Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Održati mliječnu industriju

Autor:

16.05.2009. 22:00


Proizvodnjom pucamo na 1,2 milijarde litara mliječne kvote na EU tržištu.
Hoćemo li dosegnuti tu proizvodnju prigodom ulaska u EU, dobro pitanje postavi Marčina, uz vino inače pasionirani ispićutura mlijeka i mliječnih proizvoda.
Teško, jer se prema obavijestima udruge proizvođača “Mliko”, predmnijeva ne baš razložan, siguran i opstojan put mliječne proizvodnje, uvjerava me predsjednica udruge Elvira Sterle, inače direktorica poznatog zadarskog proizvođača Vigensa.
Tek oko 800 milijuna litara domaće proizvodnje mlijeka i uvezenih visokih 200 milijuna litara, ne jamči lagodno preuzimanje predviđene mliječne kvote.
Zabrinjava i pad domaće proizvodnje prognozirane u ovoj godini na oko 750 milijuna litara.
Ključno bi bilo da se na državnoj i ministarskoj razini organiziramo, da svakako održimo barem dosadašnju proizvodnju. Padajući trend mliječne proizvodnje toliko bi osiromašio i već uzdrmanu stočnu proizvodnju, to bi neminovno značilo i daljnji pad broja održivih poljodjelskih obiteljskih gospodarstava, a time i pad ukupne poljodjelske proizvodnje.
Na stranu što bi to značilo sušenje nacionalnih hrvatskih korijena, gašenje hrvatske kulture, odnosno nestajanje hrvatskog sela.
Sadašnjih šesnaest članica proizvođača u udruzi “Mliko” i prijatelji kooperanti proizvode preko 70% ukupne proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.
Siguran sam da bi rješenje njihovih problema, praćenje i osluškivanje njihovih poteškoća, značilo održanje i snaženje proizvodnih jedinki, koje mogu održati i spasiti čak 120.000 malih gospodarstava.
Neće se svi održati. Ostvarimo uvjete da prežive snažniji i proizvodnja će preživjeti, a šalica domaćeg mlijeka kontroliranog podrijetla za našeg Marčinu neće izostati.
Vaš Bage