Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Djecu s Down sindromom integrirati u redovne škole

Autor: Anamarija Bilan

16.05.2010. 22:00
Djecu s Down sindromom integrirati u redovne škole

Foto: Vedran SITNICA



– Djeca s Down sindromom trebaju imati prilagođen način rada i materijale, ali trebaju biti integrirani u redovni obrazovni sustav jer im to mnogo znači. Oni mogu naučiti, ali to im treba omogućiti, rekla je Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom. U Hrvatskoj je 15 djece s Down sindromom integrirano u redovne škole i pri učenju im pomaže 15 asistenata za nastavu
“Obrazovanje osoba s Down sindromom” naziv je knjige i predavanja, što je u subotu održano u Muzeju antičkog stakla u Zadru, a koji je organizirala Udruga za Down sindrom Zadarske županije u suradnji s Hrvatskom zajednicom za Down sindrom.
– “Obrazovanje osoba s Down sindromom” je prijevod priručnika koji su izdale dvije psihologinje iz Engleske. U knjizi se govori o načinu na koji obrazovati djecu s Down sindromom te kako ih integrirati u redovne škole. U Hrvatskoj je nedavno počela organizirana akcija da se što više djece s Down sindromom uključi u redovni obrazovni sustav. Do sada smo imali pojedinačne slučajeve, gdje su pojedine škole prihvaćale našu djecu koja su završila osnovnu, a nekolicina i srednju školu, rekla je Dinka Vuković, predsjednica Hrvatske zajednice za Down sindrom. Dodala je da je u Hrvatskoj sada 15-ero djece s Down sindromom integrirano u redovne škole i pri učenju im pomaže 15 asistenata za nastavu. Vuković je istaknula kako su brojna istraživanja pokazala da djeca s Down sindromom bolje napreduju u inkluzivnoj sredini, nego da su u posebnim školama.
– Djeca s Down sindromom trebaju imati prilagođen način rada i materijale, ali trebaju biti integrirani u redovni obrazovni sustav, jer im to mnogo znači. Oni mogu naučiti, ali to im treba omogućiti. Zato preporučujem roditeljima da upisuju djecu u inkluzivne sredine već od predškolske dobi. Da bi uključivanje bilo uspješno potrebni su predani odgajatelji i učitelji, a moraju je podržati svi sudionici obrazovnog sustava, zaključila je Vuković.
– Udruga za Down sindrom Zadarske županije trenutačno ima 60 članova, od toga 25 djeca i osobe s Down sindromom. Djelujemo dvije godine, a cilj nam je bio progovoriti o problemima osoba s Down sindromom, poboljšati njihovu zdravstvenu i psihosocijalnu skrb, odgoj i obrazovanje i u pokušati ih integrirati u sve segmente društvene zajednice koliko je god to moguće. Danas smo ovdje upravo zbog odgoja i obrazovanja. U Hrvatskoj se ne čini dovoljno za obrazovanje osoba s Down sindromom kao što se to radi u Europi. Zato danas imamo predstavljanje knjige o odgoju osoba s Down sindromom u kojoj autorice pišu o načinu na koji se u Engleskoj već 30 godina radi integracija djece s Down sindromom u redovne škole, a što se kod nas u Hrvatskoj javlja samo sporadično, rekla je Suzana Periša, predsjednica udruge za Down sindrom Zadarske županije. Istaknula je kako je ponosna jer se ove godine jedno dijete s Down sindromom upisalo u redovnu školu, tako da bi na jesen trebalo sjesti u školske klupe. Periša ističe kako su svjesni da to zahtijeva golem trud i izazov, kako za roditelje i našu udrugu, tako i za pomoćnika u nastavi i stručni školski tim. Misli da se dobrom koordinacijom može mnogo napraviti u poboljšanju integracije osoba s Down sindromom u društvo i školu.