zaključila kako je pred njihovim učenicima još jedan veliki zadatak, a to je nastup na otvorenju Glazbenih večeri u Sv. Donatu.
- Pred našim plesačima je dug proces priprema i vježbi za nastup u predstavi »Petan Pan«, za koji uskoro počinju prve probe, zaključila je Višić-Karavida.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno