Kamerama protiv grafita?!

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
ruzne fasade i tende_1
Adam VIDAS
Koliko godina ova fasada nije obnavljana?

Iako se u Poluotok, kulturno-povijesnu cjelinu konstantno ulaže, svijest o potrebi "oživljavanja" ovog dijela grada već je pridonijela do gotovo svakog građanina.

Iako se mora priznati da sve raznovrsniji sadržaji u kontinuitetu obogaćuju njegovu turističku ponudu, problem nedefiniranog vizualnog identiteta Poluotoka još uvijek je aktualan. Neuređene fasade starih i trošnih zgrada, šarenilo štekata, neuredni grafiti i neusklađenost pojednih elemenata s općim izgledom te kulturno povijesnom važnošću stare gradske jezgre, problem je na koji brojni građani ukazuju već dugi niz godina.

Recesija omela planove

Primjedbe i negodovanja onih koji vole Poluotok česti su, a Zadrani više svoje mišljenje ne ostavljaju tek u međusobnim razgovorima, nego ih sve češće i javno iznose. Odgovore zato traže direktno od nadležnih ustanova pa tako ni na portalu Grada Zadra pitanja građana i ukazivanje na ovu problematiku nisu rijetkost.

Zanimljivo je jedno razmišljanje:

"Grad Zadar, odnosno njegova povijesna jezgra s razrovanim ulicama, kao što je dio kod novog Kazališta lutaka te cijelo područje Kampo kaštela, nakaradnim postavljenim kamenom po ulicama, grafitima, neprimjerenim reklamama, bojama fasada i ugostiteljskim terasama nalikuje na Sesvete, koje slove za općepoznato ruglo. Volim ovaj grad i zato ovo pišem. Nisam član niti jedne stranke pa ne mogu utjecati na odluke koje donosi Gradsko poglavarstvo, ali apeliram na upravu i našeg gradonačelnika neka jednom prošetaju dalje od Narodnog trga i neka se dobro zagledaju. Ako imaju imalo smisla za estetiku, uvidjet će da je problem velik, ali i rješiv."

No, kako doznajemo u razgovoru s Ivanom Dadić, stručnom suradnicom za informiranje i protokol u Gradu Zadru, svojevremeno je u Gradu postojala inicijativa za sustavnim rješavanjem ovog problema, za vizualnim usklađivanjem svih subjekata, no recesija je ovu ideju odgodila do daljnjeg.

Usklađivanje izgleda subjekata na Poluotoku

- Neko vrijeme se o tome intenzivno razmišljalo, no imajući u vidu recesiju, zaista ne bi bilo primjereno od investitora zahtijevati ulaganje u izgled. To je bila ideja nekadašnjeg Poglavarstva Grada Zadra, kada se tadašnja članica Poglavarstva za prostorno planiranje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Nives Kozulić zalagala za to. Ideja je bila da se izradi studija za usklađivanje izgleda subjekata na Poluotoku, a sve je ostalo tek na ideji na razini Poglavarstva, no već neko vrijeme se o tome uopće ne razmišlja, kazala je Dadić.

No, mnogi će građani, osobito stanari Poluotoka, potvrditi da je ugodnijem životu u njihovu susjedstvu jako puno pridonijelo i neumorno zalaganje njihova mjesnog odbora. Jer, MO Poluotok na vrijeme uočava sve nedostatke te vrlo brzo osmišljava moguća rješenja i svoje prijedloge šalje Gradu, koji dalje, uz suglasnost Konzervatorskog odjela te ovisno o financijskim mogućnostima odobrava prijedloge.

- Na Poluotoku je najteže bilo što uređivati i to zbog Konzervatora, a mi sa svojim prijedlozima prvo idemo prema Gradu. Suradnjom s Gradom i gradskim tvrtkama, Čistoćom i Nasadima, smo jako zadovoljni, no recesija je, nažalost, ove godine dosta toga usporila, kazao je Svemir Bašić, predsjednik MO Poluotok.

Tipiziranje "štekata"

On ističe da je njihov posljednji zahtjev bio zahtjev za tipiziranjem "štekata" koji su osmislili zajedno s Udruženjem obrtnika Zadarske županije, a s idejom da sve terase budu jednake, da se ukloni šarenilo te da se razlikuju jedino ovisno o tome radi li se o kafiću ili restoranu.

Osim toga, kako kaže, gradu nedostaje turistička strategija razvoja koja bi definirala vrstu i broj ugostiteljskih objekata na Poluotoku što bi spriječilo zatrpavanje stare gradske jezgre kojekakvim okupljalištima.

Da neugledni grafiti najviše nagrđuju izgled Poluotoka složio se i predsjednik, no isto tako je naglasio da je ovo gotovo nerješiv problem, jer grafitima je nemoguće stati u kraj.

- Što se tiče grafita, rekao bih da su svi naši pokušaji uzaludni, jer čim se jedan zid očisti, na drugom "osvane" novi crtež. Doista ne znamo na koji način ovome stati na kraj, pa smo došli na ideju da prema Gradu krenemo s prijedlogom o ugradnji kamera na najkritičnija mjesta, kazao je Bašić, istaknuvši također da su neuređene fasade drugi najveći neprijatelj izgledu Poluotoka, a čiji je početak rješavanja zaustavila recesija.

- S problemom neurednih fasada smo svi jako dobro upoznati, a Grad je bio donio odluku da se njihovo konačno uređenje financira u suradnji s tvrtkama za održavanje zgrada, točnije od pričuva stanara. I taj je projekt započeo s realizacijom, no kriza ga je vrlo brzo zaustavila, tako da je sad i to na čekanju, zbog čega mi je najviše žao, kazao je Bašić, napomenuvši da su jako zadovoljni konačnim izmještanjem štandova ispred Arheološkog muzeja te uvažavanjem konstantnih primjedaba građana, Mjesnog odbora Poluotok i Muzeja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno