Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Benkovačke “Bubamare” pobjednice olimpijade

Autor: Teuta Babajko Jamičić

16.05.2010. 22:00
Benkovačke “Bubamare” pobjednice olimpijade

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Benkovačke „Bubamare” ukupne su pobjednice 9. olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske na razini Zadarske županije, što je održan na atletskom stadionu Sportskog centra Višnjik u Zadru. Između dvanaest ekipa, iz Zadra, Benkovca, Biograda na Moru, Bibinja i Sv. Filipa i Jakova, “Bubamare” su osvojile najviše bodova – 125, što je bilo dovoljno za ukupnu pobjedu na ovogodišnjem Olimpijskom festivalu dječjih vrtića, koji je Sportska zajednica Zadarske županije organizirala devetu godinu za redom.
Mala Olimpijada na Višnjiku okupila je 480 mališana, djevojčica i dječaka iz zadarskih dječjih vrtića Bili Brig, Voštarnica, Grigor Vitez, Ciciban, Smiljevac, Jazine i Duga te Dječjeg vrtića Biograd, Cvita iz Sv. Filipa i Jakova, Bubamara iz Benkovca i Leptirića iz Bibinja u pratnji 72 odgajatelja, odnosno odgajateljica. Petak je na Višnjiku bio dan rezerviran za igru, smijeh i druženje djece predškolske dobi koja su se okupila na Olimpijskom festivalu dječjih vrtića. Misija ove jedinstvene, sportske manifestacije je da djeca svoje prvo sportsko iskustvo dožive na pozitivan način i zavole sport za cijeli život.
Na Olimpijskom festivalu nije najvažnije pobijediti, kako ističu u Sportskoj zajednici Zadarske županije. Glavna zadaća ovakvog natjecanja je da se ukaže djeci u najranijoj dobi kako kroz sport stječu prijateljstva, razvijaju toleranciju, uče se disciplini i kao bitan element, igraju se. Uz to, Olimpijski festival dječjih vrtića promiče olimpizam, odgaja djecu sportom i potiče ujednačeni razvoj intelektualnih, psihičkih i fizičkih osobina. Tu je dakako i poruka odraslima da djecu usmjere na bavljenje sportskom koji višestruko vraća uloženo.
Djevojčice i dječaci svoje su snage odmjerili u malom nogometu i četiri atletske discipline: trčanje na 50 metara, štafeta 4 x 25 metara, bacanje loptice u dalj i skok u dalj.
Među dječacima, prvo mjesto u malome nogometu osvojila je ekipa iz Dječjeg vrtića “Voštarnica”. Drugo mjesto pripalo je “Leptirićima”, a treće “Pčelici”. Kod djevojčica, prvo mjestu u nogometu pripalo je ekipi iz “Cicibana”, drugo “Cvitu” i treće “Vruljici”.
Što se tiče atletskih disciplina, u trčanju na 50 metara, među dječacima najbolji je bio Stipe Radović iz “Cicibana”. Drugo mjesto pripalo je Josipu Baturini iz “Bubamare” i treće Leu Baturu iz “Cvita”. Među djevojčicama, najbrža u trčanju na 50 metara je bila Nika Zdunić iz “Cicibana”. Pauli Fuzul iz “Leptirića” pripalo je drugo, a Sari Ivandić iz “Cicibana” treće mjesto.
U bacanju loptice, među dječacima najbolji je bio Rio Nekić iz “Cicibana”. Drugo mjesto pripalo je Josipu Banović iz “Bubamare” i treće Filipu Koli iz “Biograda”. Među djevojčicama, u bacanju loptica najbolji rezultat je ostvarila Ema Pavin iz “Grigora Viteza” dok je drugo mjesto pripalo Klari Boban iz “Bubamare” te treće Ana Mariji Colić iz “Cvita”.
U skoku u dalj s mjesta, među dječacima najbolji je bio Tomislav Paleka iz “Smiljevca”. Drugo mjesto pripalo je Jakovu Orloviću iz “Duge”, a treće Mihaelu Mioloviću iz “Bilog Briga”. Najbolja djevojčica u skoku u dalj s mjesta je Anđelina Fajt iz “Grigora Viteza”. Drugi rezultat ostvarila je Lucija Ivčević iz “Cicibana” te treći Matea Čerina iz “Bubamare”.
U štafeti 4 x 25 metara, među dječacima najbolja je bila ekipa iz Bubamare. Za njima, drugo i treće mjesto pripalo je “Cicibanu” i “Grigoru Vitezu”. Kod djevojčica prvo mjesto u štafeti, također je pripalo ekipi iz “Bubamare”. Druge su bile djevojčice iz “Cicibana”, a treća je bila “Voštarnica”.
Zbirna pobjeda u atletskim disciplinama za djevojčice i dječake pripala je benkovačkim “Bubamarama”. Benkovački mališani ukupni su pobjednici 9. olimpijskog festivala dječjih vrtića Hrvatske na razini Zadarske županije. Za njima slijede “Ciciban” i “Grigor Vitez”, koji su osvojili drugo i treće mjesto u ukupnom poretku ovogodišnjeg natjecanja.


Načelo olimpionizma


Olimpizam je životna filozofija koja se vodi načelom da osoba može osjetiti pravu radost i zadovoljstvo samo kad vlastitim trudom i naporom ostvari željeni rezultat. Na tim temeljima je i pokrenuta Olimpijada dječjih vrtića koja svake godine u Zadru dobiva novu dimenziju i ostvaruje sve bolje rezultate.