Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Udruzi dodijeljen novi prostor na Relji

Autor: Dragana Glavočić

16.05.2010. 22:00
Udruzi dodijeljen novi prostor na Relji

Foto: A. SITNICA



Naša su djeca časno položila svoje živote na oltar drage nam domovine. Svi ostali koji su se nečasno našli u tom registru, trebali bi biti izbačeni. Sve ovo nas roditelje jako boli i vrijeđa jer smo, ionako, previše pogođeni. Usprkos svim nepravdama, mi roditelji želimo sačuvati čast i dostojanstvo svih naših dragih poginulih i svih živih branitelja, istaknuo je Vestić
Udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Zadarske županije u subotu je u Đačkom domu održala 9. izbornu skupštinu gdje su nazočili članovi Udruge i Mario Pešut, pročelnik za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Zadra.
Na početku skupštine nazočnima se obratio Ivan Vestić, predsjednik Udruge i podnio izvješće o radu Udruge od prošle izvještajne skupštine do danas.
– Na početku izvještaja moram reći da su problemi s kojima smo se ranije susretali ostali uglavnom isti, a pojavili su se i neki novi. Prije svega mislim na daljnju eskalaciju vrijednosti Domovinskog rata, ali i na ostvarivanje pojedinih prava poginulih hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji. Kroz optužnice Haškog suda Domovinski rat i blistave pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske, akcije Bljesak i Oluja i dalje se proglašavaju zločinačkim pothvatom i etničkim čišćenjem, kazao je Vestić dodavši da u medijima predstavnici najviših vlasti Srbije iznose razne gadosti o Domovinskom ratu, a da istovremeno nitko od aktualne vlasti nije uputio oštar prigovor. Vestić se, nadalje, dotaknuo i objave registra hrvatskih branitelja kazavši da Udruga nema ništa protiv toga.
– Naša su djeca časno položila svoje živote na oltar drage nam domovine. Svi ostali koji su se nečasno našli u tom registru, trebali bi biti izbačeni. Sve ovo nas roditelje jako boli i vrijeđa jer smo, ionako, previše pogođeni. Usprkos svim nepravdama, mi roditelji želimo sačuvati čast i dostojanstvo svih naših dragih poginulih i svi živih branitelja, istaknuo je Vestić.
Govoreći o Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, Udruga nije u potpunosti zadovoljna. U kontaktima s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor, Vladom i saborskim zastupnicima, dana su im obećanja za povrat prava i dostojanstva stradalnika Domovinskog rata.
– Na žalost, većina toga ostalo je samo na obećanjima. Pojedinim roditeljima je smanjenja ili potpuno obustavljena invalidnina, jer su njihova primanja prešla određeni cenzus od 1.663 kune. Roditelji su najmanje krivi za takvu situaciju. Netko je morao o tomu voditi računa. Sada se traži povrat razlike tih iznosa. Obećano nam je da će pitanje biti riješeno na zadovoljavajući način, no do danas nije, naglasio je predsjednik Udruge. Nadalje pred Udrugom je niz ciljeva: dodjela dionica roditeljima čija su djeca bila oženjena, besplatna zdravstvena zaštita i banjsko liječenje.
– Velika nam je želja da obljetnici stradavanja u Škabrnji damo puno veću važnost, jer je ona za nas dalmatinski Vukovar, po stradanju i žrtvama. Da bismo taj cilj postigli potrebna su nam dodatna financijska sredstva od Županije, gradova i općina. Nadamo se da ćemo, kada je u pitanju obilježavanje godišnjice stradanja Škabrnje, kod svih naići na razumijevanje, rekao je Vestić te dodao da Udruga izvrsno surađuje i ima veliku potporu od Grada Zadar i Zadarske županije.
– Određeni broj općina na području županije nas uredno financijski pomaže, a neke ništa, a svima je drago da im se odazovemo u povodu dana općine i da položimo vijence, naglasio je Vestić.
Konačno je riješen i problem novih prostorija Udruge. Naime, ovih je dana Udruzi dodijeljen prostor na Relji, pored nekadašnje trgovine “Belje”.
– Pred nama je još izrada plana za uređenje prostora što će financirati Grad Zadar, dodao je Vestić.
Jedan od planova Udruge je u idućem razdoblju, zajedno s ostalim udrugama u županiji, zalagati se za izgradnju spomenika stradalnicima Domovinskog rata. Tražit će, također obvezatno uvođenje u obrazovni sustav nastavnog gradiva o Domovinskom ratu.