Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Nazovi Uzelca za povrat nezakonito zaposjednute imovine

Autor: Novi list

16.05.2010. 22:00
Nazovi Uzelca za povrat nezakonito zaposjednute imovine

Foto: Velimir BRKIĆ



Srpsko narodno vijeće (SNV) pozvalo je povratnike da im se jave ako trebaju pomoć u povratu nezakonito zaposjednute imovine. U pozivu SNV navodi da “u suradnji s potpredsjednikom Vlade Slobodanom Uzelcem nastavlja inicijativu pružanja pomoći” te da je “nezakonito zaposjednuta imovina pojava koja je posebno izražena na području posebne državne skrbi”.
– Povratnici na ta područja često se susreću s činjenicom da ne mogu ući u svoju kuću, gospodarski objekt ili poljoprivrednu površinu čime je njihova imovina i njihovo vlasništvo ugroženo, navode u SNV-u. Stoga pozivaju sve vlasnike zaposjednutih nekretnina ili one koji imaju informacije o tome, da prijave slučajeve uzurpacije sa svim relevatnim podacima, od toga tko je vlasnik nekretnine, do toga tko je nekretninu nezakonito zaposjeo.
– Već dulje vrijeme objavljujemo taj poziv jer imamo ustanovljenu pravnu službu kojoj je zadaća prikupiti sve slučajeve uzurpacije kako bi se preko potpredsjednika Uzelca i saborskih zastupnika to moglo prezentirati kao problem, kazao nam je predsjednik SNV-a i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Drugi je razlog objavljivanja poziva, dodaje Pupovac, to što mnogi, bilo zbog straha ili zbog nedostatka novca, ne pokreću postupke povrata imovine, a “pravna služba je onda tu da te ljude ohrabri i da im pomogne u pokretanju postupka”.
– Osim toga, bit će napravljena analiza slučajeva da se vidi u čemu je problem, odnosno je li problem u uzurpatorima ili u pravosuđu koje ima dopušta da budu uzurpatori. Kad prikupimo dovoljan broj slučajeva, objavit ćemo ih, kao i praksu te razloge zbog koji ti slučajevi stoje, istaknuo je Pupovac, dodavši da je Ministarstvo pravosuđa samo trebalo prepoznati problem i napraviti takvu analizu.
Posebno problematičnim Pupovac ocjenjuje stanje na području Zadarske županije, a probleme na tom području navodi i potpredsjednik Vlade Uzelac.
 


U Zadru i ekscesi


– Radi se o relativno malom preostalom dijelu uglavnom nelegalno zaposjednute imovine, prije svega riječ je o poljoprivrednim površinama u zadarskom zaleđu, pojašnjava potpredsjednik Slobodan Uzelac. Pritom dodaje da postoji spremnost državnih tijela da te parcele vrate, ali da je upravo u zaleđu Zadra bilo i “ekscesnih situacija”.
– Neki su bespravno zaposjeli velike posjede i preorali međe, ističe Uzelac te napominje da među ministrima pravosuđa, unutarnjih poslova i poljoprivrede postoji “apsolutna suglasnost” da ti posjedi moraju biti vraćeni vlasnicima.
– No, državna tijela ne znaju sve detalje oko vlasničkih odnosa te su zbog toga ljudi pozvani da se jave da bi se ta pitanja riješila, tvrdi potpredsjednik Vlade.