Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Od Porina do svjetskih orača

Autor: Velimir Brkić

16.05.2010. 22:00
Od Porina do svjetskih orača

Foto: Velimir BRKIĆ



Svjetsko prvenstvo orača održat će se 14. i 15. rujna 2010. godine. Dan prije na Gradskom stadionu Kazimir i Silvio održat će se velika, spektakularna svečanost otvaranja. Trenutačno je 31 zemlja članica WPO-a, a do natjecanja u Biogradu očekuje se da će ih biti dosad rekordnih 35
U sjeni spektakularne 17. dodjele nagrade Porin, najuglednije diskografske nagrade u republici Hrvatskoj, jučer je održan radni sastanak u svezi 59. svjetskog  natjecanje u oranju Biograd na Moru, dosad organizacijski najzahtjevnije i najmasovnije natjecanje u zadarskoj županiji koje će se održati 2012. godine na najpoznatijem županijskom poljoprivrednom gospodarstvu Vrana d.o.o. u Jankolovici.
– Svjetsko prvenstvo orača održat će se 14. i 15. rujna 2010. godine. Dan prije na Gradskom stadionu Kazimir i Silvio održat će se velika, spektakularna svečanost otvaranja. Trenutačno je 31 zemlja članica WPO-a, a do natjecanja u Biogradu očekuje se da će ih biti dosad rekordnih 35. Natjecanje u oranju održava se u dvije discipline – plugovima ralnjacima te premetačima. U Jankolovici se očekuje 70-ak najboljih svjetskih orača, obznanjeno je na sastanku održanom u upravnoj zgradi Vrane nakon što su se još jednom razgledano ranije rezerviranih 250 hektara zemljišta za potrebe natjecanja.  
Na sastanku gdje su se dogovarali detalji ugovora koji će krajem mjeseca lipnja potpisati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača (HUONO), Vrana d.o.o. i Grad Biograd na Moru osim biogradskog gradonačelnika Ivan Knez nazočio je i ravnatelj Hrvatskog zavoda za poljoprivredno savjetodavnu službu dr. sc. Ivan Katalinić, predsjednik Hrvatske udruge za organizaciju natjecanja orača (HUONO) te načelnik sektora za upravljanje programima ruralnog razvoja EU u MPRRR-u dipl. ing. Tugomir Majdak, potpredsjednik Svjetske oračke organizacije – World Ploughing Organization (WPO), predsjednica uprave poduzeća Vrana d.o.o. Mirjana Škara, član uprave poduzeća Vrana d.o.o. Milivoj Milat i dipl. inž. agr. Miroslav Andrić, voditelj biogradske ispostave Zavoda za poljoprivredu i savjetodavnu službu (HZPPS) i predsjednik Udruge za organiziranje natjecanja orača Zadarske županije “ZUONU”.
Za natjecatelje i njihovu pratnju deset dana prije početka Svjetskog natjecanja orača potrebno je osigurati 600-tinjak hotelskih kreveta, a pet dana prije tisuću kreveta za članove njihovih obitelji i rodbine. Prema trenutačnim najavama u Biogradu se očekuje zasigurno više od 15 tisuća posjetitelja iz Hrvatske, Europe i svijeta, najavio je Majdak pošto je nazočne upoznao s nezaboravnim iskustvima sa 57. svjetskog  natjecanje u oranju koje se održalo u dalekom Novom Zelandu, gdje je na najbolji mogući način prezentiran Biograd na Moru, Zadarska županija i Hrvatska.
Interes iseljenika u Novom Zelandu, koji za sebe kažu da su Dalmatinci uglavnom s otoka, iako su već treća generacija, za dolazak u Hrvatsku tijekom svjetskog prvenstva izuzetno je velik, također i iz ostalih svjetskih zemalja. Osim natjecateljskog karaktera, natjecanje u oranju postaje i sve više atraktivno brojnim gledateljima, kojih je na ovoj manifestaciji iz godine u godinu sve više.
– Do početka natjecanja na poljoprivrednom dobru Vrana trebat će izvesti brojne radove, poručio je dr. sc. Katalinić pošto je za prvi dan svjetskog natjecanja, kao da je to sutra a ne za godinu i pol dana, dogovoren veliki defile 70-ak traktora od Jankolovice do Biograda na Moru i natrag. Jedan je to od primjera o kojima su se nazočni dogovarali na gotovo trosatnom sastanku.
Iduće godine u mjesecu svibnju u Švedskoj će se održati 58. svjetsko natjecanje u oranju gdje će se na najvišem nivou prezentirati biogradsko natjecanje i Lijepa Naša. – Organizacijom natjecanja 2012. Hrvatskoj će se pružiti prilika promoviranja Hrvatske kao poljoprivredne i turističke zemlje, naglasio je dr. sc. Katalinić.
Ova organizacijski zahtjevna manifestacija dokazuje da Vrana, ovaj kraljevski grad, Zadarska županija i republika Hrvatska imaju ljude koji znaju i imaju hrabrosti organizirati ovako značajan događaj.
– Nastojat ćemo to odraditi na najbolji mogući način, kako bismo opravdali ukazano povjerenje, zaključak je gradonačelnika Ivana Kneza i najvišeg rukovodstva Vrane Mirjane Škara i Milivoja Milata.
Na sastanku je bilo riječi i o šestom po redu natjecanje orača zadarske županije koje će biti održano 29. svibnja na poljoprivrednom dobru Vrana. Županijsko natjecanje orača održat će se u sklopu 3. sajma poljoprivredne mehanizacije i ribarske opreme od 28. do 30. svibnja što se održava na prostoru kampa Sv. Dominik u Biogradu na Moru.