Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Latvijcima Nagrada Grada Zadra i Zlatni križ opatice Čike

Autor: Petra Mičić

16.05.2010. 22:00
Latvijcima Nagrada Grada Zadra i Zlatni križ opatice Čike

Foto: Sebastian GOVORČIN



Dobitnik Velike nagrade grada Zadra i Zlatnog križa opatice Čike za mješoviti zbor bio je latvijski zbor ‘Swedbank koris’, koji je osvojio 96, 67 bodova/Srebrni križ opatice Čike u kategoriji mješovitih zbora dobio je ‘Domžalski komorni zbor’ iz Slovenije, a Brončani križ u istoj kategoriji zaslužio je Komorni zbor ‘Pro Musica’ iz Rumunjske/U kategoriji muških zborova, Zlatni križić opatice Čike odnio je i jedini muški zbor na natjecanju, Primorski akademski zbor ‘Vinko Vodopivec’ sa 92 boda/U kategoriji ženskih zborova, Zlatni križić opatice Čike nije dodijeljen
Svečana priredba podjele nagrada i diploma ‘7. Međunarodnog natjecanja pjevačkih zborova’ održana je protekle subote u Hrvatskom narodnom kazalištu Zadar. Natjecanje zborova održano je u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu, a natjecanju je pristupilo sveukupno 17. zborova iz Mađarske, Rumunjske, Latvije, Slovenije i Hrvatske. Prijavljeno je 19. zborova, a dva zbora nisu nastupila. Natjecali su se u jednoj etapi u tri različite kategorije: muški, ženski i mješoviti. Svaki je zbor izveo po jednu skladbu skladatelja 16. stoljeća, jednu novijeg datuma te jednu skladbu iz zemlje iz koje dolazi. Prva nagrada Natjecanja je Zlatni križ opatice Čike, druga nagrada Srebrni križić a treća Bronačani križić opatice Čike, a prvonagrađeni zborovi, po jedan iz svake kategorije, natjecali su se za Veliku nagradu Grada Zadra koja iznosi 20.000 kuna. Zborove je ocjenjivao međunarodni Stručni sud sa pojedinačnim ocjenama do 100 bodova, a za prvu nagradu bilo je potrebno postići najmanje 90 posto mogučih bodova.
Pozdravnom riječju pristutnima se obratio umjetnički ravnatelj Antun Dolički, te predsjednik Upravnog vijeća natjecanja, Radovan Dunatov.
– Nadam se da su se svi sudionici, unatoč lošem vremenu, dobro zabavili u našem gradu te natjecali sa veseljem. Zborovi su ove godine pokazali da se amatersko pjevanje može održati i biti na visokoj razini, istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća natjecanja, Radovan Dunatov.
Prije same podjele nagrada, održano je i natjecanje za Veliku nagradu grada Zadra za koju su se borila dva zbora, Primorski akademski zbor ‘Vinko Vodopivec’ iz Slovenije i ‘Swedbank koris’ iz Latvije. Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec izveo je skladbu Uroša Kreka „Marko skače”, Franza Schuberta „Salve Regina”, Frana Gerbiča „Rožmarin i skladbu Vladimira Berdovića „Linđo”. Swedbank koris je otpjevao dvije skladbe, „Blagosloven jesi, Gospodi” autora Sergeja Rahmaninova te „Kalejs kala debesis” autora Selga Mence.
Dobitnik Velike nagrade grada Zadra i Zlatnog križa opatice Čike za mješoviti zbor bio je latvijski zbor ‘Swedbank koris’, koji je osvojio 96, 67 bodova.
Srebrni križ opatice Čike u kategoriji mješovitih zbora dobio je ‘Domžalski komorni zbor’ iz Slovenije, a Brončani križ u istoj kategoriji zaslužio je Komorni zbor ‘Pro Musica’ iz Rumunjske .
U kategoriji muških zborova, Zlatni križić opatice Čike odnio je i jedini muški zbor na natjecanju, Primorski akademski zbor ‘Vinko Vodopivec’ sa 92 boda.
U kategoriji ženskih zborova, Zlatni križić opatice Čike nije dodijeljen, naime niti jedan ženski zbor nije sakupio dovoljan broj bodova. Srebrni križ opatice Čike dobio je Djevojački zbor ‘Zinka’ iz Zagreba, a Brončani je zaslužio Dekliški zbor ‘Sto rož’c iz Stož’c’ iz Slovenije.
Posebno priznanje Hrvatskog društva skladatelja, za najbolju izvedbu hrvatskog autora dobio je ‘Domžalski komorni zbor’ iz Slovenije za izvedbu pjesme „Voda zvira iz kamena”, autora Josipa Štolcera.
– Veoma smo sretni što smo upravo mi dobitnici Velike nagrade grada Zadra, ali još uvijek ne znamo na što ćemo potrošiti nagradu. Veoma nam se svidio grad Zadar, i večeras ćemo veselo proslaviti našu pobjedu, kazao je Arturs Ancans, dirigent zbora ‘Swedbank koris’.
Pobjednički zbor Swedbank koris utemeljen je 2003. godine, a njegov utemeljitelj je ujedno i njegov glavni dirigent Arturs Ancans. Zbor čini grupa talentiranih zaposlenika grupacije „Swedbank”, koji svoj entuzijazam za glazbu ostvaruju kroz pjevanje. Zbor je laureat nekolicine različitih međunarodnih natjecanja.
– Veoma smo zadovoljni organizacijom natjecanja, kao i razinom kvalitete zborova. Kada se svi dojmovi slegnu, moći ćemo mirno prosuditi kvalitetu natjecanja. Kako smo uveli neke promjene, to je bilo i organizacijski zahtjevnije ali sve je prošlo u najboljem redu, istaknuo je predsjednik Upravnog vijeća natjecanja, Radovan Dunatov.
 


Nagrade u tri kategorije:


ŽENSKI ZBOR:
1. Zlatni križić opatice Čike – nije dodijeljen
2. Srebrni križić opatice Čike – Djevojački zbor Zinka, dirigentica Jasenka Otojić Radiković, Zagreb, Hrvatska
3. Brončani križić opatice Čike – Dekliški zbor Sto rož’c iz Stož’c, dirigentica Marta Movrin, Ljubljana, Slovenija
MUŠKI ZBOR:
1. Zlatni križić opatice čike – Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, dirigent Primož Malavašić, Ljubljana, Slovenija
MJEŠOVITI ZBOR:
1. Zlatni križić opatice Čike – Swedbank koris, dirigent Arturs Ancans, Riga, Latvija
2. Srebrni križić opatice Čike – Domžalski komorni zbor, dirigent Fernando Meijas, Domžale, Slovenija
3. Brončani križić opatice Čike – Pro Musica, Sf. Gheorge, Rumunjska
Nakon programa kojeg su izveli prvonagrađeni zborovi, Veliku nagradu grada Zadra u iznosu od 20.000,00 kuna osvojio je zbor Swedbank koris iz Latvije!