Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Crveni križ može se obratiti sudu

16.05.2011. 22:00
Crveni križ može se obratiti sudu


Zadnji put smo ostale općine upozorili prije više od mjesec dana. Tada je već i Grad Zadar imao dugovanja, koja sad pomalo uplaćuje i uhvatio je korak s plaćanjem. Na tome zahvaljujemo gradskoj upravi jer, da nije bilo tih uplata, ne bismo imali za tekuće troškove i isplatu plaća, govori Galac


Nakon što je  Gradsko društvo Crvenog  križa Zadar nekoliko puta  upozoravalo općine koje pokriva da su dužne sudjelovati  u financiranju njegova rada,  neke općine su uplatile sredstva, neke su obećale da hoće,  a neke nisu niti odgovorile ni  na jedan od dopisa.
Zakonska sredstva
Po Zakonu o Hrvatskom  Crvenom križu, općine pod  Gradskim društvom bi za njegov rad trebale godišnje odvajati 0,7 posto iz svog temeljnog proračuna.
Zadarsko Gradsko društvo  pokriva područje prijeratne  Općine Zadar, u što spada  grad Zadar, grad Nin, općine  Starigrad, Posedarje, Novigrad, Poličnik, Škabrnja, Zemunik, Galovac, Sukošan, Bibinje, Preko, Kali, Kukljica,  Sali, Vrsi, Privlaka, Vir i  Ražanac.
Osim Grada Zadra ni proteklih godina općine nisu financirale rad Gradskog  društva, a kako je novca s  kojim Društvo raspolaže sve  manje, pokušava naplatiti  sredstva koja mu po Zakonu  pripadaju.
Kako priča Bore Galac,  ravnatelj Gradskog društva  Crvenog križa, općinama su  poslali nekoliko službenih dopisa. Prošle godine su poslali  financijski plan za ovu godinu  da bi ih općine predvidjele u  svojim proračunima, zatim  poslali su im izvješće o radu  za prva tri mjeseca u ovoj  godini i svaki put i upozorenje  da će se morati naplatiti sudskim putem.
– Jedino je Općina Poličnik  bila uplatila sredstva. Zadnji  put smo ostale općine upozorili prije više od mjesec  dana. Tada je već i Grad  Zadar imao dugovanja, koja  sad pomalo uplaćuje i uhvatio  je korak s plaćanjem. Na tome zahvaljujemo gradskoj  upravi jer, da nije bilo tih  uplata, ne bismo imali za tekuće troškove i isplatu plaća.  Od zadnjeg upozorenja, sredstva su uplatile i općine Kali i  Preko, a dio općina je obećao  da će uplatiti. I to nam puno  znači jer, čim obećaju, znači  da su prihvatili to kao svoju  zakonsku obvezu. Ako su u  lošoj situaciji, ne želimo ih  oštetiti još više, ići na sud i  naplaćivati se putem ovrhe. A  šest općina se uopće nije oglasilo na naše dopise, govori  Galac.
Sastanak s  načelnicima
Kako ističe nadalje, to je  pomalo podcjenjivački odnos  općina prema Crvenom  križu.
– Naše izvješća o radu kroz  brojke pokazuje što sve radimo. Samo smo u prva tri  mjeseca ove godine organizirali 33 akcije darivanja krvi.  A to je za sve stanovnike  županije, jer svi idu u Opću  bolnicu Zadar. Nadalje, rad s  ovisnicima, rad s mladima,  skladište s donacijama za potrebite građane, natjecanja u  prvoj pomoći… Evo, sad smo  bili šesti na državnom natjecanju. Potrebno je opremanje Interventnog tima za katastrofe, provodimo brojne  programe. Mislim da stvarno  imamo rezultate zbog kojih  od općina zaslužujemo korektan odnos, govori Galac.
Općine koje uopće nisu odgovorile na dopise, kaže Galac, morat će osobno posjetiti.
– Pokušat ću još tražiti primanja kod tih načelnika i  nastojati još jednom da se to  riješi u miru. Nije nama cilj da  na konfliktan način dolazimo  do sredstava za rad, zaključuje Galac.
U Zakonu o Hrvatskom  Crvenom križu za nepoštovanje odredbi o sufinanciranju rada Crvenog križa postoje i kaznene odredbe, za  općine i za odgovorne osobe.