Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Mjesto Kali okitit će ribarske mreže

Autor: Dragana Glavočić

16.05.2008. 22:00
Mjesto Kali okitit će ribarske mreže

Foto: Adam VIDAS



Kad se turist iskrca s trajekta u luci Preko može se uputiti cestom uz more do Kali te nastaviti pješačkom stazom do Kukljice. Pješačeći tim putem prolazi kroz borovu šumu, uvale Otrić i Kostanj te pored stare gotičke crkvice Sv. Jerolima, kazala je Ina Kolega, direktorica TZ općine Kali
S početkom turističke sezone Općina Kali ulaže znatne napore na uređenju svoga mjesta. Središnji parkovi dobili su prigodna dječja igrališta kojih je dosad bilo samo u sklopu dječjeg vrtića.
Poznata plaža Lamjana zbog čistog mora i pristupačne plaže iz godine u godinu privlači sve veći broj otočana i turista. Od ovog ljeta sve posjetitelje očekuje uređeno parkiralište kako posjetitelji ne bi kao dosad parkirali svoje automobile na plaži te na taj način ugrožavali sigurnost kupača. Također, uredit će se obilazna staza oko plaže. Kako bi se kupači mogli osvježiti, Općina je dala koncesiju privatniku koji će na 20 četvornih metara postaviti montažni ugostiteljski objekt. Plaža Lamjana obogatit će se s tuševima i sportskim igralištima, točnije dobit će uređeni zog za boćanje i igralište za odbojku.
Proteklih mjeseci uređena je stara pješačka staza koja povezuje uz more Kali i Kukljicu.
– Kad se turist iskrca s trajekta u luci Preko može se uputiti cestom uz more do Kali te nastaviti pješačkom stazom do Kukljice. Pješačeći tim putem prolazi kroz borovu šumu, uvale Otrić i Kostanj te pored stare gotičke crkvice Sv. Jerolima. Makadamskom stazom stiže se do Kukljice te cestom kroz mjesto dolazi do mosta koji spaja otoke Ugljan i Pašman. Tim putem izmjenjuje se urbana sredina s ljepotom dalmatinskog kraja, kazala je Ina Kolega, direktorica TZ općine Kali.
Ove godine Općina Kali slavi 40 godina od održavanja manifestacije “Kualjske ribarske noći”. Godine 1968. održane su prve “Kualjske ribarske noći” radi promocije mjesta Kali i ribarstva kao važne gospodarske grane koja je bila pomalo zapostavljena te se željelo privući što veći broj turista. U povodu obilježavanja 40 godina od prve ribarske noći bit će organizirana retrospektivna izložba fotografija svih dosadašnjih ribarskih noći.
– Ove godine 19. i 20. srpnja održat će se “Kualjske ribarske noći” koje će biti obogaćene raznovrsnim sadržajima kao što su natjecanje u kuhanju brudeta, demonstracija ribarskih vještina kao što su krpanje mreža te će biti održan igrokaz “Ki dua višje?” gdje će biti prezentirana dražba ribe na ribarnici. Zadarskim kanalom prodefilirat će dvadesetak ribarskih brodova što je zaštitni znak ribarskih noći. Svim posjetiteljima bit će serviran brudet i ostale riblje delicije. Cijelo mjesto Kali bit će okićeno ribarskim mrežama te će se na taj način stvoriti autentična atmosfera koja će pripomoći svakom posjetitelju da osjeti i doživi težinu ribarskog života, zaključuje Kolega.