Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Svi izlagači dobitnici medalje za kvalitetu ulja

Autor: Alenka Festini

16.05.2010. 22:00
Svi izlagači dobitnici medalje za kvalitetu ulja


Dobitnici medalje za kvalitetu maslinova ulja su: Ivan Badurina Gazda, Ivica i Mira Baričević, Stanko Badurina Dudić, Emil Badurina i Mladenko Badurina
U organizaciji Udruge Lunjskih maslinara, Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, a pod pokroviteljstvom Grada Novalje održana je šesta po redu manifestacija “Lunjska maslina”. Hotel “Luna” u Jakišnici na Pagu i ove je godine bio mjesto susreta maslinara, stručnjaka s područja maslinarstva te brojnih posjetitelja koji su došli poslušati stručna predavanja i kušati vrhunska maslinova ulja, na međunarodnim ocjenjivačkim sudovima u Zadru, Splitu i Novom Sadu nagrađena zlatnim, srebrnim i brončanim medaljama.
Pet izlagača
Dobitnici medalje za kvalitetu maslinova ulja, ujedno i svi ovogodišnji izlagači su: Ivan Badurina Gazda, Ivica i Mira Baričević, Stanko Badurina Dudić, Emil Badurina i Mladenko Badurina. Posebna zanimljivost ovogodišnje manifestacije jest što je na njoj ocjenjivano ulje Stanka Badurine, koje je osvojilo zlatnu medalju za kvalitetu na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu. Treba reći i da je na ovoj maslinadi ulje izlagalo svega pet Lunjana, dok ih je prijašnjih godina obično dolazilo po petnaestak.
Lunjski maslinari u prosjeku godišnje proizvedu između 15 i 20 tisuća litara ulja. Zadnja sezona je po količini uroda bila natprosječna, a maslinari kažu čak 40 posto lošija nego preklani. No, srećom, kvaliteta ni ovoga puta nije izostala.
O kvaliteti maslina i dobivenog ulja najbolje govori činjenica da na području Luna, gdje živi 300-tinjak stanovnika, petnaestak maslinara već godinama redovito osvaja nagrade za svoja ulja.
Specifičnost Luna su njegove masline. Divlje masline (Olea oleaster) cijepljene su na oblicu, neobičnih su oblika i iznimne starosti. Njihova je starost predmet projekta kojim će domaći i strani stručnjaci nastojati utvrditi koliko su doista stare lunjske masline, budući da se pretpostavlja da neke imaju, kako smatraju mještani, i više od tisuću godina.
Novi standardi
Dio maslinika na Lunu je od 1963. godine zaštićen i proglašen botaničkim rezervatom. Stoljetne masline lunjski maslinari gotovo isključivo beru ručno, transportiraju ih u jutenim vrećama i prerađuju istog dana po dolasku iz maslinika.
Svjetski trendovi nameću nove i više standarde u uzgoju i proizvodnji ulja pa je samim tim potrebna i daljnja edukacija maslinara. Tako je ove godine u program stručnih predavanja uvršteno niz tema vezanih uz ekološku proizvodnju ulja, zaštitu maslina od biljnih bolesti i štetočina te uz povijest lunjskih maslinika. Teme su prezentirali prof. dr. sc. Đani Benčić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, dipl. ing. agr. Ivan Šimičević, viši stručni savjetnik HZPSS-a – Područnog odjela Zadarske županije, mladi znanstvenik mr. sc. Andrea Cantore s Agronomskog fakulteta u Milanu, te dipl. ing. agr. Ivica Peranić, viši stručni savjetnik HZPSS-a Područnog odjela Zadarske županije. Želimir Badurina, predsjednik Udruge “Lunjskih maslinara”, kao posebno zanimljivo istaknuo je izlaganje talijanskog znanstvenika Andreje Cantorea.
– Na ovom smo predavanju dobili nova saznanja o posebnosti lunjskih maslina i o tome da je svako stablo masline izniklo na Lunu unikatno po svojim genskim obilježjima. To je dokazano DNA analizama, koje su napravljene u Zagrebu pri Agronomskom fakultetu, a vodio ih je Cantore uz pomoć mentora prof. dr. sc. Đanija Benčića, naveo je Badurina.