Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Obilježena 100. obljetnica rođenja naše primabalerine

Autor: Nikola Markulin

16.05.2010. 22:00
Obilježena 100. obljetnica rođenja naše primabalerine

Foto: Vedran SITNICA



U petak je navečer u Muzeju antičkog stakla svečano otvorena izložba fotografija „Ana Roje (1909 – 1991)”. Organizatori izložbe kojom Zadar obilježava 100-obljetnicu rođenja naše slavne primabalerine i velikog plesnog pedagoga su Sanja Petrovski, plesna pedagoginja i koreografkinja, te voditeljica Zadarskog plesnog ansambla i Anita Vidović.
Za svečanost otvorenja polaznici/e Odjela za klasični balet Glazbene škole Blagoje Bersa iz Zadra upriličili su isječak iz „Sata baleta” adagio allegro. Pod vodstvom svoje profesorice Sanje Petrovski nastupile su: Patricija Gospić, Ruby Ivosić, Vita Vlahović, Petra Ivoš, Matea Basioli i Ema Ćurković.
Ujedno, uzvanici su imali priliku pogledati i kraću videoprojekciju o Ani Roje.
Ana Roje, slavna primabalerina i veliki plesni pedagog, bila je učenica M. Katić, M. Froman, a usavršavala se kod slavnog Nicolasa Legata u Londonu. Sa suprugom Oskarom Harmošem priređivala je baletne koncerte. Bila je pedagog je u baletnim trupama Ballets Russes de Monte Carlo i Colonel de Basil. Od 1941. godine je sa Oskarom Harmošem vodila splitski, a zatim zagrebački balet, gdje postaje primabalerina. U Kaštel Kambelovcu je 1953. godine osnovala Međunarodnu baletnu školu. Zatim je otišla u Ameriku gdje je održavala stručne tečajeve o pedagogiji Legata (Boston, Bermuda, New York). Potkraj života vratila se u Hrvatsku i 1970. godine otvorila Međunarodnu ljetnu školu u Primoštenu gdje je ostala do kraja života. Kao koreograf sa suprugom Oskarom i kao balerina, svoje je vrhunske kreacije ostvarila naslovnim ulogama u baletima, operama i kraćim djelima: Romeo i Julija (S. Prokofjev), Karneval (R. Schuman), Bahčisarajska fontana (B. V. Asafjev), Šeherezada (Rimski-Korsakov), Petruška (I. Stravinski), Giselle (A. Adam), Ohridska legenda (S. Hristić), Đavo u selu (F. Lhotka), Tanec (B. Papandopulo, Labuđe jezero (P. I. Čajkovski), Dinarka, Ero sa onoga svijeta (V. Gotovac), Pjesnikov ideal (F. Chopin), Smrt labuda (C. Saint Saens). Dobitnica je mnogih nagrada, a među njima i nagrade Republike Hrvatske Vladimir Nazor za životno djelo. Njezin utjecaj se uveliko osjeti i u Zadru. Bila je učitelj Kuzmi Beoviću i Sanji Petrovski.
Izložba u Muzeju antičkog stakla ostaje otvorena do 21. svibnja.