Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Primati je lijepo, a davati – uzvišeno

Autor: Velimir Brkić

16.05.2010. 22:00
Primati je lijepo, a davati – uzvišeno

Foto: Velimir BRKIĆ



Međunarodni dan obitelji je najbolja prilika za podsjećanje da snaga obitelji počiva na međusobnom poštovanju, uvažavanju i toleranciji svih njezinih članova. Želimo da se svi na ovaj dan sjete svih članova svoje obitelji, da pružimo podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja, kazala je Davorka Krnčević
Dom za psihički oboljele odrasle osobe Zemunik prigodnim programom, predavanjem o deinstitucionalizaciji korisnika doma, dodjelom zahvalnica zaslužnim ustanovama i pojedincima, izložbom ručnih radova korisnika te druženjem korisnika i njihovih obitelji i rodbine obilježen je Međunarodni dan obitelji koji su Ujedinjeni narodi proglasili 1989. godine, a slavi se 15. svibnja. Zbog subotnjih loših vremenskih prilika, nažalost, otkazana je već zakazana istovremena radna proslava Dana volontera te turnir u boćanju ekipa korisnika, njihovih obitelji, uzvanika i gostiju.
– Međunarodni dan obitelji je najbolja prilika za podsjećanje da snaga obitelji počiva na međusobnom poštovanju, uvažavanju i toleranciji svih njezinih članova. Želimo da se svi na ovaj dan sjete svih članova svoje obitelji, da pružimo podršku uvažavanju obiteljskog života, tradicije i običaja, pokažemo i solidarnost u potrazi i rješenjima za boljim standardima i kvalitetom života obitelji. Danas posao nemojte ponijeti doma, probleme nakratko stavite po strani, zagrlite svoje najdraže i sjetite se onih koji nemaju nikoga, istaknula je Davorka Krnčević, ravnateljica Doma koji trenutačno skrbi za 147 korisnika, od toga 100 nepokretnih i teže pokretnih te 47 pokretnih. Istodobno Dom skrbi i za 270 vanjskih korisnika kojima pruža patronažnu njegu i pomoć.
– Ovom proslavom želimo potaknuti članove obitelji da, osim časnih izuzetaka, što češće ovdje u Domu posjećuju svoje članove obitelji, poručila je Krnčević.
Dom za odrasle osobe Zemunik je izgradio i paviljon sa sedam jednokrevetnih soba i dnevnim boravkom u koji će se useliti sedmero korisnika. Tu će se prilagođavati za povratak u svoje domove, pojašnjavala je Krnčević, izražavajući pritom žaljenje što je kod nas još uvijek prisutan trend da svi oni koji obole od psihičkih bolesti trajno završavaju u institucijama.
No sukladno smjernicama EU, ali i novim odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, u praksi polako jača tendencija deinstitucionalizacije korisnika, odnosno njihova povratka u obitelj.
– Smještaj korisnika u paviljonu tek je prva faza projekta. U njemu će se korisnici najviše dvije godine osposobljavati za samostalan život u organiziranom stanovanju unutar kruga ustanove, sami kuhati, pospremati i brinuti se o novom domu. Potom će živjeti u prirodnom okruženju. Dakako, sve će biti pod strogom kontrolom djelatnika Doma, koji će ih i nakon povratka u njihove kuće nastaviti nadzirati pri uzimanju terapije. Svaki čovjek pa tako i korisnik Doma ima pravo na zaštitu ljudskih prava, poručila je Krnčević napominjući da će Dom za one koji se nemaju gdje vratiti unajmiti stan u kojemu će živjeti nakon što se osamostale u programu.
 


Zahvalnice udruge “Vihor”


U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, ali i zbog vremenskih neprilika odgođene radne proslave Dana volontera, Valentina Nekić, predsjednica Udruge rehabilitacijskog jahanja “Vihor”, koja djeluje u sklopu Doma za odrasle osobe, dodijelila je zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima. Dobitnici su: Zadarska županija – Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Grad Zadar – Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb, Općina Zemunik Donji, humanitarna organizacija “Lions club” Zadar te volonterke Petra Bavdek i Marijana Gjergja.
S “Vihorom” je puno lakše na teškoj životnoj stazi kojom moraju gaziti osobe s posebnim potrebama, djeca s poteškoćama u razvoju, osobe s mentalnom retardacijom te djeca i odrasli s tjelesnim invaliditetom. Najveći učinak terapijskog jahanja u posljednjih osam godina evidentan je na području socijalizacije, naglasila je Nekić, dodajući da vrlo važnu ulogu u terapijskom jahanju imaju volonteri koji daruju svoje vrijeme i nesebično pomažu onima kojima je najpotrebnije.




 


Zahvalnice Doma


Ravnateljica Davorka Krnčević uime Doma dodijelila je zahvalnice predsjedniku Udruge vinogradara i vinara Nadin Tomislavu Glaviću, vlasniku moderne obiteljske vinarije “Figurica” Smilčić Mladenu Aniću, župniku Škabrnje i Nadina don Borisu Pediću, te Mili Fabijanu, Juri Škari, Svemiru Vrsaljku, Peši Marušiću i Marku Aniću.