Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

“Doživljaj dodirom”- radionica za slijepe

16.05.2011. 22:00
“Doživljaj dodirom”- radionica za slijepe


Želja nam je da u prostorijama Udruge slijepih s njihovim članovima održimo kiparsku radionicu koju će voditi kuparica Marija Zorica. Zato smo slijepima već poslali nekoliko izrađenih predmeta kako bi ih oni proučili, kazala je Cvita Raspović


U povodu  Međunarodnog dana muzeja  Arheološki muzej Zadar  uključen je u šesnaestu muzejsku akciju, čija je, prema  odluci Hrvatskog muzejskog  društva, ovogodišnja tema  “Dodir”. Kao i sve ostale  uključene ustanove, tako i zadarski muzej na jedinstven  način prezentira zajedničku temu preko izložbi, radionica,  predavanja, performansa i drugih oblika animiranja publike.  Kako je pojasnila Cvita Raspović, jedna od voditeljica projekta u zadarskom Arheološkom muzeju, u Zadru je u  ovom povodu posljednjih dana  upriličeno nekoliko radionica,  a u planu im je organizirati i  kiparsku radionicu u suradnji  sa zadarskom Udrugom slijepih Zadarske županije i tako  započeti suradnju s još jednom  skupinom društvene zajednice.
– S obzirom da se eksponati u  muzeju ne smiju dodirivati  ovogodišnja tema je dodir, a  razlog tome je prikazati kako  se dodirom može do naših eksponata. Stoga Arheološki muzej Zadar ove godine organizira nekoliko tematskih radionica, prvi put s temom Arheologija u knjizi u povodu 50  godina izlaženja časopisa Diadora. Ove smo radionice organizirali u suradnji s Klasičnom gimnazijom Ivana Pavla II. te tako omogućili posjetiteljima upoznavanje s muzejskom knjižnicom, po kvaliteti bogata i važna. Održano  je i predavanje akademika  Aleksandra Stipčevića: Knjige  i knjižnice u antičko doba u  Hrvatskoj, kazala je Raspović,  naglasivši da su druge kreativno-edukativne radionice  nazvali “Doživljaj dodirom”, a  nastoje ih organizirati u suradnji s Udrugom slijepih Zadarske županije.
– Želja nam je da u prostorijama Udruge slijepih s  njihovim članovima održimo  kiparsku radionicu koju će voditi kiparica Marija Zorica. Zato smo slijepima već poslali  nekoliko izrađenih predmeta  kako bi ih oni proučili, na svoj  način iz pogledali te se zainteresirali za njihovu izradu. Na  ovaj način želimo započeti suradnju i s njima, kao što surađujemo i s brojnim drugim  skupinama, poput škola, vrtića,  Sveučilišta… kazala je Raspović, istaknuvši da još čekaju  odgovor iz udruge slijepih, o  čemu ovisi datum i vrijeme  održavanja ove radionice.
Kako je istaknula, na ovaj  način im se žele približiti, dati  im priliku da se izraze, da unatoč sljepoći na svoj način “vide”  eksponate i tako se možda  zainteresiraju za kiparstvo. Slijepi su, kako je kazala Raspović, pozvani i na izložbu Arheologija u knjigama starih i  rijetkih knjiga knjižnice Muzeja te izložbu uradaka tiskarskih znakova učenika Klasične  gimnazije Ivana Pavla II., kao i  predstavljanje taktilne razglednice crkve sv. Donata, a što će  se održati sutra u 19 sati u  Arheološkom muzeju.
Kao posljednja aktivnost u  povodu Međunarodnog dana  muzeja u Arheološkom će se  muzeju u petak 20. svibnja  održati predstavljanje web  stranica Arheološkog muzeja  Zadar te predstavljanje vodiča  mobile guide.